2017. október havi bejegyzések

Bolyai matematika csapatverseny eredménye

Az idei tanévben is, mint már jó néhány éve részt vettünk a Bolyai matematika csapatversenyen. Ez egy nagyon nehéz verseny a gyerekek számára, ugyanis csapatban kell dolgozniuk. Ami ennyi idősen nem megszokott és nem is egyszerű feladat. Négy csapattal indultunk ezen a megmérettetésen, s az idén is sikerült szép eredményeket elérniük tanulóinknak. Gratulálunk nekik és felkészítőiknek!

4. évfolyam Felkészítő: Kertészné Suta Mária
Balogh Dominik
Guba Dávid
Kerekes Balázs                                                       46. hely / 77 pont /
Lakatos Regina

bolyai201701

5. évfolyam Felkészítő: Létai Ilona
Bozsóky Péter
Flach Márk
Kiss Gabriella                      25. hely / 106 pont /
Vlajk Johanna

bolyai201702

6. évfolyam Felkészítő: Létai Ilona
Cseh Kristóf
Fekete Barbara
Kiss Bence                            45. hely / 100 pont /
Vida Ferenc

bolyai201703

7. évfolyam Felkészítő: Nagy Zsolt
Bozsóky Virág
Kalmár Barbara
Szabó Csongor                   16. hely / 92. pont /
Zurbó Bejámin

bolyai201704

Készítette: Létai Ilona
munkaközösségvezető

A bejegyzés megosztása:

Népmese Napja

A Városi Könyvtár és Művelődési Ház a Népmese Napjához csatlakozva meseillusztrációs pályázatot hirdetett az 1-2. osztályos gyerekek számára. A mesebeli alkotásokból kiállítást szerveztek.  Az ünnepélyes díjátadóra október 10-én került sor, ahol a legszebb munkákat mesekönyvekkel, „varázsceruzákkal” jutalmazták. A diákokat mesevetítés és megvendégelés várta. Minden résztvevőnek gratulálunk!

meseillu201701

Díjazott versenyzők:
Szabó Dominika 1.b
Balogh Nikoletta 2.a
Kapusi Boglárka 2.b
Komlósi Zsófia 2.b

meseillu201702

A bejegyzés megosztása:

Mesemondó verseny 2017

Mesélj nekem! címmel, Mesemondó versenyt hirdetett a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár, csatlakozva a Magyar Olvasótársaság felhívásához, a Népmese Napja tiszteletére. A nagy mesemondó, Benedek Elek, születésnapján a megye legjobb mesemondói ismét bebizonyították a mese örök és kortalan.

A mese tanulsága erőt ad ahhoz, hogy a világ pozitív részét jobban észrevegyük. Feltölt a mindennapokra, hiszen a mese a lélek igazi tápláléka.

Iskolánkat a meghirdetett két kategóriában Bartos Eszter 5.b és  Szabó Márton 8.c osztályos tanulók képviselték. Mind a két mesemondónk a zsűri értékelése szerint első helyezést ért el.

megyeimese201701Könyvjutalmuk mellett egy évig őrizhetik a vándorkupát, amit Mártonnak sikerült, mint a mesében harmadszor is elhoznia.

Gratulálunk a szép szereplésükhöz és kívánom számukra a mesélés öröme soha ne érjen véget!

Molnárné Pelei Andrea
drámapedagógus

A bejegyzés megosztása:

Aranyos diákok a TeSzedden

„ A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön” A Létavértesi Arany János Iskola tanulói idén először csatlakoztak egy egész Európát átfogó kezdeményezéshez, a Let’s clean up Europe magyar eleméhez, a TeSzedd – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhoz. A hetedik és nyolcadik évfolyamosok zsákot ragadva kesztyűs kézzel indultak városunk központját tisztábbá varázsolni. Elmondhatjuk szerencsére sok ház előtt nem volt dolgunk, de több helyen találtunk a vízelvezetőkben és bokrok alatt nagyobb szemétkupacokat. Örömmel hagytunk mások helyett, de magunk mögött rendet. Köszönjük a dicsérő szavakat is, mert abban sem volt hiányunk. Azzal a jóleső érzéssel tértünk vissza az iskolába, hogy részesei lettek egy közel 200.000 fős magyar csapatnak, s elmondhattuk: tettünk is környezetünk szebbé tételéért. Jövőre tarts te is velünk, de addig is vigyázzunk együtt környezetünkre.

SONY DSC

Tanárok: Oláh Ágnes, Pongor Sándor, Koroknai Tibor és Molnárné Pelei Andrea

A bejegyzés megosztása:

A Bűvösvölgyben a nyolcadikosaink

Iskolánk nyolcadikosai egy teljes napot tölthettek a Bűvösvölgy médiaértés-oktató központok interaktív a média tudatos és biztonságos használatának megismerésével.

A foglalkozások célja, hogy a központokba látogató gyerekek játszva, aktív alkotófolyamatok során tanulják meg jobban kiismerni a digitális világ szabályait, s a azt, hogyan hat rájuk a média. Ebben egyedülálló eszközpark és képzett médiaértés-oktatók segítik őket.

Kis csoportos foglalkozások keretében a gyerekek megismerhetik a film, a híradó, a sajtó szerkesztés és készítés titkait. Megtapasztalhatják, hogyan áll össze egy film, és kipróbálhatják magukat a legfontosabb szerepkörökben.. A vágópultnál előre rögzített snittek beillesztésével és a zene kiválasztásával teszik teljessé kis produkciójukat, amelyet az oktatókkal rögtön elemezhetnek is.

buv01

A hírekkel foglalkozó programon a gyerekek megtanulják, hogy milyen szempontok alapján kerülhet be egy hír az esti híradóba, és hogy a figyelemfelkeltő híradás sajátos módon közvetíti a valóságot. Megtanulják, mit nevezünk az újságírásban hírértéknek, és megismerkednek a figyelemfelkeltés trükkjeivel.

A Bűvösvölgybe érkező fiatalok már a digitális univerzumban születtek. Természetes számukra a mobilkommunikációs eszközök és az internet használata. Fontos azonban, hogy a gyerekek az előnyök kihasználása mellett a biztonságos használat feltételeivel, a kockázatokkal és veszélyekkel is tisztában legyenek.

A foglalkozásokon készült alkotásokat együtt megtekintettük, ami itthon osztályfőnöki óra keretében még tovább elemeztünk.

Molnárné Pelei Andrea, Máté József, Fodor József, Bertóthy Tamás

A bejegyzés megosztása:

Táborozás, tanulmányi kirándulás 2017

logotestver01Az „Értől az óceánig” elnevezésű testvér települési pályázat keretében létavértesi és székelyhídi gyerekek találkozhattak, ismerkedhettek augusztus végén. A két iskola részéről 14-14 tanuló vehetett részt a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény jurtatáborban, ahol közös kézművesfoglalkozások, szalonnasütés, szekerezés, a Daru-láp és az erdőspusztai táj bejárása tette élménydússá a kétnapos programot. Szervező pedagógusok: Nagy Dezsőné, Milotai József.

rozsnyai201702

Darulápnál

Szeptember közepén iskolánk tanulói egy háromnapos tanulmányi kirándulás keretében a főváros és környékének kulturális és természeti értékeivel ismerkedhettek. A dunai sétahajózás lenyűgöző panorámája mellett a gyerekek megcsodálhatták Budapest emblematikus épületeit, az Országházat, a Királyi Palotát, a Dunán átívelő hidakat, bebarangolhatták az Állatkertet, kipróbálhatták a Csodák Palotája furfangos játékait, míg a Galériában Máté József tanár úr tárlatvezetésével elidőzhettek nemzeti festészetünk jeles alkotásai előtt is. Esztergomban a Bazilika letisztult klasszicista szépsége mellett a lépcsők megszámlálhatatlan sokasága ejtette ámulatba a gyerekeket, de a kupolából kitárulkozó panoráma mindenkit kárpótolt a fáradalmakért. Visegrádon a reneszánsz királyi palota megtekintésén túl jutott idő az önfeledt bobozásra és a szentendrei városnézésre is. Szervező, és kísérő pedagógusok: Nagy Dezsőné, Máté József, Milotai József.

rozsnyai201701

Hősök terén

A bejegyzés megosztása:

Égig érő mesefa

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek a háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az elődeinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket”. Iskolai könyvtárunk pályázatot hirdetett a Népmese Napja alkalmából „Égig érő mesefa” címmel. Az alsó tagozatos osztályok különböző technikával készített mesefákat alkottak, amelyeken a kedvenc népmeséjük címe és szereplője is megjelent. A művekből kiállítást szerveztünk az iskola aulájában. A szakmai zsűrizésben Máté József segítette munkánkat. A legügyesebb osztályokat jutalmaztuk.

Eredmények:
I. helyezett: 4.c osztály
II. helyezett: 4.b osztály
III. helyezett: 3.a osztály

nyertesek2017

Különdíj:
Kreatív Kezek kézműves csoport (4. osztály) és a 3. c osztály

mesefa2017

A bejegyzés megosztása:

Könyvkuckó 2017

Iskolai könyvtárunk elindította a Könyvkuckó könyvtári foglalkozását az 5-6. osztályos gyerekek számára. 13 tanuló jár heti rendszerességgel a könyvtári programra, melynek legfőbb célja a gyermekek olvasóvá nevelése és a könyvtárhasználati ismeretek elmélyítése. A Népmese Napja alkalmából mesefát készítettek illetve a Városi Könyvtárba is ellátogattunk, ahol magyar népmeséket vetíttek a diákoknak.

„Égigérő mesefa” pályázat díjazott tanulói:
I. Fekete Tamás 5.b, Bartos Eszter 5.b, Jónás Réka 5.b
II. Budai Henrietta 5.b, Jakab Fatima 5.b
III. Papp Ildikó Orsolya 5.c

konyvkucko201701

A díjazottak

konyvkucko201702

Darumadár hajtogatás

Szervező: Milotai-Kiss Ildikó

A bejegyzés megosztása:

Hortobágyi Nemzeti Park névadó

A Hortobágyi Nemzeti Park által a tavalyi tanévben meghirdetett „névadó” versenyen Balogh Lívia most már 5.a osztályos tanuló nyert. Az újszülött kiscsikó Lívia javaslatára az UGRÁNDOS nevet kapta. Lívia szeptember 9-én vehette át jutalmát a Hortobágyi Vadasparkban.  Az osztály is aktívan bekapcsolódott a versenybe, így az osztály munkájának elismeréséül oklevelet és apró ajándékot kaptak a gyerekek. Felkészítőjük Fazokán Jánosné volt.

hortobagy2017

Balogh Lívia

A bejegyzés megosztása:

Állatok Világnapja 2017

Az Állatok Világnapját minden évben október 4-én, Assisi Szent Ferenc napján rendezik meg világszerte. Nincs ez másként a Janikovszky Éva Könyvtárban sem, ahol mi is megemlékezünk erről a jeles napról.  Az 5-6. osztályból egy-egy négy fős csapat mérte össze tudását egy játékos vetélkedő keretében. A gyerekek az óceánok világába nyertek betekintést a feladatok által. A legügyesebb csapatok jutalomban részesültek. Köszönjük a zsűri (Balogh Józsefné, Zsirosné Czeglédi Erzsébet) munkáját!

Eredmények:
I. Csikóhalak 6.b: Ágoston Dorottya, Fekete Barbara, Ferenczi Lili, Koszta Panna
II. Fehér cápák 6.a: Horváth Gergő, Kiss Arnold, Seress Gergő, Szilágyi János
III. Pingvinek 5.a: Apai Lili, Bozsóky Péter, Fehér Gabriella, Kiss Gabriella

SONY DSC

A bejegyzés megosztása: