2017. november havi bejegyzések

Hajdú-Bihar Megyei Pályaválasztási Tájékoztató 2017-2018

A Hajdú-Bihar Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Továbbtanulási, Pályaválasztási Tanácsadója elektronikusan összeállította a 2017/18-as tanévre vonatkozó, középfokú beiskolázási lehetőségeket tartalmazó kiadványt, amely segítséget nyújt a szülőknek és a gyerekeknek az iskolaválasztásban.

Ha esetleg letöltés után nem nyitja meg a számítógép, telepíteni kell a Foxit Reader vagy Adobe Reader nevű programot

Letöltés >>>

A bejegyzés megosztása:

„Ajánlom neked is!”

A Janikovszky Éva Könyvtár az iskolai könyvtárak napja alkalmából pályázatot hirdetett olvasói részére. A pályázó gyerekek könyvajánlót készítettek kedvenc könyvtári könyvükről. A beérkező 16 alkotáson a technikák sokfélesége mutatkozott meg. Két korcsoportban jutalmaztuk a legszebb munkákat. A nyerteseknek gratulálunk!

ajanlomnekedis01

Alsó tagozat:
1. Moczok Ágota – Molnár Zsófia 4.c
2. Bertóthy Tamás – Oláh István 4.c
3. Ágoston Lilla – Portörő Fanni 4.b

Felső tagozat:
1. Kiss Gabriella 5.a
2. Bartos Eszter 5.b
3. Jónás Réka 5.b

Milotai Kiss Ildikó
szervező

A bejegyzés megosztása:

Márton-napi mulatság

„Novemberben, Márton napján
Liba gágog, ég a kályhán,
Aki libát nem eszik
Egész évben éhezik.”

Felső tagozatos Diákönkormányzatunk november 10-én Márton-napi mulatságot szervezett. A délután vetélkedővel kezdődött, ahol népi játékokra épülő versenyszámokon (tökfaragás, kukoricamorzsolás, néptánc, rímfaragás) mutathatták meg ügyességüket a diákok. Az 5-6. évfolyamon 10 csapat mérte össze „erejét”, míg a 7-8. osztályosok körében 9 vállalkozó szellemű csoport vetélkedett. A legkiválóbbakat a zsűri (Csúth Ildikó, Domján Sándorné, Mészárosné Imre Melinda) két kategóriában jutalmazta. A vidám, jó hangulatú napot a Márton-napi mulatság zárta, ahol a finom falatokról a 7.a osztály gondoskodott. Köszönjük a szülők és a pedagógusok munkáját!

marton201702

Legügyesebb Márton-napi versenyzők:

5-6. évfolyam:
1. „Márton-napi leányzók” 6.c: Fehér Viktória, Jenei Kamilla, Laczkó Fanni, Papp Ildikó Orsolya
2. „Tökjó-fejek” 6.a: Balogh Nikolett, Balogh Mónika, Kiss Arnold, Serdült Kitti
3. „Tökmagok” 6.b: Balogh Mercédesz, Mezei Edina, Pósa Adrienn, Zsilkó Máté

marton201701

7-8. évfolyam:
1. „Csütör-Tök” 7.b: Balogh Nóra, Török Barbara, Szabó Dorina, Vásárhelyi Amanda
2. „Töketlenek” 8.a: Pósa Zoltán, Sarkadi Szabolcs
3. „Tökmindegy” 8.c: Gaál Bernadett, Papp Kíra, Mezei Nikolett, Szabó Laura Viktória

Milotai Kiss Ildikó
szervező

A bejegyzés megosztása:

Márton-napi kézműveskedés

Könyvkuckós diákjainkkal Márton-napi kézműves foglalkozáson vettünk részt a Városi Könyvtárban. A foglalkozás vezetője Pappné Szabó Mária felelevenítette a Márton-napi népszokáshoz kapcsolódó hiedelmeket. A gyerekek nagy örömmel és kreativitással libás ajtódíszt készítettek.

kezmuves2017

Milotai Kiss Ildikó
szervező

A bejegyzés megosztása:

Népi hangszerek nyomában

„Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.” Iskolai könyvtárunk a Kodály-emlékév jegyében zenei vetélkedőt szervezett. A verseny során a feladatok a népi hangszerekhez és Kodály Zoltán életútjához kapcsolódtak. A csapatok által bemutatásra került egy-egy népi hangszer. A rendezvényt néptánccal és citerával kísért közös énekléssel zártuk. Hercz Béla 5.c osztályos tanulónk, aki a Debreceni Népi Együttes tagja szilágysági táncot mutatott be a közönségnek. Szilágyi Katalin, a Vértesi Református Egyházközség Soli Deo Gloria Kórusának vezetője megtanította diákjainknak a Zöld erdőben de magos a juharfa című népdalt, amit citerával kísért. Köszönjük a zsűri (Menyhártné Bora Edit, Szilágyi Katalin, Zákányné Bogyó Anikó) segítő munkáját!

zeneivetelkedo201702

Eredmények:
1. „A furulya őrzői” 5.a: Apai Liliána, Balogh Lívia, Bozsóky Péter, Szabó János
2. „Zenei jegyek” 5.b: Balogh Noémi, Budai Henrietta, Fekete Tamás, Jakab Fatima
3. „Népzenekutatók” 6.b: Ágoston Dorottya, Cseh Kristóf, Fekete Barbara, Papp Huba

zeneivetelkedo201701

Milotai Kiss Ildikó
szervező

A bejegyzés megosztása:

Magyar nyelv napja

Iskolánk 40 tanulója 4 kísérővel vett részt november 13-án a magyar nyelv napja alkalmából szervezett programokon Debrecenben.

Először DMK Belvárosi Közösségi Házban vehettek részt a diákok a korosztályuknak megfelelően különböző interaktív foglalkozásokon, illetve egy kortársaik alkotásaiból nyíló népművészeti kiállítást is megtekinthettek.

Ezt követően a Debreceni Irodalom Házában a nyelvújításhoz kapcsolódó vetélkedőn mutathatták meg tudásukat, leleményességüket a gyerekek. Ráadásul szemügyre is vehettek egy hamisítatlan egyen-billengészeti körduplányt és megtudhatták azt is, hogy mennyire kreatívak, ha nyelvi rejtvényeket kell megoldaniuk.

magyarnyelvnapja2017

Mindenki sok új ismerettel, érdekességgel tért haza a programokról.

Szervező: Molnárné Pelei Andrea
Kísérők: Milotai-Kiss Ildikó, Papp Zsoltné, Oláh Ágnes
Cikk írója: Oláh Ágnes

 

 

A bejegyzés megosztása:

Pályázat ingyenes könyvcsomagokra köznevelési intézmények számára

A Magyar Gyerekkönyv Fórum pályázatot hirdetett iskolai könyvtárak számára, melynek célja, hogy a gyerekkönyvkiadók felajánlása révén tíz, alacsony költségvetésből gazdálkodó, nagyrészt hátrányos helyzetű tanulókkal rendelkező intézmény iskolai könyvtára hozzájuthasson egy-egy kortárs gyerek- és ifjúsági köteteket tartalmazó könyvcsomaghoz. További cél, hogy a pályázat-nyertes iskolák tanulói közül kiválaszthassák a HUBBY – Év Gyerekkönyve Díj 2017 Gyerekzsűrijének tagjait is. Iskolai könyvtárunk könyvtárfejlesztési pályázata nyertes lett, így az alsó-felső tagozatosok részére egy könyvcsomaggal gazdagodtunk.

A bejegyzés megosztása: