2016. szeptember havi bejegyzések

Múltidéző utazás Szatmár, Máramaros, Szilágyság földjén

Az Arany János Általános Iskola felső tagozatos tanulói szeptember 15-17 között háromnapos tanulmányi kiránduláson vettek részt Észak-Erdélyben Milotai József tanár úr és Nagy Dezsőné tanárnő szervezésében.

Az első napon a Károlyi család nyomdokain haladva Kaplonyban vezetett utunk, itt Zoltán testvér, ferences szerzetes az ősi magyar nemesi család kriptáját mutatta be, ahol Károlyi Sándor kuruc generális sírja is megtalálható, Nagykárolyban pedig a szépen felújított Károlyi-kastélyt látogattuk meg.

Károlyból Érmindszentre értünk, itt Ady emlékét idéztük fel az egykori szülőházban, és a mellette lévő Ady-kúriában berendezett emlékmúzeumban. Az első napot egy szép erdei túrával zártuk. A gyerekek kipróbálhatták a feketehegyi felvonót is, így madártávlatból csodálhatták a fenyvesekkel borított máramarosi hegyeket.

A másnapot a jó időnek köszönhetően az erdei és hegyvidéki túrázásnak szenteltük. A hol szelídebb, hol meredekebb kaptatókon felkapaszkodtunk a Gutin-hegység legszebb látványosságához, a Kakastaréjhoz, majd átvágva a hegygerincet borító sűrű borókáson, feljutottunk a hegység legmagasabb csúcsára az 1447 m magas Nagy-Gutinra. A koraesti órákban még maradt időnk a barcánfalvi ortodox (görög-keleti) kolostor fatemplomának megtekintésére, mely Európa második legmagasabb faépítménye, és a virágoktól pompázó kolostorkert körbejárására.

A harmadik napon, útban hazafelé Nagybánya történelmi belvárosával ismerkedtünk, valamint a máramarosi gazdag ásványvilágot felsorakoztató Ásványtani Múzeumot kerestük fel, majd Koltón, a Teleki-kastélyban Petőfi és Szendrey Júlia szerelmét idézhettük meg, elidőzve a somfa alatti kis kőasztalnál, ahol Petőfi versei zömét írta a mézeshetei alatt.

Koltó után a máramarosi bércek koszorújából a dimbes-dombos szilágysági tájra értünk. Itt a Sárkányok kertjében barangolva sajátságos geológiai képződményeken keresztül figyelhették meg a gyerekek az üledékek rétegződését, az agyag, homokkő, kavicsos agglomerátumok váltakozását.

Végezetül a zsibói Wesselényi-kastélyt, illetve annak a kertjében kialakított látványos és változatos növényvilágot felvonultató botanikus kertet „fedezhettük fel”. A látvány egyetlen szépséghibája az elhagyatott, igen rossz állapotban lévő kastély, amely azért még megkopottságában is őrzi azt a nemesi előkelőséget, amit a Wesselényiek képviseltek nemzeti történelmünkben.

Milotai József

A bejegyzés megosztása: