„Te vagy az, te vagy az gyöngy kis ország, Erdély”

hatlogoProjektazonosító: HAT-17-01-2017-00250

“Mert a gyökérben van az élet, érted? Aki pedig elmegy, nem viheti magával a gyökereket.  S akinek nincs gyökere, az elvész. Sok magyar veszett el így, nagyon sok. Gondolj a gyökérre!” írja Vass Albert.

A tanítás mellet nagyon fontosnak tartjuk, hogy tanulóink megismerjék szűkebb és tágabb környezetüket, a “gyökereiket”. Ebben a munkánkban jelent nagy segítséget a Határtalanul! program, mely a hetedikes tanulók számára teszi lehetővé, hogy eljussanak a határainkon túli magyarok lakta területekre is. Ezért immár harmadik alkalommal állítottuk össze és adtuk be a pályázati programunkat, amit megvalósításra érdemesnek tartottak. Így a téli időszakban elkezdődött a projekt programjainak szervezése, azért hogy  tanulóinknak bemutathassuk a Partium és Erdély történelmi értékeit, földrajzi szépségeit.

A projekt címét úgy választottuk, hogy kapcsolódjon Arany János születésének 200. évfordulójához és az öt nap alatt felkeresett területekhez. A kirándulás előtt tanulóinknak bemutattuk az útvonalat, a történelmi, művészettörténeti, földrajzi ismereteket és az utazás alatt elvárt magatartásról is beszéltünk. Tanulóink tolmácsolásában hallgattuk meg Arany versét, melyből a projekt címét választottuk. A kirándulás fontos színhelye volt Nagyszalonta az Arany emlékévhez kapcsolódva, de bekerültek olyan városok is, melyek a történelem órák tananyagához kapcsolódtak: így jártuk be Déva és Vajdahunyad várát, Gyulafehérvárt és Csíksomlyót. A földrajz órákhoz kapcsolódva jártunk a Fogarasi havasokban, ahol libegővel jutottunk fel a 2000 méteren található Balea-tóhoz. Itt a júniusi melegből a hideg, havas télbe érkeztünk, ahol a méteres hófalra felmászva jót hógolyóztunk. A Szent Anna tónál és a Mohos tőzeglápnál a valamikori vulkáni működés nyomait és a jégkorszakból maradt növényeket tanulmányoztuk. A kirándulás helyszíneire érkezve egy-egy-csoport, akik előzőleg kutató munkát végeztek, beszámolóját hallgattuk meg. A szerzett tudásunkat a helyszínhez kapcsolódó versekkel, dalokkal, mondákkal, történetekkel egészítettük ki. Sok érdekes információhoz jutottunk a történelem tanár úr és a helyi idegenvezetők előadásaiból is.

hat2018kep02

Az utazásunk legmeghatóbb eseménye Erdély közepén, a mesebeli dombok között található Homoródszentpál kicsi iskolájának tanulóival eltöltött délelőtt. A látogatás időpontja június 4. volt, így a találkozó elején a mi csoportunk diákjai rövid műsorral idézték fel a szomorú eseményeket. A vendéglátóink zenés-táncos bemutatóval készültek. Amikor a közös éneklésben felhangzott az Ismerős arcok zenekar dalában a „  Mint a leszakított, haldokló virág, Mint az ötmillió magyar, akit nem hall a nagyvilág, Mint porba hullott mag, mi többé nem ered- Ha nem vigyázol ránk -, olyanok leszünk mi is nélküled” sora a teremben mindenfele könnyes szemek csillogtak. Jó volt látni, hogy a két iskola tanulói rövid idő alatt barátságosan, vidáman beszélgettek egymással. A csodálatos délelőtt közös csoportkép készítéssel ért véget.

hat2018kep01

Az utazásunk során több helyszínen emlékkoszorút helyeztünk el és virágot is ültettünk Farkaslakán, Tamási Áron sírjánál. Hazatérve az értékelő órán vidáman idéztük fel az öt nap eseményeit és biztattuk a hatodikosokat egy újabb Határtalanul kirándulásra.

hat2018kep03

„ Hogy történjen bármi, amíg élünk s meghalunk, mi egy vérből valók vagyunk! „

Nagy Dezsőné és Milotai József
szaktanárok

A bejegyzés megosztása: