2019. július havi bejegyzések

Kicsi nékem ez a ház, avagy Hogyan éltek elődeink

A Létavértesi Arany János Általános Iskola alsó tagozatos diákjai immár második éve vehettek részt az EFOP 3.3.5- 2017-00048 számú Kicsi nékem ez a ház, avagy Hogyan éltek elődeink címet viselő hagyományőrző jutalomtáborban. Az egész évben kitartó, becsületes munka gyümölcseként ötven kisdiák élvezhette a hét programjait, melyek igen változatosak voltak.

Az egész hetet felölelő bőséges ellátás mellett nem volt hiány élményekben sem. A gyerekek a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény és Jurtatábor lelkes vezetőivel kalandos mesetúrán, kézműves foglalkozáson vettek részt majd a helyi nyugdíjas kör tagjaival karöltve kenyérlángost készíthettek. Régen is használt közlekedési eszközökkel biciklivel és lovasszekérrel térképezhették fel városunk nevezetességeit a Vízi vágóhidat és a Daru-láp tanösvény buja, vadregényes tájait. Nagy Imre kiváló táncpedagógus segítségével népi hangszerekkel, dalokkal ismerkedtek diákjaink. A hét fő feladata volt a jelen és a múlt összehasonlítása, mely kitűnő alkalmat teremtett a hagyományos, hideg eljárással készíthető szappangyártás kipróbálására, régi paraszti udvarok megjelenítésére különböző technikák felhasználásával.

efopalso01

Azért egy kicsit távolabbra is merészkedtünk, hiszen ellátogattunk a Nyíregyházi Állatparkba, ahol a gyerekek valóságban is megetethették, megsimogathatták háztáji kedvenceiket. Hazafelé jövet pedig távol a város zajától, megebédeltünk egy hangulatos vendéglőben. A tábor zárónapja is mozgalmas volt. Az első mozgókép megjelenésétől kezdve időutazást tettünk a mozi világáig egészen a 3D-s filmekig. A Debreceni Cinema Cityben megtekintettük Aladdin csodálatos történetét. Visszazökkenve a jelenbe a jövő nemzedékét a McDonald’s étteremlánc látta el útravaló uzsonnával.

efopalso02

A tábor programjainak összeállítói a gyerekek felvigyázói a jó hangulat állandó felügyelői alsó tagozaton voltak: Menyhártné Bora Edit, Belényesiné Kiss Edit, Oláh Csabáné, Balogh Réka és Herczné Egri Hajnalka tanítók.

efopalso04

Ugyanennek a programnak köszönhetően 30 felsős diákunknak is volt lehetősége egy tartalmas programokban gazdag napközis táborban részt venni. Diákjainknak egész éves munkájuk jutalmául ajánlottuk fel a táborozás lehetőségét, amivel, örömmel éltek is.

Központi témánk a hagyományőrzés, a szűkebb és tágabb környezetünk megismerése, és a tanév közben szerzett tudás elmélyítése volt élményalapú tematikus programok segítségével.

Az első nap drámapedagógiai játékok segítségével kis csapatot kovácsoltunk a gyerekekből, hiszen a közös iskolai programokat leszámítva, diákjaink nem sok időt tudnak együtt tölteni, ugyanis három évfolyam diákjai lehettek együtt, ami nagyszerű lehetőség volt új barátságok kialakulására is.  Délután Nagy Imre bácsival időutazáson vettünk részt, elkalandoztuk a népi hangszerek világába, és megismertük a régi lakodalmak világát. Közös kis zenekart alakítva egy népdal tanulásával fejeztük be a napot.

efopfelso03Kedden a múlt hagyományaiból és világából a tudomány titkait kutattuk az Agóra Tudományos Élményközpontban. A mini Planetáriumban együtt fürkészhettük a csillagos égboltot, azután zenére fogtuk a villámokat. Megtudhattuk, hogyan képes egy Tesla-tekercs a zenei hangok kiadására. A fizikai show kísérleteiben néhány bátor diákunk is részt vehetett, ahol az űrhajósok életébe és a világűr rejtelmeibe kaphattunk betekintést. Ezután mindenki felfedezhette és kipróbálhatta a tudományos alapú interaktív játékokat. A Mc Donald’s-ben elfogyasztott közös ebéd után tovább folytattuk a tudományos technika világában kalandozásainkat és 3D-ben megnéztük a Men in Black- Sötét zsaruk a Föld körül című részét.

efopfelso01

Szerdán reggel buszunkkal meg sem álltunk a Tiszáig. Először Örvényesen ismerkedtünk meg a természetes élővilággal, ahol egy kellemes sétahajózáson vehettünk részt, az elméleti tudásunkat gyakorolva ismertük fel az élőlényeket. Rövid sétát tettünk a tanösvényem, ahol népes szúnyog csapat is várt ránk, hétfői tudásunkat alkalmazva előadtuk a nagylétai szúnyogos gyors tapsolós műsorunkat is. Tovább folytattuk utunkat Poroszlóra az Ökocentrumba. A szabadidőparkban kedvencünk lett a tutajos kalandpark, amit az időjárásnak is köszönhetően szárazon megúsztuk. Felfedeztük az akváriumok világát, részt vettünk a vidrák látványetetésén is. A kilátó toronyból pedig a viharjelzéseket is megfigyelhettük és megtanulhattuk.

efopfelso02

Csütörtökön ismét útnak indultunk, de most úticélunk a közelebbi Hortobágy volt, ahol először a kisvonattal indultunk a puszta világát felfedezni. A Hortobágy Nemzeti Park Látogatóközpontjában tovább kalandoztunk a valós és az interaktív valóságban. Délben kicsit megpihenve a híres Hortobágyi Csárdában ebédeltünk. Délután volt alkalmunk a vásári forgatagban is nézelődni. Elmondhattuk, hogy a tartalmas programoknak köszönhetően este a kötelező élménybeszámoló után szinte csak aludni jártak haza gyerekeink.

Eljött táborunk utolsó napja is. amikor a tanévvel együtt a tábort is bezártuk. Először megnéztük a több száz képből készült válogatást, amit itt is köszönünk Gyarmati Zalánnak, aki közösségi munkáját teljesítette nálunk, majd elbúcsúztattuk két volt diákunkat, akik jövőre már nem lesznek velünk.

Köszönjük minden táborozónak, hogy a kötelező mosoly és jókedv mellett értékessé és felejthetetlenné tették ez az hetet. Legfőképpen köszönjük Igazgató néninknek, Ibolya néninek a sok háttér munkát, aki minden kívánságunkat teljesítette, és természetesen Csodaszarvas pályázatnak, hogy táboroztathattunk iskolánkban. A nyár még további részére kellemes pihenést kívánunk minden volt táborozónak.

A tábor vezetői Létai Ilona, Ica néni és Nagy Zsolt, Zsolti bácsi nevében, Molnárné Pelei Andrea, Andrea néni.

A bejegyzés megosztása:

Nyári tábor a Balatonnál

A tavalyi év EFOP 3.3.5-17 pályázat keretében megvalósult Duna kanyari egyhetes bentlakásos tábor után, az idei évben a pályázat megvalósítása a Balaton felvidéken folytatódott. 50 gyermek táborozott június 24-29 között a Balaton partján. Azokból a tanulókból állt össze a csoport, akik egész éves teljesítményükkel kiérdemelték ezt a jutalmat.

A tábor első napján rögtön egy igazán különleges élményben volt része a gyerekeknek, hiszen a ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren tettünk egy látogatást. Utunk során eljutottunk a repülőtér olyan területeire, ami nemcsak az utasok, de még a reptéri dolgozók jelentős része elől is elzárt. Ezen a napon Székesfehérváron a pazar környezetű Bányató Vendéglőben ebédeltünk. Délután végre megpillantottuk a Balatont és hosszabb időt töltöttünk el a badacsonyi kikötőben.

bala02

bala03

bala04

A második napon a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontban látványos mozifilmet tekintettünk meg a levenduláról, interaktív kiállítás keretén belül ismerkedtünk meg a Tihanyi-félsziget múltjáról és jelenéről valamint vulkánokkal és hévforrásokkal. Ezen kívül 3 kézműves foglalkozáson szappangolyót, hűtő mágnest és levendula párnát készítettünk. A ViktóriaINN-ben elfogyasztott fenséges ebéd után úti célunk a 964 éves Tihanyi Bencés Apátság volt. Természetesen megcsodáltuk a csodálatos kilátást is. Késő délután a fürdőzésé volt a főszerep.

bala07

bala05

bala06

A harmadik nap délelőttjén a Tapolcai-tavasbarlangban csónakáztunk. Délben Sümegen egy középkori lakomán maszatoltuk össze kezünket és arcunkat. Megújult erővel másztuk meg a várhoz vezető meredek ösvényt. A Sümegi várban rengeteg látnivaló és játék várta a kikapcsolódásra vágyó melegtől kitikkadt társaságot. A nap csúcspontja a földalatti Történelmi Rendezvénycsarnokban bemutatott Történelmi Lovasjáték volt.

bala08

bala09

bala10

A negyedik nap a Herendi Porcelánmanufaktúrában jártunk. De nemcsak a Látogatóközpontban ámultunk és bámultunk, hanem saját kezünkkel elefántot és rózsát is készítettünk. Ezután a kávézóban eredeti herendi porcelánból kávézhattunk és teázhattunk. Délután az Iharkúton felhagyott külszíni bauxitbányában túráztunk. Este ismét a fürdőzésé volt a főszerep.

bala11

bala12

bala13

bala14

Az utolsó előtti nap kora reggeli fürdőzéssel kezdődött. Reggelit követően ismét egy látványos állomásunk következett Keszthelyen. A lenyűgöző Festetics-kastély és hozzá tartozó múzeumok mindenkit lenyűgöztek. A nap második felében megmásztuk a Badacsonyt. Ezen a napon került sor az éjszakai fürdőzésre is.

bala015

bala01

bala016

bala017

Utolsó napra Budapesten, Magyarország legpatinásabb épülete, az Országház meglátogatása és a hazaút maradt.

bala018

bala019

A táborozók életre szóló élményekkel gazdagon tértek haza. Kõszönet a szervező és kísérő pedagógusok, Nagy Dezsőné Andrea néni, Zsírosné Böbe néni, Milotai Jóska bácsi, Zsíros Jóska bácsi munkájáért!

A bejegyzés megosztása:

Az év diákfotósa

A Diákújságírók Országos Egyesülete (DUE) idén is meghirdette „Az év diákfotósa” pályázatát. Az iskolánkból pályázott diákok közül Tarnóczki Milán (7.a) különdíjban részesült.

diakfotomilan

Felkészítő pedagógus: Máté József
Gratulálunk!

A bejegyzés megosztása: