2018. október havi bejegyzések

„Te vagy az, te vagy az gyöngy kis ország, Erdély”

hatlogoProjektazonosító: HAT-17-01-2017-00250

“Mert a gyökérben van az élet, érted? Aki pedig elmegy, nem viheti magával a gyökereket.  S akinek nincs gyökere, az elvész. Sok magyar veszett el így, nagyon sok. Gondolj a gyökérre!” írja Vass Albert.

A tanítás mellet nagyon fontosnak tartjuk, hogy tanulóink megismerjék szűkebb és tágabb környezetüket, a “gyökereiket”. Ebben a munkánkban jelent nagy segítséget a Határtalanul! program, mely a hetedikes tanulók számára teszi lehetővé, hogy eljussanak a határainkon túli magyarok lakta területekre is. Ezért immár harmadik alkalommal állítottuk össze és adtuk be a pályázati programunkat, amit megvalósításra érdemesnek tartottak. Így a téli időszakban elkezdődött a projekt programjainak szervezése, azért hogy  tanulóinknak bemutathassuk a Partium és Erdély történelmi értékeit, földrajzi szépségeit.

A projekt címét úgy választottuk, hogy kapcsolódjon Arany János születésének 200. évfordulójához és az öt nap alatt felkeresett területekhez. A kirándulás előtt tanulóinknak bemutattuk az útvonalat, a történelmi, művészettörténeti, földrajzi ismereteket és az utazás alatt elvárt magatartásról is beszéltünk. Tanulóink tolmácsolásában hallgattuk meg Arany versét, melyből a projekt címét választottuk. A kirándulás fontos színhelye volt Nagyszalonta az Arany emlékévhez kapcsolódva, de bekerültek olyan városok is, melyek a történelem órák tananyagához kapcsolódtak: így jártuk be Déva és Vajdahunyad várát, Gyulafehérvárt és Csíksomlyót. A földrajz órákhoz kapcsolódva jártunk a Fogarasi havasokban, ahol libegővel jutottunk fel a 2000 méteren található Balea-tóhoz. Itt a júniusi melegből a hideg, havas télbe érkeztünk, ahol a méteres hófalra felmászva jót hógolyóztunk. A Szent Anna tónál és a Mohos tőzeglápnál a valamikori vulkáni működés nyomait és a jégkorszakból maradt növényeket tanulmányoztuk. A kirándulás helyszíneire érkezve egy-egy-csoport, akik előzőleg kutató munkát végeztek, beszámolóját hallgattuk meg. A szerzett tudásunkat a helyszínhez kapcsolódó versekkel, dalokkal, mondákkal, történetekkel egészítettük ki. Sok érdekes információhoz jutottunk a történelem tanár úr és a helyi idegenvezetők előadásaiból is.

hat2018kep02

Az utazásunk legmeghatóbb eseménye Erdély közepén, a mesebeli dombok között található Homoródszentpál kicsi iskolájának tanulóival eltöltött délelőtt. A látogatás időpontja június 4. volt, így a találkozó elején a mi csoportunk diákjai rövid műsorral idézték fel a szomorú eseményeket. A vendéglátóink zenés-táncos bemutatóval készültek. Amikor a közös éneklésben felhangzott az Ismerős arcok zenekar dalában a „  Mint a leszakított, haldokló virág, Mint az ötmillió magyar, akit nem hall a nagyvilág, Mint porba hullott mag, mi többé nem ered- Ha nem vigyázol ránk -, olyanok leszünk mi is nélküled” sora a teremben mindenfele könnyes szemek csillogtak. Jó volt látni, hogy a két iskola tanulói rövid idő alatt barátságosan, vidáman beszélgettek egymással. A csodálatos délelőtt közös csoportkép készítéssel ért véget.

hat2018kep01

Az utazásunk során több helyszínen emlékkoszorút helyeztünk el és virágot is ültettünk Farkaslakán, Tamási Áron sírjánál. Hazatérve az értékelő órán vidáman idéztük fel az öt nap eseményeit és biztattuk a hatodikosokat egy újabb Határtalanul kirándulásra.

hat2018kep03

„ Hogy történjen bármi, amíg élünk s meghalunk, mi egy vérből valók vagyunk! „

Nagy Dezsőné és Milotai József
szaktanárok

A bejegyzés megosztása:

Ludas Matyi

Október 15-én a Berettyóújfalui Tankerületi Központ szervezésében 3. és 4. évfolyamos tanulóink Derecskére látogattak, ahol a Ludas Matyi című meseelőadást tekinthették meg. A mese feldolgozása interaktív módon érdekes, szemléletes és vidám perceket okozott diákjainknak. Köszönjük!

A bejegyzés megosztása:

Mesehajó rajzpályázat

A Mesehajó rajzpályázat eredménye is ezen a napon lett kihirdetve. Ezt a pályázatot a Janikovszky Éva Könyvtárunk hirdette a magyar népmese napjára való megemlékezéshez. A műveket Milotai-Kiss Ildikó és Máté József bírálta:

I. helyezést a 2.a osztály egy jól komponált, változatos anyaghasználattal és 3D-s technikájával, (Segítő pedagógus: Fazokán Jánosné)

II. helyezést a 3.a osztály gazdag népmesei motívumokkal, anyagszerűséggel, színes, a kép keretein túl menő, figyelemfelkeltő munkájával, (Segítő pedagógus: Vesza Anikó)

III. helyezést a 4.c osztály mesefigurák gazdagsága, térben jól megkomponált, középre irányított, víz alatti világ megjelenítésével ért el. (Segítő pedagógus: Oláh Csabáné)

Különdíjban részesült a 3.b osztály rajz-kollázs technikájával, különböző anyaghasználattal. (Segítő pedagógus: Belényesiné Kiss Edit)

Máté József Tanár úr különdíját és a 4.a osztály lányok csapata kapta változatos figurák, gyermeki munka, egységesség pályázatával. Segítő pedagógus: (Gáspárné Pankotai Erika)

Könyvtári különdíjban a 2.b osztályból Szabó Dominika és Szabó Krisztina  részesült. (Segítő pedagógus: Szilágyiné Magyar Éva)

mese201801

A bejegyzés megosztása:

Benedek Elek rajzpályázat

A Városi Könyvtár a Népmese napjához kapcsolódóan Benedek Elek meséihez rajzpályázatot hirdetett 1. és 2. osztályos tanulóknak. Az ünnepélyes eredményhirdetésre október 18-án került sor.

Könyvjutalomban részesültek:
1.a osztályból: Kozma Dénes, Sós Laura, Toplak Mariann Adél;
Felkészítő: Tompáné Krizsanyik Orsolya
1.b osztályból: Horváth Zsanett, Karcza Attila, Szabó Hajnalka;
Felkészítő: Nagy Tamásné
2.a osztályból: Balogh József Benedek, Szentmiklósi Vanda;
Felkészítő.: Fazokán Jánosné

meserajz2018

A díjazottak

A bejegyzés megosztása:

Pályaorientációs nap 2018

Október 13-án felső tagozatos diákjaink pályaorientációs nap keretében mesterségekkel ismerkedtek.

A 8. évfolyamos tanulóink tájékoztatást kaptak középiskolai tanulmányaik folytatásához, mely könnyebbé teszi számukra középfokú tanulmányaik folytatását.

Az 5. évfolyam a Létavértes Határrendészeti Kirendeltségre látogatott, ahol megismerkedtek a rendőrség és határőrség dolgozóinak munkájával, kipróbálhatták autóikat, motorjaikat is.

A 6. évfolyam a Misuta Gumiszervízben, a Gyermeksziget Óvodában, a Stefánia Cukrászdában, valamint a Tűzoltóságon tett látogatást és ismerkedett mesterségekkel, foglalkozásokkal.

palya201801

Bölcsődében

A 7. évfolyam a Stefánia Cukrászdában a sütemények elkészítésének rejtelmeivel és az Autószerelő Műhelyben az autók karbantartásával, javításával ismerkedett.

palya201802

Tűzoltóságon

A bejegyzés megosztása:

„Ihaj-csuhé” Kukoricás-nap

Október 13-én „Ihaj-csuhé” Kukoricás-nap keretében ismerkedtek meg alsó tagozatos diákjaink a régi kukoricás hagyományokkal. Reggeli torna után kukoricát morzsolhattak kézi-, illetve gépi morzsoló segítségével közben pedig népdalokat tanultak, énekeltek. Gecséné Kati néni segítségével megtanultak szitával, nyílt tűzön kukoricát pattogtatni. A játék sem maradhatott el. Időre górét építettek, létrát ugrottak, Hamupipőke módjára terméseket válogattak, valamint tyúkot etettek.

kukornap201801

Hamupipőke

kukornap201802

Létra-játék

Kukoricás ételeket is kóstolhattak, melyeket ezúton is köszönünk azon szülőknek, akik elkészítették. Ezeket az ételeket, süteményeket 4 tagú zsűri bírálta és a három legjobbat ajándékkal jutalmaztuk, melyet a szülők nevében a gyerekek vettek át.

kukornap201803

Készülődés a „pattogtatáshoz”!

kukornap201804

Készülnek a górék!

I. helyezést az almás-mákos gluténmentes sütivel az 1.a osztályból Oláhné Kiss Emma;
II. helyezést a sós kukoricás tekerccsel a 3.a osztályból Nagy Edina;
III. helyezést a válogatás: laktóz és gluténmentes finomsággal a 3.c osztályból Sass Lajosné, mama kapta.

Köszönjük!

kukornap201805

Sütik zsűrizése

A nap második felében kézműves foglalkozás keretében az 1. és 2. évfolyam termésképet készített, míg a 3. és 4. évfolyamos gyerekek csuhéból virágot kötöttek.

kukornap201806

kukornap201807

Mint a régi időkben a nap végén a munka után következett a zene és tánc. Nagy Imre érkezett hozzánk, aki egy kukoricás népdal megtanítása után moldvai táncokkal ismertette meg a gyerekeket.

kukornap201808

Ezen a napon tanulóink megismerkedtek nagyszüleink, dédszüleink őszi munkáival, valamint a hosszú őszi, téli esték hangulatába is bepillantást nyerhettek vidám, játékos foglalkozások keretében.

A bejegyzés megosztása:

Rozsnyai István Múzeumba

Október 12-én az 5. évfolyam múzeumlátogatást szervezett a Hon- és Népismeret tantárgyhoz kapcsolódóan a Létavértes vértesi részén lévő Rozsnyai István Múzeumba. Megismerkedhettek a jurta felépítésével, építőanyagaival, honfoglaló őseink életmódjával. A múzeumban különböző edények bemutatása történt meg, így a miskakancsót, kulacsot, bokályt, butellát, korsót, köcsögöt, szilkét és sok más agyagból készült edényt ismerhettek meg. A vonatos kiállításon Létavértes egykori vasúti pályáját mutatták be.

rozsnyai201801

A szervezésben és kivitelezésben szerepet vállalt Molnárné Pelei Andrea, Bertóthy Tamás, Zsíros István, Pál Csaba.

 

A bejegyzés megosztása:

„Légy egészséges, mint a makk!”

Iskolánk kiemelkedően fontosnak tartja az egészséges életmódra való nevelést. Ennek jegyében az Alapítvány Létavértesért támogatásával felsős Diákönkormányzatunk október 5-én Egészségnapot szervezett. A projekt a „Légy egészséges, mint a makk!” címet kapta. Előzetes feladatként plakátkészítő versenyt hirdettünk. Az 5-6. osztályos gyerekek az egészséges életmódra hívták fel a figyelmet, míg a 7-8. osztályosok a káros szenvedélyek ellen készítettek figyelemfelkeltő plakátot.

egeszsegnap201807

egeszsegnap201802

egeszsegnap201804

A Hajdú-Speciális Kutató-Mentő Egyesület segítségével a rendezvény több helyszínen zajlott, ahová forgószínpadszerűen érkeztek a csoportok. A közös „élő szív” kialakítása és a mentőkutyás bemutató után a következő programokon vettek részt tanulóink: mászófal, sérültellátás, újraélesztés, bűnmegelőzés, szűrővizsgálatok az iskolai védőnő Janka Sándorné segítségével.

egeszsegnap201806

Hippokratész bölcs mondása szerint „Amit eszel, azzá leszel”, ezért az egészséges ételek fogyasztását is hangsúlyoztuk. Kertészné Ferenczi Viktória a reformkonyha finom falataival készült erre az alkalomra. A nap végére hasznos információkkal gazdagodtunk, és még inkább tudatosult bennünk, hogy a legdrágább kincs az egészségünk.

egeszsegnap201803

Plakátkészítő verseny eredménye:
5-6. évfolyam:
I. hely: Bertóthy Tamás – Oláh István 5.c
II. hely: Bartos Eszter 6.b
III. hely: Bereczki Zsanett – Mezei Melissza – Szabó Anna 5.b

Különdíj:
Andrási Ramóna – Fehér Viktória 6.c

7-8. évfolyam:
I. hely: Adorján Zsófia – Balk Bianka 7.c
II. hely: 8.a: Hajkai Réka, Jónás Jázmin, Lázók Csaba, Mezei Roland, Rézműves Bence, Seress Edina, Tasnádi Ildikó
III. hely: 8.b: Kovács Krisztina, Krasznai Andrea, Szoták Viktória, Török Barbara

Különdíj:
Farkas Dominika – Farkas Dorina 8.c, Ágoston Dorottya – Koszta Panna 7.b

egeszsegnap201801

A bejegyzés megosztása: