2019. április havi bejegyzések

Vidám Versek Versmondó Versenye

„Mindenik embernek a lelkében dal van, 
és a saját lelkét hallja minden dalban. 
És akinek szép a lelkében az ének, 
az hallja a mások énekét is szépnek.”
                                   Babits Mihály

A Költészet Napjához kapcsolódva Janikovszky Éva Könyvtárunk versmondó versenyt hirdetett a felső tagozatban. Április 11-én a diákok vidám, mókás versekkel szórakoztatták a közönséget. Felcsendült többek között Mentovics Éva, Romhányi József, Varró Dániel tréfás költeménye. A zsűri (Bodnár-Oláh Ágnes, Kissné Medve Anita, Majoros Erzsébet, Mészárosné Imre Melinda, Milotai-Kiss Ildikó, Molnárné Pelei Andrea) két kategóriában jutalmazta a legkiemelkedőbb versmondókat.

Eredmények:
5-6. osztály
1. Szabó Anna 5.b
2. Budai Henrietta 6.b
3. Fagyal Sára 6.b, Szabó Renáta 6.b

Különdíj: Vásárhelyi Tiffani 5.c, Hermeczi Balázs 6.b

7-8. osztály
1. Mezei Roland 8.a
2. Szoták Viktória 8.b

vidamversmondhely

A bejegyzés megosztása:

Nyilatkozat a nevelőtestületi szavazás eredményéről

2019. április 25-én a véleményező nevelőtestületi értekezlet szavazásának eredménye:

A nevelőtestülettől Nagy Józsefné pályázó vezetői programjára 49 szavazat érkezett, melyből 49 érvényes, érvénytelen szavazat nincs, azaz 0. Az érvényes szavazatok közül 49 fő támogatója, 0 fő nem támogatója, azaz érvényes szavazatok 100%-ban támogatják Nagy Józsefné vezetői programját.

Létavértes, 2019. április 25.

 

A bejegyzés megosztása:

„Huszár gyerek, huszár gyerek…”

A Létavértesi Arany János Általános Iskola programsorozata
az 1848/1849-es forradalom 170. évfordulójára emlékezve

Iskolánk sikeresen pályázott a Honvédelmi Sportszövetség által kiírt TÁM/6/2018/39 számú, a hazafias nevelést, a katonai, honvédelmi ismereteket, az egészséges életmódot, a sport, a mozgás jelentőségét népszerűsítő pályázatán.

A pályázat keretében elnyert összeg: 1.434.380 Ft

A pályázati programok megvalósításának ideje 2019 márciusa.

A nyitó rendezvénynek március 4-én az iskola Janikovszky Éva Könyvtára adott otthont, a Szent Korona másolatokat felvonultató kiállítás megnyitója keretében.

A kiállítási anyagot a Nagylétai Görögkatolikus nyugdíjas kör és Pappné Győri Tünde által megálmodott 5 korona és a koronázási jelvények alkották. Emellett elkészítésre került egy Szent István és egy Gizella báb is.

A Hajdú-Bihar megyei Lovas és Huszár Hagyományőrző Sport és Kulturális Egyesület képviseletében Csontos János tartott rendhagyó történelem órát az 5. osztályosoknak a huszárság történelmi múltjáról, katonai szerepéről, jelentőségéről. Az interaktív foglalkozás keretében az iskolai könyvtár falán elhelyezett emléktáblánál megemlékeztünk báró vitézvári Simonyi József óbesterről, a „legvitézebb huszár” legendás életéről. Történelmi sétánkat folytatva a Kossuth szoborhoz vonultunk, ahol a huszároknak az 1848/49-es szabadságharcban betöltött szerepéről halhattak a gyerekek, közben az előadó korhű öltözékén keresztül megismerhették a huszár viselet egyes darabjait, illetve korabeli fegyverzetét. A programot koszorúzás, majd nemzeti imádságunk, a Himnusz közös éneklése zárta.

Délután pályaorientációs foglalkozásra vártuk a 7. osztályosokat, ahol a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium mutatkozott be. A részletes, jól felépített, bemutatót iskolánk három volt diákja, Szabó Márton 9. osztályos, Papp Levente, Pongor Norbert 11. osztályos tanulók prezentálták, megfűszerezve az elmondottakat személyes élményekkel, tapasztalatokkal.

A pályázat nyitónapján még két foglalkozás várta az ötödik-hatodik osztályos tanulóinkat. A Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény múzeumpedagógusai, Kővári Emese és Jenei Szabina vezetésével az 1848/49-es forradalmat és szabadságharcot megidézve, tulipánkokárdát varrtak a gyerekek, illetve a lányok zsinórdíszes pártát, míg a fiúk zsinórdíszes huszárcsákót készítettek. A program második részében az iskola hátsó udvarán a honfoglaláskori öltözékkel és íjászkodással ismerkedhettünk, de a legnagyobb élményt maga az íjak kipróbálása, a célba lövés jelentette.

Március 5-én a pályázat részeként tanulmányi kirándulásra került sor Szolnokra és Kenderesre. Első úticélunk, a Reptár-Szolnoki Repülőgép Múzeum, a levegő világába kalauzolta el a gyerekeket. Egy rövid 4D-s mozi keretében átélhettük a vadászpilóták és ejtőernyősök levegőben megélt élményeit, majd egy tartalmas idegenvezetés a katonai repülőgépekkel, helikopterekkel ismertetett meg bennünket végül egy interaktív játékpályát is kipróbálhattak a gyerekek.

Egy rövid sétát követően megkoszorúztuk az 1849. március 5-én zajlott szolnoki csata emlékművét, felidézve Damjanich János vörössipkásainak győzelmét az osztrák haderő felett, mely győzelem a későbbi „dicsőséges tavaszi hadjárat” nyitányát képezte.

Hazafelé haladva, Kenderesen a település jeles szülötte, Horthy Miklós kormányzó alakjára emlékeztünk, aki az őszirózsás forradalom és a tanácsköztársaság kalandor, nemzetpusztító eseményei után sikeresen igyekezett visszaállítani Magyarország és a magyar nemzet politikai-gazdasági tekintélyét, történelmi államformáját, sokat tett a szétdarabolt nemzetrészek újraegyesítéséért, amit sajnos a történelem későbbi viharai ismételten leromboltak.

2019. március 11-én az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére játékos történelmi vetélkedőt szerveztünk „Mindenünk e zászló, sosem hagyjuk el…” címmel, az 5-6 osztályos csapatok részvételével. A játék során felidéztük a forradalom legfontosabb eseményeit, helyszíneit illetve megemlékeztünk településünk híres feltalálójáról, Irinyi Jánosról.

Vetélkedőn díjazott csapatok:
I. „Márciusi ifjak” 6.a: Apai Liliána, Bozsóky Péter, Szabó János, Vlajk Johanna
II. „’48-as lányok” 6.b: Bartos Eszter, Bátori Zita, Harmati Dorottya, Jónás Réka
III. „Márciusi pulykák” 5.b: Balogh Dominik, Boros Nándor, Kovács Dominik, Ponta Géza

2019. március 22-én került sor a pályázat keretében megszervezett bihari honismereti körutazásra a Létavértes környéki településeken. Célunk az 1848-49-es szabadságharchoz köthető helyszínek felkeresése, de nem feledkezhettünk meg a térség más vonatkozású, meghatározó történelmi személyiségeiről sem, így felkerestük a lakókörnyezetünk jeles személyiségeinek, Bocskai Istvánnak, Kölcsey Ferencnek, Irinyi Jánosnak és Bessenyei Györgynek emléket állító helyszíneket is. Rövid megemlékezés keretében megkoszorúztuk Thuolt István honvédszázados, Kossuth jó barátja sírját Monostorpályiban.

A nap végét a vidámabb élményeknek szenteltük, és a Berettyóújfaluban lévő Morotva liget szabadidős központot látogattuk meg, ahol a gyerekek lehetőséget kaptak az ország egyetlen alföldi bobpályájának kipróbálására.

A pályázat keretében az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére rajzpályázatot hirdettünk, amely 2019. március 25-én zárult le. Ekkor került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre, és a rajzokból készült kiállítás megnyitójára is az iskola aulájában.

Eredmények:
I. Jónás Réka 6.b
II. Fekete Barbara 7.b
III. Koszta Panna 7.b

Különdíj: Ágoston Dorottya 7.b, Fagyal Sára 6.b, Jenei Kamilla 6.c, Zámbó Márk 6.a

2019. március 26-án a tervezetteknek megfelelően Debrecenbe szerveztünk tanulmányi kirándulást. Megkoszorúztuk az 1849. augusztus 2-i debreceni Nagysándor József vezette csata emlékművét, amit arra a kunhalomra építettek, amelyről a későbbi aradi vértanú tábornok a csatát vezényelte, majd meglátogattuk a Bocskai Lövészdandár Kossuth laktanyáját, ahol a helyi hadtörténeti kiállítás tárlatvezetésén vettünk részt, majd különböző kézifegyvereket mutattak be a laktanya katonái. Ezt követően Debrecen ’48-as emlékhelyeit kerestük fel: a Református Kollégiumot, amely a szabadságharc országgyűlésének adott otthont, a régi városházát, ahol a Szent Koronát őrizték, a református Nagytemplomot, ahol 170 éve, 1849. április 14-én mondták ki Magyarország függetlenségét és a Habsburg-Lotaringiai-ház trónfosztását

2019. március 29-én „Moccanj a természettel!”

Iskolánk felső tagozatos diákönkormányzata bevonásával került sor a pályázati programban szereplő sportnap megszervezésére. Már reggel a mozgásé volt a főszerep: Gáspárné Pankotai Erika vezetésével közös zumbával indítottuk a napot, majd különböző helyszíneken izgalmas programok (foci, kosárlabda, kvíz, fogászati vetélkedő, zöldségszobrászat) várták a gyerekeket. A legbátrabbak a csípős hideg reggel ellenére pattantak a biciklik nyergébe és vágtak neki a triatlon első versenyszámának, hogy megmutathassák állóképességüket és ügyességüket. A hidegre való tekintettel fordított sorrendben következtek a triatlon versenyszámai, így az úszás került a vetélkedő végére.

Eredmények:
5-6. évfolyam (lányok)
I. Jónás Réka 6.b
II. Harmati Dorottya 6.b
III. Kontor Zsófia 6.b

7-8. évfolyam (lányok)
I. Nagy Viktória 8.b
II. Molnár Veronika 8.a
III. Burai Beáta 7.a

5-6. évfolyam (fiúk)
I. Milbik-Lantos Péter 5.c
II. Burai Dávid 6.b
III. Balogh Dominik 5.b

7-8. évfolyam (fiúk)
I. Vida Csaba 8.c
II. Mezei Roland 8.a
III. Hegyesi Zsolt 8.b

A rendezvényt az „Arany-kör” futás zárta, amelyen iskolánk minden felsős diákja részt vett. Ezen a napon előtérbe került a prevenció, a mozgás és a közösségi játékok fontossága, ezáltal megerősítést nyert Szent-Györgyi Albert gondolata: „a sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze.”

A bejegyzés megosztása: