2021. január havi bejegyzések

Beszámoló a testvértelepülési pályázatról

palyazatilogobethl2020

„Alázatosan borulok Istenem elé, hogy hőssé, igaz emberré, jó katonává tett.”
(Nagysándor József)

Pályázati azonosító: TTP-KP-1-2020/1-000183

Településünk önkormányzata a Létavértesi Arany János Általános Iskolával közösen immár ötödik alkalommal nyújtott be pályázatot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett „Testvér-települési programok és együttműködések” keretében, hogy lehetőséget biztosítson Székelyhíd és Létavértes iskoláskorú gyerekeinek találkozójára, közös programok megvalósítására, a kapcsolatok erősítésére. Az idei program címe az aradi vértanú, Nagysándor József utolsó gondolata: „Alázatosan borulok Istenem elé, hogy hőssé, igaz emberré, jó katonává tett.” Nagysándor József vértanú tábornokra azért esett a választásunk, mert személye, hazafias tettei, bátor kiállása a trianoni határokkal kettészakított Bihar közös múltját, összetartozását testesíti meg. Nagyváradon született, de honvédtiszti pályafutásának legjelentősebb mozzanata Debrecenhez köti: a szabadságharc végén, az előre nyomuló orosz hadsereg feltartóztatására tesz kísérletet a cívisváros határában.  Célunk a reformkor és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc két településhez kötődő eseményeinek bemutatása közös programokon keresztül, amelynek megvalósítása, az időközben megjelenő koronavírus járvány miatt személyes találkozók nélkül, a virtuális térre korlátozódott.

A program első felében „Miénk itt e zászló, sosem hagyjuk el!” címmel három részes történelmi vetélkedőre került sor. Az első részben Petőfi Sándor és Arany János – a két település általános iskoláinak névadói – barátságát kellett feldolgozniuk a gyerekeknek. A második forduló során „Velünk élő történelem” címmel rövid képregény formájában egy ’48-as történelmi eseményt mutattak be a gyerekek, amely saját településükhöz köthető. A harmadik forduló – „A történelem színterei” – feladata egy tömör, képes kulturális programajánlat összeállítása az adott településről és környékéről.

A vetélkedő díjazottjai:

I. helyezés:
Gödér Viktória, Széll Ábel – székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum, 6. osztály

II. helyezés:
Bertóthy Tamás, Oláh István – Létavértesi Arany János Általános Iskola, 7. osztály

III. helyezés:
Hasznosi Katalin, Tatai Dorina – székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum, 6. osztály

Különdíj:
Deák Csenge Lilla, Molnár Miranda – székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum, 6. osztály

A program második részében „Jelszavaink valának: haza és haladás” címmel a reformkor jeles személyeinek, nagyszabású alkotásainak, tetteinek képi megjelenítésére rajzpályázatot hirdettünk, amelyre harminc alkotás érkezett. A gyerekek munkái az iskola aulájában kerültek kiállításra, melyeknek szakmai értékelését Máté József rajztanár segítette.

Eredmények:
I.hely:
Milbik-Lantos Péter 7.c

II. hely:
Balogh Dominik 7.b

III. hely:
Tóth Orsolya 7.b

Különdíj:
Ágoston Lilla 7.b

TTP-KP-1-2020_01

A programok előkészítői, szervezői: Nagy Dezsőné, Milotai József

A bejegyzés megosztása: