2016. november havi bejegyzések

Zenei vetélkedő 2016

2016. november 25-én iskolánkban a 135 éve született Bartók Béla tiszteletére Bartók Vetélkedőt rendeztünk.

A felső tagozatos osztályokban 3 fős csapatok szerveződtek, s összesen 17 csapat mérte össze kreativitását és zenei ismereteit ezen a kellemes délutánon. A lelkes csapatok zenére hangoló mandalák színezésével készültek a megmérettetésre, ahol további érdekes feladványok: keresztrejtvény, szókereső, népdalgyűjtés, kvízkérdések, füttyszó alapján dallam felismerés és képkirakó is várták őket.

Reméljük, mindenki tartalmas élményekkel és érdekes, új információval gazdagabban tért haza a versenyről!

Díjazottjaink:

1. helyezett: Dalos Csajok 6.b (Szoták Viktória, Kovács Krisztina, Szabó Dorina)
2. helyezett: Virtuózok 8.a (Justyák Brigitta, Séber Bianka)
3. helyezett: Zenészek 6.a (Mezei Roland, Hajkai Réka, Jónás Jázmin)

zeneiv2016

Jó magaviselet különdíj:
Szabó Kamilla 6.c, Kelemen Klaudia 6.c, Szabó Márton 7.c

A verseny szervezői:
Zákányné Bogyó Anikó ének-zene szakos pedagógus és Tóth Zsuzsanna könyvtárostanár

Köszönjük Pappné Kis Mónika pedagógiai asszisztensnek a verseny megszervezésében és lebonyolításában való aktív segítségét!

A bejegyzés megosztása:

Erkel Ferenc Sakkverseny

2016. november 30-án rendeztük meg iskolánk könyvtárában hagyományos sakkversenyünket felsős diákjaink körében . A verseny alkalmat adott tanulóinknak sakktudásuk összemérésére, valamint a sakk során betartandó szabályok ismétlésére, tudásuk pontosítására, bővítésére. Akik évek óta készülnek és járnak sakkversenyünkre, az eredményükön is megmutatkozik a többéves gyakorlás.

Legügyesebb sakkozóink ezúttal is oklevélben és jutalomban részesültek.

Helyezettjeink:
1. helyezett: Szima Szebasztián 8.b
2. helyezett: Nagy József 6.a
3. helyezett: Gyarmati Zalán 7.c

sakk2016

Különdíjban részesült az egyetlen lány résztvevő, aki évek óta hűséges szereplője a versenynek: Kovács Mónika 7.a osztályos tanuló.

Minden résztvevőnek szeretettel gratulálunk!

Szervezők:
Bertóthy Tamás testnevelő tanár
és Tóth Zsuzsanna könyvtárostanár

A bejegyzés megosztása:

Márton-napi mulatság 2016

Idén is megrendeztük iskolánkban hagyományos Márton-napi vetélkedőnket a felsős osztályok körében. Az 5-6. évfolyamosok közül 9 négy fős, míg a 7-8.-osok közül 8 csapat vett részt a megmérettetésen. A versenyen nem csak az előre kifaragott tököket és közösen elszavalt csapatindulókat díjazta a zsűri, hanem különböző ügyességi feladatok is várták a bátor csapattagokat.

A versenyen részt vevő valamennyi csapatnak gratulálunk, hiszen nem a győzelem a fontos. De ahogy mindig, most is kiosztottunk három-három dobogós helyezést a legügyesebbeknek.

5-6. évfolyam
1. helyezett: „Tökfilkók” 5.a (Tarnóczki Milán, Szilágyi János, Kiss Arnold, Seress Gergő)
2. helyezett: „Tök jó fejek” 6.a (Mezei Roland, Szatmári Marcell, Rézműves Bence, Lázók Csaba)
3. helyezett: „Aranylibák” 5.c (Balk Bianka, Adorján Zsófia, Holló Ramóna, Orvos Kitti)

marton2016015evf

7-8. évfolyam
1. helyezett: „Halloween Boys” 7.c (Gyarmati Zalán, Lakatos Kornél, Földi Erik, Szabó Péter)
2. helyezett: „Tini boszorkányok” 7.a (Hermeczi Ivett, Mezei Patrik, Papp Gabriella, Dulacsi Olívia)
3. helyezett: „Pumpkin” 8.c( Karászi Károly, Mezei Demeter, Vásárhelyi Norbert, Szigyártó Erika)

marton2016017evf

A verseny után sulidiszkó várta a táncos lábú diákokat. Az enni-innivalóról és a színes frizurákról a 7.a osztály gondoskodott.

A zenét Zsíros József tanár úr segítségével Szabó Balázs (8.a) és Bodnár Gergő (8.b) biztosította. A délután eseményeit Mezei Benjámin (8.c) örökítette meg.

Köszönjük a lebonyolításban való segítségnyújtást az iskola felsős pedagógusainak, és Pappné Kis Mónika pedagógiai asszisztensnek!

Tóth Zsuzsanna
DÖK koordinátor

A bejegyzés megosztása:

Janikovszky Éva rajz- és kézműves pályázat

Iskolai könyvtárunk 2016-ban elnyerte a Janikovszky Éva Könyvtár nevet. A februári névadóra készülődve írtuk ki szeptemberben kézműves pályázatunkat, aminek keretében az írónő műveinek szereplőit jelenítették meg az ügyeskezű gyerekek. A pályázatra összesen 22 munka érkezett be, melyek között rajzok, kerámia-munkák és bábok is szerepelnek.

A pályaművek az iskola aulájában kerültek kiállításra. Szeretettel gratulálunk minden ügyes ifjú alkotónak!

Helyezettek:
“Háromdimenziós megjelenítés” kategória
1. helyezett Szabó Renáta 4.b, Tarnóczki Dorina 2.b, Barna Mónika 5.c, Bakó Ibolya 4.a (a “Borbála néni és Boldizsár bácsi” című kerámiaalkotással )
2. helyezett Kiss Gabriella 4.a (Nagypapa bábja a “Velem mindig történik valami” című műből)
3. helyezett Moczok Ágota 3.c (“Velem mindig történik valami” c. kerámiamunkája)

“Síkbeli ábrázolás” kategória
1. Dienes Dóra 8.a (“Bertalán és Barnabás” című rajza )
2. Apai Liliána 4.a (“Égig érő fű”)
3. Szatmári Gréta 3.c (“Felelj szépen, ha kérdeznek!”)

Különdíj: Bertóthy Tamás 3.c (“Kinek mi a dolga?” című rajza Janikovszky Éva: “Te is tudod?” című művéhez kapcsolódóan)

Köszönjük Máté József rajztanárnak a zsűrizésben nyújtotta segítségét, és Papp Zsoltné Kis Mónika pedagógia asszisztens közreműködését a kiállítás megrendezésében!

A bejegyzés megosztása:

Aranyos természetjárók a bükki látóköveken

Sok készülődés után, október 28-án az időjárás végül a kegyeibe fogadott bennünket, és 46 fős lelkes csapatunkkal nekivágtunk a Bükknek.

Az autóbusz reggel 7-kor vett fel bennünket az iskolánál, és miután átvergődtünk a debreceni reggeli csúcsforgalmon, jó tempóban haladtunk Miskolcig, ahonnan a hegyek közé vezető szerpentinen néhány társunknak sajnos felkavarodott a gyomra. A ragyogó napsütésben megcsodáltuk a lillafüredi Palotaszállót és a gyönyörű Hámori tavat, majd fél órás kanyargózás után megérkeztünk Szentlélekre. Itt mindenki megkönnyebbülésére friss levegőt tudtunk venni és néhány perces gyaloglás után megostromoltuk az első látásra félelmetesnek tűnő szentléleki látókövet, melyről csodálatos panoráma nyílt az őszi ruhájába öltözött Bükk keleti lejtőire. A távolban láttuk Nagyvisnyó templomtornyát és a Lázbérci víztározó csillogó víztükrét is. Miután leereszkedtük a látókövekről elsétáltunk az apátság romjaihoz is, de ezt csak kívülről tudtuk megnézni, mert éppen helyreállítási munkálatokat végeznek rajta.

termeszetbukk2016okt

Következő célpontunk Bánkút volt, ahova busszal mentünk tovább. A hegycsúcson található pihenőpadoknál megterítettünk és erőgyűjtés céljából jó étvággyal elfogyasztottuk az Kati néni és Mónika néni által készített zsíros kenyereket. Egy körtúrával megmásztuk a Bálványost, felmentünk a szépen felújított kilátóba, ahol ismételten megállapítottuk, hogy ha valaki szépet akar látni, nem kell feltétlenül külföldre utaznia. Miután mindenki jól elfáradt, visszamentünk az autóbuszhoz és célba vettük a miskolci Lidl áruházat, ahol elköltöttük a jól megérdemelt zsebpénzünket.  Hazafelé nem látszott a társaságon a fáradtság, jó hangulatban telt az idő, és kicsit késve, fél nyolc körül érkeztünk meg az iskola elé, ahol szülők sokasága várta a csemetéket. A kiránduláson mindenki jól érezte magát, és izgalommal várjuk, hogy leessen a hó, mert a következő célpontunk egy szánkótúra lenne szintén a hegyek közé.

Koroknai Tibor
testnevelő tanár

A bejegyzés megosztása:

Mezeifutó Verseny Hajdúbagoson

Október közepén rendezték a körzeti mezei-futó versenyt, melynek Hajdúbagos volt a házigazdája. Az Arany János iskola is képviseltette magát ezen a versenyen, ahol inkább a lányok tettek ki magukért. A III. korcsoportosok küzdelmében Papp Kira 2., Szabó Viktória 3. helyezést ért el a 2 kilométer megtétele után. A „nagy” lányok versenyét örömünkre egy létai lány, Séber Bianka nyerte, ugyanitt Borbély Evelin bronzérmet vihetett haza. A fiúk legjobb eredményét Karászi Károly érte el, 4km-en ötödik lett.

A bejegyzés megosztása:

2016/2017. tanévi középfokú felvételi eljárás

Tájékoztatunk minden továbbtanuló diákot és szüleit, hogy az Oktatási Hivatal a 2016/2017. tanévi középfokú felvételi eljárásra vonatkozó aktuális információkat hozott nyilvánosságra honlapján.

Az említett oldalon elérhető a Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben kiadvány, amely részletes információkat tartalmaz a középfokú felvételi eljárás menetére vonatkozóan.

A bejegyzés megosztása: