„Hazánk szentje, szabadság vezére”

hat-19-01-0736logo

Pályázati azonosító: HAT-19-01-0736

„Hazánk szentje, szabadság vezére”

Iskolánk huszonöt tanulója három pedagógus kíséretében (Nagy Dezsőné, Zákányné Bogyó Anikó, Milotai József) a Határtalanul pályázati program keretében háromnapos tanulmányi kiránduláson vett részt Nagykároly-Szatmárnémeti-Kolozsvár-Torda-Nagyenyed térségébe. A tanulmányi kirándulás központi témaköre a Rákóczi évhez kapcsolódóan a szabadságharc partiumi és erdélyi történelmi helyszíneinek bejárása, a szabadságharc eseményeinek felidézése.

P1300429

P1300289

Első állomásunk Nagykároly, ahol a Károlyi család historizáló kastélyában idegenvezető kíséretében idéztük meg Károlyi Sándor kuruc generális alakját. A kuruc fegyverletétel helyszínén, Nagymajtényban elhelyeztük az emlékezés koszorúját, majd Kolozsváron foglaltuk el szállásunkat a Bethlen Kata Diakóniai Központban. Másnap Nagyenyeden, az erdélyi magyar oktatás fellegvárában, a nagyhírű Református Kollégiumban tettünk rövid látogatást megemlékezve a kollégium egykori diákjainak bátor kiállásáról a városra törő labanc hordákkal szemben, mely eseményt Jókai Mór is megörökített „A nagyenyedi két fűzfa” című írásában.

P1300265

P1300253

A Kőközi-szoroson áthaladva a Székelykő lábánál elterülő kis unitárius falu, Torockó hagyományos népi építészetével ismerkedtünk, végül a Tordai-hasadék vadregényes sziklái közötti túrával zártuk napunkat.

P1300217

P1300199

P1300390

Harmadik nap Kolozsvár kincsei tárulhattak fel a gyerekek előtt. Hunyadi Mátyásra emlékeztünk szülőházánál, illetve a város főterén, ahol Fadrusz János Mátyás-lovasszobrát csodálhattuk meg. A gótikus stílusban épített farkasutcai református templom igazi középkori hangulatot idézett az előtte álló, a Kolozsvári testvérek által készített Sárkányölő Szent György lovasszoborral és az egykori városfal maradékával. A hosszú hazafelé tartó utazást még megelőzte egy hangulatos séta a botanikus kertben, hogy az őszi verőfényes napsütésben színpompás látványával kápráztathassa el a gyerekeket.

Szervező pedagógusok: Nagy Dezsőné, Zákányné Bogyó Anikó, Milotai József

A bejegyzés megosztása: