2018. augusztus havi bejegyzések

„Érik a szőlő, hajlik a vessző” Erdélyben

„Aki a természetet szeretettel járja, képekkel, élményekkel, gondolatokkal tölti meg hátizsákját. Napfényes tetőkre hívogatnak ezek az élmények. Oda, ahol az előítéletek és elfogultságok szorító és elnyomorító bilincsei lehullanak, és meg tud szólalni az ember a saját hangján, tud járni a saját lábán, és mer gondolkozni és érezni a saját elméjével és szívével.”

Tavaszy Sándor

„Érik a szőlő, hajlik a vessző” Erdélyben

Időpont: 2018. augusztus 28-29-30 (kedd-szerda-csütörtök)
Utazás: kényelmes, légkondicionált, jól felszerelt autóbusszal, kb. 1000 km Erdélyben
Szállás: Kolozsvár
Ellátás: a szálláshelyen félpanzió (bőséges reggeli és estebéd, lehetőségünk lesz a hagyományos Erdélyi konyha ízeit megkóstolni! ) Az ebéd abban a városban lesz, ahol a program szerint tartózkodunk!
Indulás: 2018. augusztus 28. (kedd) 7 óra, az Arany János Általános Iskola épülete elől.

1.nap:
Indulás kora reggel Létavértesről. Ártándnál lépjük át az ország határt. Folyamatos utazás közben rövid megálló és fotószünet a Király – hágón, mely 1867-ig Magyarország és Erdély határa volt. Ismerkedés Kalotaszeg vidékével: Bánffyhunyadon a 13. században épült református templomot tekintjük meg, melyben a Kalotaszeg vidékére jellemző fakazettás mennyezet egyedülálló. Körösfő: kirakodó vásár a Riszeg-tető alatt. Ebéd tarisznyából. Délután Kolozsvárra érkezünk. Erdély „fővárosa „, ma Románia második legnagyobb városa. Szemezgetünk a város „kincsei „között: városnéző sétánkat a Fő téren kezdjük, a Szent-Mihály templomban, mely Erdély második legnagyobb gótikus temploma. A templom mellett áll a város jelképe, Mátyás király lovas szobra. Tovább megyünk a Farkas utcai református templomba (1516), mely Délkelet- Európa legnagyobb egyhajós, gótikus csarnoktemploma. Séta az egyetem Botanikus kertjében. Estére a város központjához közel elfoglaljuk szállásunkat. Vacsora a panzióban. Vacsora után séta, ismerkedés az esti Kolozsvárral.

2.nap:
Ébresztő és reggeli a szálláson.  Mai napunk első állomása Nagyenyed. A csendes kisváros főterét, a középkori várat és a várudvaron álló református templomot nézzük meg. A külső várfalon az emléktáblánál megemlékezünk a hétszáz enyedi polgárról, akiket a szabadságharc idején a mócok mészároltak le. A Bethlen Gábor Református Kollégium udvarán emlékezünk a kollégium egykori tanulóira és tanáraira. Lesétálunk a kollégium borospincéjébe, ahol helyi borász mutatja be az Erdély Hegyaljai borvidéket. Délután TÚRÁZNI indulunk. Rövid fotó szünet a lélegzetelállító Kőközi szorosban, majd Torockószentgyörgyre utazunk és az Ilona várba kapaszkodunk fel. A túra után érkezünk meg Erdély legszebb falujába, a Székelykő és az Ordaskő közötti völgyben található Torockóra. A település 1999-ben Európa Nostra-díjat kapott. Sétálunk a falucska hófehérre festett házai között, felkeressük az utolsó vízimalmot, mely 1762-ben épült és még ma is működőképes. A napunk végeztével visszautazunk Kolozsvárra, vacsora a panzióban.

3. nap:
Ébresztő és reggeli. A mai nap az Aranyos-folyó völgyében utazunk.  Itt keressük fel az Erdélyi-szigethegység egyik legérdekesebb látnivalóját, az Aranyosfői (Szkerisórai) jégbarlangot, mely a Bihar-hegységben található. A festői környezetben fekvő, a jégkorszakból megmaradt eljegesedett barlang látogatása felejthetetlen élményt ígér. Rövid megálló Belényes városában, majd folyamatos utazás és a határ átlépése után érkezés várhatóan este 8 órára az iskola előtti parkolóba.

Tanács a csomagoláshoz:
Hátizsák az autóbuszba: üdítő/ásványvíz, ebéd csak első napra!!
Személyes iratok: ÉRVÉNYES SZEMÉLYI IGAZOLVÁNY vagy ÚTLEVÉL, költőpénz, gyógyszer (aki rosszul van az autóbuszon, az a további napokra is hozzon gyógyszert!), zacskó.
Bőröndbe: pizsama, törölköző, fehérnemű, zokni, pólók, rövidnadrág, melegítő, pulóver, széldzseki, esőkabát. Nagyon kényelmes túra cipő 2 pár, szükség esetén legyen váltás!! Tisztasági felszerelés: tusfürdő, fogkrém, fogkefe, fésű, papír zsebkendő, wc papír, naptej, szúnyog és kullancsriasztó.

 Fényképezőgép, mobiltelefon csak saját felelősségre hozható. A telefonok a programok alatt kikapcsolt állapotban lesznek! A szülők megértését köszönjük!

Költőpénz: Igény szerint üdítőre, fagylaltra, kisebb ajándékra az otthon levőknek.

 Jó készülődést kívánunk!

A bejegyzés megosztása:

Értesítés a tanévkezdésről

I. A tankönyvosztás időpontja
2018. augusztus 30. csütörtökön délelőtt 8-12 óráig, délután 13-17 óráig.

II. Ingyenességre jogosultak
Valamennyi általános iskolás diák ingyenesen kapja meg a tankönyvet, így a tankönyvcsomag átadásakor nem lesz szükség igazolásokra, de az étkezéshez igen.

III. Rajz- és technika eszközök
Diákjaink számára tanítási órán használatos bizonyos eszközöket a kedvezőbb árak és használhatóság miatt az iskola szerez be, így például 3-4. évfolyamosok és felső tagozatos diákok számára rajzból és technikából semmilyen tanszert nem kérünk megvásárolni.

Ezekre a dolgokra a következő összegeket kérjük:
1-2. osztály: 300,-Ft
3-4. osztály: 1.000,-Ft
5-8. osztály: 2.100,-Ft

Ezt az összeget a tankönyvosztással egy időben szedjük be tanulónként. Kérjük, mindenki hozzon erre is pénzt magával! Az ingyenesség erre nem vonatkozik, hiszen nem tankönyvről van szó!

Nagy Józsefné
igazgató

 

A bejegyzés megosztása:

Tisztelt Szülők

Ismét elérkezett a tanévkezdés ideje. Az új tanév kezdésével kapcsolatos fontosabb dátumok a következők:

2018. augusztus 27. hétfő 9:00 – Javítóvizsgák
2018. augusztus 30. csütörtök 8:00 – Tankönyvek osztása
2018. szeptember 3. hétfő 8:00 – Tanévnyitó ünnepség, majd azt követően normál tanítási nap.

A bejegyzés megosztása: