2019. május havi bejegyzések

Bocskai és Kölcsey nyomában

A 4.a és b osztály május 30-án csütörtökön kerékpártúrával egybekötve ellátogatott a Bocsaki emlékműhöz, valamint az álmosdi Kölcsey-házhoz. Történelmi olvasmányaink kiegészítéseként saját szemükkel, szemünkkel is láthattuk, sőt egy kicsit részesei is lehettünk a csatának, vagy Kölcsey kemencében gyógyított himlőjének.

bocskai2019also

A bejegyzés megosztása:

Tegyünk együtt környezetünk megóvásáért!

Felső tagozatos diákönkormányzatunk tavaszi papírgyűjtést hirdetett május 6-8-ig. Az iskola udvarán elhelyezett konténerbe lelkesen gyűjtötték a csapatok és a szülők a vegyes papírokat. Összesen 4320 kg papírmennyiség gyűlt össze a 3 nap alatt, emellett 200 kg PET palack is leadásra került. Minden résztvevőnek köszönjük a támogató munkáját!

papir2019b

papir2019c

„Legszorgalmasabb papírgyűjtők”:

5.a osztály fiú csapat: Balogh Ferenc, Balogh Milán, Farkas Attila, Horváth József, Lakatos Tibor, Magyar Patrik Béla és Kota Benedek 5.b

6.b fiú csapat: Burai Dávid, Fekete Tamás, Mezei Benjámin

papir2019a

A bejegyzés megosztása:

Országos mérések 2019

Tisztelt Szülők!

A 2018/2019. tanévben, iskolánkban is megrendezésre kerül az országos kompetencia-mérés matematikából és szövegértésből.

Az országos kompetencia mérésben iskolánk hatodik és nyolcadik osztályos tanulói vesznek részt. A mérésben való részvétel minden 6. és 8. évfolyamos tanuló számára kötelező. A mérés a diákok matematikai eszköztudásának és szövegértési képességeinek felmérésére terjed ki. A tesztek olyan matematikai és szövegértési eszköztudást mérő feladatokból állnak, amelyek elsősorban nem az iskolai tanterv konkrét megvalósulását mérik, hanem a tanulóknak azt a képességét, hogy a tanultakat hogyan tudják alkalmazni valódi problémák, helyzetek megoldásában.

Az országos kompetenciamérés napja: 2019. május 29. szerda reggel 8 óra.

A 6. és 8. évfolyam tanulóit tájékoztatjuk a kompetenciamérés helyéről.

A mérés időtartama mindkét évfolyamon 4 X 45 perc.  A tanulóknak a matematikateszt megoldásához szükség lehet vonalzóra és számológépre. Ezeket a tanulók a mérés napján hozzák magukkal! A feladatlapok kitöltés alatt más segédeszköz nem használható. Mobiltelefon és/vagy tablet a felmérés ideje alatt nem használható még számológép helyett sem!

Az összesített mérési eredmény iskolánk honlapján megtekinthető lesz.

Nagy Dezsőné
intézményvezető-helyettes

A bejegyzés megosztása:

Programozd a jövőd! Programozz robotot! pályázat

Háromszoros túljelentkezéssel, összesen 149 csapat nevezésével zárult a Programozd a jövőd! Programozz robotot! című pályázat, az IVSZ konzorciumi részvételével megvalósuló GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 „Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása” konstrukció keretében.

Programozd a jövőd!

Az IVSZ által koordinált pályázat eredményeként 50 olyan diákcsapatot választottunk ki, akik támogatást kapnak a felkészüléshez és a versenyzéshez szükséges eszközökkel, ahhoz, hogy az idei World Robot Olympiad (WRO), valamint a jövő évi World Robot Olympiad és FIRST Lego League (FLL) regionális fordulóin indulnak. A pályázat célja, hogy minél több magyar csapat indulhasson a 2019-es WRO regionális versenyein, majd nemzeti döntőjén, és képviselje Magyarországot a 2019-ben Győrben megrendezésre kerülő világdöntőn.

A LEGO robotprogramozási feladatok és versenyek is közelebb hozzák a fiatalokat a természettudományokhoz, felkelti az érdeklődésüket az innovatív technológiák iránt, illetve ösztönzik az informatikai, műszaki irányú pályaválasztást.

A WRO nemzetközi robotépítő verseny világszerte több mint 60 ezer fiatalt mozgat meg. A versenyen induló magyar csapatok létszáma a korábbi években jelentősen megnövekedett, ezért 2019-ben május közepétől június közepéig 10 regionális fordulót is rendeznek hazánkban. A résztvevő csapatok innen kvalifikálhatják magukat a júliusi, tatabányai nemzeti döntőre. A nemzetközi döntő lebonyolítását a WRO hivatalos nemzeti szervezőjeként az Edutus Főiskola végzi. A világméretű esemény Győrben kerül megrendezésre 2019. november 8-10. között, melyre hatvan országból közel háromezer versenyzőt várnak.

A Programozd a jövőd! Programozz robotot! pályázatra összesen 127 magyarországi intézményből neveztek a csapatok, akik közül csak 17-en vettek részt korábban a WRO versenyen, sokan pedig csak most, a felhívás ösztönzésének köszönhetően kezdtek el ismerkedni a robotprogramozással.

A jelentkező köznevelési intézmények közül többen jelezték, hogy a megpályázott eszközcsomaggal robotika, illetve programozási szakkört indítanának.

A nyertes csapatok egy közel 300 ezer forint összértékű eszközcsomagot kapnak, amely a LEGO Mindstorms készleten felül tartalmazza a versenyzéshez és gyakorláshoz szükséges egyéb kiegészítőket, szenzorokat, és a WRO versenypályát is.”

Forrás: ivsz.hu

A Programozd a jövőd! Programozz robotot! pályázatban iskolánk egy kis csapata, a két fős elEV3en is részt vett. A csapat tagjai Oláh István és Józsa László. A pályázathoz többek között létre kellett hozniuk a diákjainknak egy PowerPointban készített bemutatkozást önmagukról, elképzeléseikről és a motivációikról.  A sikeres elbírálást követően az eszközkészletet a diákok birtokba is vették és megkezdték az alaprobotok megépítését.

Amit nyertünk:

  • Lego Education Mindstroms EV3 Core set
  • Transformer 10V DC töltő
  • Versenyasztal tematikus matrica  – versenypálya
  • WRO™ Brick set  V29
  • EV3 Ultrasonic szenzor
  • HiTechnic NXT Color Sensor V2 – színszenzor

A terveink között szerepel az elnyert eszközkészlet felhasználásával egy 6-8 fős szakkör indítása az érdeklődő diákjaink számára.

IMG_20190520_124744

A bejegyzés megosztása:

Öko pályázat

Balogh József Benedek 2.a osztályos tanuló a Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola felhívására elküldött munkájával, Öko pályázat – Újrahasznosítás kategóriában 2. helyezést ért el.

bjb2019

Felkészítője, segítője Baloghné Janka Tímea

A bejegyzés megosztása:

„Kalandorok” bevetésen

Ebben a tanévben újra részt vettünk a Derecskei Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola által 8. alkalommal meghirdetett Mesevarázs című játékos versenyen. Minden évben egy ismert meseregényből készülnek fel a versenyzők, majd játékos feladatok formájában adnak számot ismereteikről csapatban. Ebben az évben Csukás István: Süsüke újabb kalandjai című meseregény volt az alapja a csodás, változatos megmérettetésnek. Iskolánkat a 3. évfolyamos diákok képviselték, akik II. helyezést értek el! A csapat tagjai:  Kecskeméti Szabolcs 3.a; Kapusi Boglárka 3.b; Bartos Kristóf 3.c.

szerikamese

Felkészítőjük: Szatmári Erika tanító néni

A bejegyzés megosztása:

Téka Táborban jártunk

Ex Voto avagy a hit és a csoda mindennapjainkban címmel nemzetközi rajzpályázatot hirdetett a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Debrecen-Nyíregyháza Egyházmegye. Iskolánk ügyes alkotói több munkával pályáztak. Az ünnepélyes eredményhirdetésre május 11-én a nagykállói Téka Táborban került sor.

Eredmények:

Harmadik korcsoport:
Jenei Kamilla 6.c:      2. helyezett
Jónás Réka 6.b:          3. helyezett
Bartos Eszter 6.b:       különdíj
Szabó Renáta 6.b:      különdíj

Negyedik korcsoport:
Kalmár Barbara 8.b:   3. helyezett

nagykallodijki

Felkészítő pedagógus: Máté József

A bejegyzés megosztása:

Országos mérések 2019

Tisztelt Szülők!

A 2018/2019. tanévben iskolánkban is megrendezésre kerülnek az országos mérések.

Az idegen nyelvi mérésben iskolánk hatodik és nyolcadik osztályos tanulói vesznek részt. A mérésben való részvétel minden 6. és 8. évfolyamos tanuló számára kötelező, aki első idegen nyelvként angol vagy német nyelvet tanul.

Az idegen nyelvi mérés napja: 2019. május 22. szerda

A 6. évfolyamos tanulók számára az idegen nyelvi mérés 8 órakor, a 8. évfolyamos tanulók számára 10 órakor kezdődik. A tanulókkal a mérés előtti napon ismertetjük, hogy melyik csoportban és melyik teremben kerül sor a mérés lebonyolításra.

A mérés időtartama mindkét évfolyamon 2 X 30 perc. A mérés következő részekből áll: olvasott szöveg értés és hallott szöveg értés. A feladatlapok kitöltése alatt sem szótár, sem más segédeszköz nem használható.

Az összesített mérési eredmény iskolánk honlapján megtekinthető lesz 2019.június 10. után.

Nagy Dezsőné
intézményvezető-helyettes

A bejegyzés megosztása:

„Öltöztesd díszbe a szívemet!”

A Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola idén tizenkettedik alkalommal hirdette meg komplex művészeti vetélkedőjét. Az egész napos alkotóversenyre május 2-án került sor, ahol iskolánk kreatív diákjai is képviseltették magukat. A versenyen készült alkotásokból kiállítást szerveztek a Damjanich Múzeumban.

Eredmények:
5-6. osztályos korosztály:
Bertóthy Tamás 5.c – VI. helyezés

szolnokidijki01

7-8. osztályos korosztály:
Kalmár Barbara 8.b – I. helyezés
Farkas Dorina 8.c – V. helyezés

szolnokidijki02

Felkészítő pedagógus: Máté József

A bejegyzés megosztása: