2018. február havi bejegyzések

Farsangi mulatság Mátyás király udvarában

Az Úr 2018. évének február havának 16. napján urunk, Mátyás király úgy rendelé, hogy udvarában, a Létavértesi Arany János Általános Iskolában farsangi mulatság tartassék. Minden résztvevő a legszebb gúnyáját, táncos cipellőjét és legjobb kedvét magára öltve járult a királyi tanács (Jenei Szabina, Kővári Emese, Mészárosné Imre Melinda, Molnárné Pelei Andrea) elé. A reneszánsz kort megidézve az „udvarmesterek” vezetésével jelmezes felvonulással kezdődött a karnevál. Az „udvar népe” az erőpróbákat (talicskázás, fánkevő verseny, tánc) sikeresen teljesítette. A lakomáról a 7.c osztály gondoskodott. Táncos mulatsággal ért véget Mátyás udvarában a vigalom, oklevél, ajándék és fánk volt a jutalom.

farsang201803

Eredmények:
5-6. évfolyam:
I. 6.a: Seress Gergő, Szilágyi János, Tarnóczki Milán, Tóth Csaba
II. 5.c: Andrási Ramóna, Fehér Viktória, Horváth Sándor, Kelemen Magdolna
III. 6.c: Gyarmati Máté, Kiss Bence, Németh Nikoletta, Rafael Dorina

farsang201802

7-8. évfolyam:
I. 8. c: Gaál Bernadett, Pénzes Tekla. Szabó Márton, Tarján Renáta
II. 8.a: Hermeczi Ivett, Mezei Patrícia, Papp Gabriella, Szabó Nándor
III. 7.a: Boldog László, Lázók Csaba, Rézműves Bence, Zsiros Zsolt

farsang201801

Milotai Kiss Ildikó
szervező

A bejegyzés megosztása:

Író-olvasó találkozó

„Lehet szegény, aki gazdag, s lehet gazdag a szegény,
Csak az a fontos, milyen kincs ül bent, a szíved rejtekén.”
K. László Szilvia

A lelkes, olvasni szerető 3-4. osztályosokat február 20-án 13:00 órától az Arany János teremben vártuk, ahol K. László Szilvia költő, meseíró volt a vendégünk. A jó hangulatú délutánon a 3. évfolyamos gyerekek verscsokorral köszöntötték az írónőt. Majd megismerték Marci történetét és egy izgalmas totót is megoldottak a bolygókról. A diákok egy kis időutazáson vehettek részt a mesék világában, élő szóban hallgatták a meséket, verseket. Külön élmény volt a jutalom könyvjelzők átvétele és a könyvek, füzetek dedikálása.

iroolvas201801

Milotai Kiss Ildikó
szervező

A bejegyzés megosztása:

„Álljon a bál…”

„Álljon a bál, amíg állhat,
Nyaggassuk a citerákat.
Körbe-körbe! Csak vidáman!
Maszk nélkül meg maskarában.
Pántlikázzuk a farsangot!
Kongassuk a nagy harangot!”
/Galambosi László-Farsang/

Iskolai könyvtárunk a farsangi ünnepkörhöz kapcsolódóan plakátkészítő versenyt hirdetett. A projektmunkák a farsangi népszokásokat, karneválokat jelenítették meg. Összesen 19 pályamunka érkezett. A legszebb plakátok kiállításra kerültek az iskola aulájába. A zsűrizésben Máté József és Máté Anna segítette a munkánkat.

plakver201801

Eredmények:
Alsó tagozat:
I. Bertóthy Tamás – Oláh István 4.c
II. Lakatos Regina – Kozma Botond – Kustor Máté 4.b
III. Ágoston Lilla 4.b, Balogh Dominik 4.b

Különdíj:
Pongor Jázmin –Szabó Dorina – Vida Boglárka 3.c
Szabó Janka – Szatmári Gréta 4.c

Felső tagozat:
I. Barna Mónika – Kiss Mária 6.c
II. Jenei Kamilla – Papp Ildikó Orsolya 5.c
III. Laczkó Fanni 5.c

plakver201802

Milotai Kiss Ildikó
szervező

A bejegyzés megosztása:

Petőfi Sándor nemzetközi felolvasómaraton

„Ami igaz, az természetes, ami természetes, az jó és szerintem szép is. Ez az én esztétikám.”
(Arany Jánoshoz írt levele, Pest, március 31. 1847.)

Janikovszky Éva Könyvtárunk idén is csatlakozott a tizedik évfordulójához érkezett nemzetközi felolvasómaratonhoz. A maraton fő szervezője ötödik éve a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával.

felolvmarat201801

2018. február 20-án a 195 éve született Petőfi Sándor műveiből olvastunk fel, hat ország közel 200 településén, határokon innen és túl közel 40.000 felolvasó szólaltatta meg nagy költőnk műveit. Könyvtárunkba folyamatosan érkeztek a felső tagozatos diákok a közös felolvasásra. Az alsó tagozatosok osztálykeretek között verseltek. A program által jobban megismerték Petőfi személyét, műveit. Ma is példa lehet előttünk Petőfi kiállása, szabadság- és hazaszeretete, egyszerű stílusa. A közös mozgalom, az országhatárokon átívelő felolvasás összefogja közösségeinket, megszólít gyerekeket, fiatalokat és időseket egyaránt.

felolvmarat201802

A bejegyzés megosztása:

Nemzetközi könyvjelzőcsere-program

Janikovszky Éva Könyvtárunk csatlakozott az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szervezete (IASL) által meghirdetett nemzetközi könyvjelzőcsere-programhoz. Az olvasást és az iskolai könyvtárakat népszerűsítő programban az elmúlt évben is több tízezer diák vett részt szerte az egész világról. A projekt lényege, hogy a jelentkező iskolai könyvtárakat a résztvevő diákok számát figyelembe véve a nemzetközi szervezők összesorsolják.

konyvjelzo201801

Könyvtárunk külföldi cserepartnere a portugáliai Agrupamento de escolas Caranguejeira Santa Catarina da Serra iskola lett. A kapcsolatfelvételt Szima Anikó angol szakos tanárnő segítette. A könyvjelzőket az 5. évfolyamos könyvkuckós gyerekek és a 4. évfolyamos kreatív kezek kézműves csoport tagjai készítették el. Az együttműködés sikeresen megvalósult a két csoport között. A gyerekek örömmel vették át a portugáliai ajándékokat.

konyvjelzo201802

A bejegyzés megosztása:

Középpontban a magyar kultúra napja

A magyar kultúra napja alkalmából iskolánk csatlakozott az „Együtt Szaval a Nemzet” programhoz. A diákok 11 órától közös szavalással emlékeztek meg e jeles napról.

egyuttszaval2018

Délután a vállalkozó szellemű nyelvészkedni vágyó felső tagozatosokat NyelvÉszjárás nyelvi vetélkedő várta. Összesen 16 csapat mutatta meg kreativitását és ügyességét. Feladataik között szerepelt nyelvtörők elmondása, nyelvi rejtvények megfejtése, szólások, közmondások lerajzolása és kitalálása. A verseny két helyszínen zajlott. Az 5-6 évfolyamon Milotai-Kiss Ildikó, míg a 7-8. évfolyamon Molnárné Pelei Andrea vezette a megmérettetést. Két kategóriában jutalmazta a zsűri (Csúth Ildikó, Majoros Erzsébet, Mészárosné Imre Melinda, Neumayer Nóra, Oláh Ágnes) a legjobbakat. Minden résztvevőnek gratulálunk!

nyelveszjaras201801

Eredmények:
5-6. évfolyam
I. „Magánhangzók” 5.a: Apai Liliána, Balogh Lívia, Bozsóky Péter, Vlajk Johanna
II. „Spártai nyelvújítók” 6.a: Serbán Illés, Seress Gergő, Szilágyi János, Tarnóczki Milán
III. „MEGA-AGYAK ISMÉT” 6.b: Cseh Kristóf, Koncz Kristóf, Papp Huba, Veres Kristóf

7-8. évfolyam
I. „8-as négyes” 8.c: Gyarmati Zalán, Szabó Márton, Pénzes Tekla, Tarján Renáta
II. „Csak Csajok” 7.b: Kovács Krisztina, Nagy Viktória, Szabó Dorina, Szoták Viktória
III. „Nyelvtörök-őrök” 8.a: Hermeczi Ivett, Mezei Patrícia, Papp Gabriella, Szabó Nándor

A bejegyzés megosztása: