2016. október havi bejegyzések

Október 23-i megemlékezés

Iskolánkban október 21-én, pénteken emlékeztünk meg a 60 évvel ezelőtt, 1956. október 23-án kitört forradalom eseményeiről és hőseiről. A korhű életképekkel színesített műsor visszaadta ’56 hangulatát, és segítségével megérthettük, hogy milyen nagy kincs számunkra, hogy szabadságban élhetünk.

56-osmusor

A műsort iskolánk 8. a, b és c osztályos diákjai mutatták be.
Felkészítő pedagógusok: Tarnainé Papp Anita, Nagy Enikő és Zsíros József

A bejegyzés megosztása:

Drámások jutalom táborozása Mórahalmon

Dráma szakköröseimmel tavalyi évben meghívást kaptunk a „ SzékelyKapuk-ZöldKapuk” programunkba,melynek célja a résztvevő iskolák, pedagógusok és gyerekek népművészeti hagyományokkal, közösségi kultúrával, környezeti neveléssel, társadalomépítő és humanitárius tevékenységgel kapcsolatos együttműködésének elősegítése és támogatása.

 A Nagylétai Betlehemesek csapata városunkban, Debrecenben és még Székelyhídon is járt a karácsony előtti időszakban, hogy csillagénekével hirdesse a megváltó megszületését. A pályázaton bronzminősítést értünk el, és így 27 diák, 6 kísérővel vehettünk részt az EMF Alapítvány Erdei iskolai táborában, egy 4 napos kedvezményes táborozáson.

Első nap túráztunk, megismertük a környéket. Láthattuk az országhatárt biztonságosan védő kerítést, hiszen táborunk pár km-re volt csak. Este tábortűznél meséltünk magunkról, iskolánkról és eddigi munkánkról, a pályázatban.

Második nap egy nagyszerű kerékpártúrán ellátogattunk a Bivalyrezervátumba, délután számháború csatákat vívtunk. A délutáni hatalmas felhőszakadás alatt bebizonyosodott, milyen jókat lehet társasjátékozni és internet és számítógép nélkül órákat, sőt napokat is el lehet tölteni a barátainkkal. Elkészítettünk egy plakátot is, melyre kézlenyomatunkkal, és üzeneteinkkel köszöntük meg, hogy itt lehettünk.

 Szerdai napunkat a mórahalmi élményfürdőben töltöttük. A csúszdát szinte egész napra kisajátítva tökéletesítettük a legkülönbözőbb csúszási technikáinkat. A búcsú esténken táborvezetőkkel, Józsi bácsival, összefoglaltuk az itt töltött három nap eseményeit. Nem is gondoltuk, hogy még olaszul is ilyen könnyen meg tudunk tanulni egy dalocskát:

Tutto vanita, solo vanita,
lodate il Signore con umilta,
a lui date tutto l’amore,
nulla piu vi manchera

A szöveg megtanulása után, ismerősen énekeltük együtt fogadalmunkat: Legyetek jók, ha tudtok! A többi nem számít!  Reggel útnak indultunk és a Mini Magyarországban bejártuk kis hazánk és elszakított részeinek ismerős helyszíneit. Örömmel ismertük fel híres épületeinket. Szegeden lesétáltunk a Dóm térre, itt a kézműves vásárban sikerült családunknak és magunknak vásárfiát vásárolni. A híres Kis Virág Cukrászdába is ellátogattunk, ahol nehezen, de mégis tudtunk választani a finomabbnál finomabb fagylaltok között. Fáradtan, de mosolyogva, élményekkel gazdagon érkeztünk haza az esti órákban.

Ez alatt a pár nap alatt igazi kis közösségé kovácsolódva térhettünk haza. Rengeteg élménnyel és fényképpel bizonyítva, az együtt egymással töltött idő milyen értékes és fontos.

Köszönjük mindenkinek, akinek része volt abban, hogy a pályázatunkat ilyen sikeresen tudtuk befejezni. Ebben az évben is meghívást kaptuk a pályázatba és már mentorként, sokszorozóként vehetünk részt. Immáron negyedik éve fogunk útnak indulni, hirdetni és vinni a ” Nagylétai betlehemest” újratanítva, s reméljük ebben az évben is részt vehetünk jutalomkiránduláson, egy kicsit távolabbi táborhelyen.

 Nagyon büszke voltam kis csapatomra táborvezetőként, mert mindenhol ahol jártunk megkérdezték honnan jöttünk. Szerencsére ez a kérdés nem ismeretlen számunkra, mert rendszerint ezután megdicsérik gyerekeinket viselkedésükért, fegyelmezettségükért.

Zárásul álljon itt néhány gondolat táborvezetőnktől Dr. Varga-Berta József elnöktől.

„ Legyed kapud székely kapu! Kicsit és nagyot. szegényt és gazdagot, állatot és embert és növényt, fiút és lányt, szomszédot és messzi vándort, bőséget és ínséget, múltat és jelent és jövőt, Földet és Eget tisztelettel köszöntő! Háromságos égi áldással áldó! Legszebb elhatározásaidnak szentelt emlékhely személyes és közösségi tereid peremén. Ott, ahol van még lehetőséged cselekedni. A halkan síró természetért a semmi felé száguldó dübörgésben.

Minden teremtett szép ajándékért! Mert téged is ajándékul küldtek. De vigyázz, erős kapudat zárd be vaslakattal a rontó elől, és nyisd nagyra az előtt, aki éltet. Légy Te magad Egeid dalos Csillagkapuja, a végtelenek és az örökkévalóságok metszéspontjain.”

Táborozó gyerekek: Apai Zsófia,  Apai Liliána, Bátori Zita, Laczkó Fanni, Vlajk Johanna, Ágoston Dorottya, Kovács Krisztina, Bozsóky Virág, Hermeczi Ivett, Gaál Bernadett,Papp Kíra, Szabó Vivien, Hermeczi Emese,Molnár Laura, Hermeczi Balázs,Kiss Bence, Gyarmati Máté, Gyarmati Zalán, Szabó Márton, Földi Erik, Szabó Péter,Józsa Norbert, Vida Levente, Vida Imre, Vida Csaba, Zurbó Benjamin, Szabó Dávid.

Kísérők: Papp Józsefné Edit néni, Pelei Józsefné Ica néni, Jenei Szabina Szabina néni, Kővári Emese Mesi néni és Molnárné Pelei Andrea Andrea néni

Molnárné Pelei Andrea 
dráma tagozat vezetője

A bejegyzés megosztása:

Állatos vetélkedő 2016

Az idei évben “Hazai erdeink állatai” címmel rendeztük meg hagyományos állatos vetélkedőnket az 5-6. évfolyamosok részére az iskola könyvtárában. A résztvevő csapatok nagy lelkesedéssel készítettek plakátokat és mókás csatakiáltásokat a versenyre, s nagy izgalommal oldották meg a helyszínen rájuk váró próbákat. Képkirakó, állathatározóból bogárkereső, villámkérdéses feladvány, videorészlethez kapcsolódó kérdéssor és más rejtvények vártak rájuk, melyeket ügyesen és gyorsan oldottak meg.

A következő végeredmény született:
1. helyezett: Vonyítók 5.c (Kiss Bence, Vida Ferenc, Csikja Márk, Gyarmati Máté)
2. helyezett: Ravasz Rókák 5.a (Seress Gergő, Mezei Boglárka, Horváth Nikolett Erzsébet, Kiss Arnold)
3. helyezett: Rukkola Rókák 5.b (Cseh Kristóf, Papp Huba, Ferenczi Lili, Fekete Barbara)
4. helyezett: Mókás Mókusok 6.a (Jónás Jázmin, Tasnádi Ildikó, Molnár Veronika, Kerekes Antónia)
5. helyezett: Bagoly 6.b (Szoták Viktória, Kovács Krisztina, Szabó Dorina, Oláh Szabolcs)
6. helyezett: Farkasok 6.c (Kovács Sándor, Vida Csaba, Kovács Alex, Zurbó Benjámin)

Gratulálunk minden résztvevőnek, és köszönjük a zsűrizésben nyújtott segítséget Nagy Dezsőné Andi néninek és Zsírosné Czeglédi Erzsébetnek (Böbe néninek)!

Tóth Zsuzsanna
DÖK koordinátor

A bejegyzés megosztása:

Bolyai matematika csapatverseny 2016

A Bolyai matematika csapatversenyen 5 csapattal indultunk. Ez egy igazán nehéz verseny több okból is. Az egyik ok az, hogy nem egyéni verseny, hanem csapatban kell dolgozniuk a tanulóknak. A másik ok pedig az, hogy egy-egy feladatnak több megoldása is van, amely nagyon megnehezíti. De mindezek ellenére tanulóink nagyon ügyesen vették ezeket az akadályokat és szép eredményeket értek el. A harmadik évfolyamos csapatunk bejutott a megyei eredményhirdetésre, amely azt jelenti, hogy benne vannak a megye legjobb hat csapatában. Gratulálunk a gyerekeknek és felkészítő pedagógusaiknak.

Eredmények:

 1. évfolyam 3. helyezés / 58 csapatból /
  Felkészítőik: Kertészné Suta Mária, Kónya-Huszti Julianna
  Balogh Dominik
  Fülöp Csenge
  Guba Dávid
  Kerekes Balázs

3osztbolyai

 1. évfolyam 33. helyezés / 58 csapatból / Felkészítőik: Fazokán Jánosné
  Bozsóky Péter
  Flach Márk
  Kiss Gabriella
  Vlajk Johanna

4osztbolyai

 1. évfolyam 45. helyezés / 83 csapatból / Felkészítőik: Létai Ilona
  Szilágyi János
  Tarnóczki Milán
  Veres Kristóf
  Vida Ferenc

5osztbolyai

 1. évfolyam 63. helyezés / 87 csapatból / Felkészítőik: Létai Ilona
  Kalmár Barbara
  Szabó Csongor
  Szatmári Marcell
  Zurbó Benjamin

6osztbolyai

 1. évfolyam 21. helyezés / 44 csapatból / Felkészítőik: Nagy Zsolt
  Bora Patrik
  Hadházi Panna
  Kontor Balázs
  Gyarmati Zalán

7osztbolyai

Készítette: Létai Ilona
reál munkaközösség vezető

A bejegyzés megosztása:

A Mese nagykövetei

Negyedik éve kedves hagyománya iskolánknak, hogy a népmese napja alkalmából a felső tagozatos diákok ellátogatnak az alsós osztályokba. A „Mese Nagykövetei”-ként idén Mezei Patrícia, Hermeczi Ivett (7.a), Hadházi Panna, Mázló Lilla (7.b) és Pénzes Tekla, Tarján Renáta (7.c) vitte magával és olvasta el a kedvenc népmeséjét a „kicsiknek”.

A Mese nagykövetei ezúton is köszönik a kedves fogadtatást, és kívánnak további kellemes barangolást a mesék birodalmában!

Szervező: Tóth Zsuzsanna
könyvtárostanár

A bejegyzés megosztása:

Nyíregyházi kirándulás

Iskolánk ötödik osztályos tanulói kapcsolaterősítés céljából szeptember 30-án tanulmányi kiránduláson vettek részt Nyíregyházán. Először a Vadaspark állatait csodálhattuk meg. A cápaetetés izgalmait az augusztusban született, egyedi különlegességnek számító, kis fehéroroszlán kölyök látványa, és a szenzációs fóka show oldotta.

A nap második részében a Múzeumfalu népmese-napi rendezvényeibe csöppentünk. A rendezvény központi témája „kígyók a magyar népmesében”. Kis csapatunk a „kígyó bűvöletébe” esve vett részt egy interaktív meseelőadáson. A mese zárásaként szilvalekvárral ízesített „kígyófánkkal” is megleptek bennünket a szervezők. Egy másik helyszínen csapatépítő kígyós játékokat volt alkalmunk kipróbálni. Végül a nemezelés technikájával ismerkedhettek meg a gyerekek, s az ügyesebbek az élmények mellett egy kis nemezlabdával is gazdagodva térhettek haza a kirándulásról.

 Szervezők: Létai Ilona
Milotai József
Zsírosné Czeglédi Erzsébet
 osztályfőnökök

A bejegyzés megosztása: