2016. december havi bejegyzések

Betlehemezés Létavértesen

Immáron negyedik éve, a dráma szakköröseimmel november elején elkezdünk készülődni a betlehemezésre. A mi vidékünkre jellemző alföldi játék fő eleme a pásztorjáték, amely a pásztorok, köztük a nagyothalló öreg tréfás párbeszédére épül. Az angyalok viszik a templom alakú betlehemet, amiben a Szent Család látható. A mi betlehemünk a vértesi református templom mása, Jézus és szüleik pedig csuhéból készült bábok.

Nagy örömmel, izgatottan vártuk a XXVI. Nemzetközi Betlehemes Találkozót, ahova 2. alkalommal kaptunk meghívást. Fellépésünk előtt izgatottan telefonáltunk az itthon maradottaknak, hogy az élő közvetítésben az M5 csatornáján láthatnak is bennünket, mert „benne leszünk a tévében”. A szakmai zsűri biztató szavai után délután Ondódra mentünk, ahol az adventi karácsonyi programban is előadtuk műsorunkat. Részt vehettünk a családi délutánjukon, ahol mézeskalácsot sütöttünk és díszítettünk, asztali díszeket, mécses tartókat és gyöngyangyalkákat alkothattunk, így nemcsak élményekkel, hanem saját készítésű ajándékokkal jöhettünk haza.

beth201704

A XXVI. Nemzetközi Betlehemes Találkozón

Izgatottan készültünk a fellépéseinkre. Mosolyt csaltunk idősek és fiatalok arcára és gyakran könnyeket az idősebb korosztály szemébe, akik gyermekkorukban még látták, ezt a szép hagyományt. Előadtuk az iskolában, a szülői munkaközösség tagjainak, és sikerült az első és a negyedik évfolyamhoz is elmennünk, az óvodában, ahova mindig szeretünk visszamenni és nagyon nehezen tudunk eljönni, a református idősek otthonában, ahova mindig szeretettel hívnak bennünket, és a katolikus egyháznál is, ahol megállapíthattuk, Istennek hála a tavalyi tér kicsinek bizonyult annyian vagyunk együtt mi, karácsonyvárók. Ferenc atya megkért bennünket, hogy a vasárnapi mise után, a templomban is adjuk elő műsorunkat, amit örömmel és nagy izgalommal teljesítettünk. Tudjuk, hogy betlehemezés nem lehet Husztiné Irmuska néni és dolgozói nélkül, akik örömmel vették észre, hogy viccesebb, így hosszabb is lett a műsorunk. Meghívást kaptunk a Léta-Medhez is, ahol gyógyító mosolyt sikerült mindenki arcára varázsolni.

beth201702

A Kalmár családnál

Mégis legjobban akkor éreztük magunkat, amikor családokhoz mehettünk.  Nagyon köszönjük a Kalmár család meghívását és itt tényleg elmondhattuk sok jó gyerek kis helyen is elfér. Mindig csodás élmény betoppanni a családok életébe, s családtagjaikat, esetleg szomszédjainkat megajándékozni az örömhírrel.

beth201701

Az óvodában, ahova jó visszamenni.

Idén 22 drámás szerepelt a műsorban. Van, aki az első évtől, s van, aki először betlehemezett velünk. A legkisebb első osztályos, a legnagyobbak már középiskolások. De az együtt töltött órák, napok összekötnek minket. A csodavárás története örök. Nincs két egyforma előadásunk, mind más valamiért, más a helyszín, új nézők, de mind örök emlék. Szombati napon a betlehemünk velünk együtt hazatért a Rozsnyai Muzeális Gyűjteménybe, ahol az adventi kézműves délutánt nyitottuk meg. Hisz innen indult ez a szép gondolat, s a legtöbb biztatást bátorítást is innen kapjuk. Mindig örömmel megyünk, hiszen hagyományaink ápolásában a gyűjtemény élen jár.

beth201703

A Rozsnyai Muzeális Gyűjtemény Adventi Délutánján

Idei évben kis csapatunk utoljára Heit Lórándhoz, családjához és szomszédjaihoz ment Lóri bácsi belátogatott a próbánkra is, ahol énekeinket hegedűvel kísérte, mindig szeretettel mesél nekünk az örökítés fontosságáról.

Biztató szavai erőt adnak, hiszen a mai modern világunkban egyre nagyon szükség van a hagyományaink ápolására. De addig, amíg ilyen gyerekeink vannak, s ennyi helyen várnak minket addig mi jövőre is elindulunk.

Jövőre lehetünk a ti vendégetek is?

Szereplők: Laczkó Fanni, Bátori Zita,Bartos Eszter, Ágoston Dorottya, Szoták Viktória, Kovács Krisztina, Kalmár Barbara, Bozsóky Virág, Hermeczi Ivett, Mezei Patrícia, Gaál Bernadett, Papp Kíra, Szabó Vivien, Szoták Hunor, Gyarmati Áron, Hermeczi Balázs, Kis Bence, Gyarmati Máté, Vida Ferenc, Szabó Márton, Gyarmati Zalán, Gáspár Zoltán.

A Nagylétai Csillagjáró Betlehemesek és
Molnárné Pelei  Andrea a dráma tagozat vezetője

A bejegyzés megosztása:

Adventi készülődés

Az idei évben is adventi koszorúval és adventi naptárral készülődnek a karácsonyra iskolánk felső tagozatosai. Hagyományunkhoz híven az adventi koszorú első gyertyáját az ötödikesek gyújtották meg ünnepélyes keretek között. December 1-én a három ötödikes osztály közösen készült egy meghitt műsorral, amit furulyaszóval, idézetekkel, szép gondolatokkal és dalokkal színesítve adtak elő az évfolyamuknak.

A műsor végén felfedésre került az adventi naptár első kis ajándéka is, ami egy adventi vers első részletét rejtette. A naptár elkészítésében idén az 5. és 8. évfolyamosok működtek közre.

Köszönjük a kedves megemlékezést a résztvevő gyerekeknek, és felkészítőiknek:
Létai Ilonának, Zsírosné Czeglédi Erzsébetnek és Milotai Józsefnek

A bejegyzés megosztása:

Nagy sikerünk a II. Komplex Tanulmányi Versenyen

2016. november 18-án került megrendezésre Monostorpályiban a derecskei tankerületi II. Komplex Tanulmányi Verseny, ahol kilenc település diákjai mérték össze tudásukat egymással érdekes, sokszínű feladatok segítségével. A megmérettetésre már hetekkel korábban elkezdtek készülni az iskolánkat képviselő gyerekek és pedagógusaik, hiszek összesen hét tantárgy (történelem, magyar, földrajz, biológia, fizika, kémia és képzőművészet) ismereteiről kellett számot adniuk a versenyen.
Iskolánk csapata remek teljesítménye eredményeként idén első helyezett lett a versenyen, nem kis dicsőséget hozva iskolánkra.

Szeretettel gratulálunk Herczeg Kinga 8.b, Szilágyi Nikoletta 8.b és Tarnai Panna 8. a osztályos tanulóinknak!

komplextanulmanyiverseny2016

Köszönjük felkészítőik: Nagy Józsefné, Kissné Medve Anita, Molnárné Pelei Andrea, Tarnainé Papp Anita, Nagy Dezsőné, Milotai József, Fodor József, Szakál Attila és Máté József munkáját!

Ezúton köszönjük a házigazdáinknak a színvonalas szervezést és kedves megvendégelést!

A bejegyzés megosztása: