2015. május havi bejegyzések

Papírgyűjtés 2015

Idén is megrendeztük iskolánk felső tagozatában a papírgyűjtést. Célunk a gyerekek környezettudatosságra és takarékosságra nevelése volt. A gyerekek egyéni gyűjtögetésein kívül számos szervezettől és magánszemélytől érkeztek felajánlások, amit ezúton is köszönünk szépen mindenkinek!

Összesen 4.800 kg papírt gyűjtöttünk, amiért 52.800 Ft-ot adott a debreceni AKSD Városgazdálkodási Kft.

Örülünk, hogy felsős diákjaink közül több, mint 50-et megmozgatott ez az esemény. A legaktívabb papírgyűjtők jutalmul ellátogathatnak Debrecenbe egy mozifilm megnézése erejéig.

Köszönjük a papírgyűjtésben segítő pedagógusok munkáját is!

A felhívó molinót és plakátot Justyák Brigitta 6.a; Földi Judit, Hosszú Viktória, Herczeg Kinga 6.b és Szigyártó Erika 6.c osztályos tanulók készítették.

A bejegyzés megosztása:

Íródeák Kistérségi Helyesíró Verseny

Iskolánkban 2015. április 29-én rendeztük meg az Íródeák Kistérségi Helyesíró Versenyt. A megmérettetésen tollbamondást írtak és feladatlapot töltöttek ki a tankerület 8 iskolájából érkező diákok.

Eredmények:
3. évfolyam:
1. Adorján Zsófia
2. Papp Huba

4. évfolyam
1. Kalmár Barbara
6. Jónás Jázmin

5. évfolyam
6. Pankotai Zoltán felkészítő: Kissné Medve Anita
7. Tarján Renáta felkészítő: Molnárné Pelei Andrea

6. évfolyam
3. Katona Tibor felkészítő: Nagy Enikő
4. Herczeg Kinga felkészítő: Kissné Medve Anita

7. évfolyam
6. Suta Petra felkészítő: Kissné Medve Anita
7. Kalmár Gabriella felkészítő: Nagy Enikő

8. évfolyam
4. Hadházi Zsófia felkészítő: Nagy Józsefné
6. Kovács Lili felkészítő: Molnárné Pelei Andrea

irodeak201501

Katona Tibor veszi át Ibolya nénitől a 3. helyért járó díjat

irodeak201502

Létai díjazottak

Köszönjük a szervezést és megvalósítást Milotai József munkaközösség-vezetőnek, Kissné Medve Anita szaktanárnak és további segítőiknek!

A bejegyzés megosztása:

Megyei Képzőművészeti Verseny

Megyei rajzverseny döntőjébe iskolánkból 9 versenyzőnk jutott be: Csádi Péter 5. o., Jónás Petra 5. o.,  Szabó Vivien 5. o.,  Dienes Dóra 6. o., Justyák Brigitta 6. o., Tarnai Panna 6. o., Kalmár Gabriella 7. o., Guba Virág 8. o., Molnár Laura 8. o.

A döntőt 2015. április 25-én rendezték meg.

“Rajzszakkörön idén is készítettünk rajzokat a megyei rajzversenyre. Témaként a természet volt megadva. Arról kellett rajzolni, hogy ki milyennek látja a minket körülvevő világot. A több, mint 1300 pályázó közül iskolánkból 9 tanulót hívtak be a zárthelyi fordulóra. A Kós Károly Művészeti Szakközépiskolában a rövid megnyitó után 2 és fél óra állt rendelkezésre, hogy a rajzot elkészítsük. Az 5-6. évfolyamosok Weöres Sándor és Donászy Magda verseihez készítettek illusztrációt; míg a nyolcadikosok feladata az volt, hogy a megadott szavakat jelenítsék meg egy rajzon belül.

A rajzokat idén is közösen zsűrizték a felkészítő tanárok. Az eredményhirdetésig megcsodálhattuk az iskolát és az ott kiállított rajzokat.” Felkészítő: Máté József

Nyolcadikos kategóriában Molnár Laura 8.c osztályos tanuló 3. helyezést ért el.

megyeirajz201501

Molnár Laura és Máté József

Jutalmát május 11-én vette át egy ünnepélyes eredményhirdetésen a Malomparkban, ahol az elkészített művek is kiállításra kerültek.

A bejegyzés megosztása:

Tankerületi Képzőművészeti Verseny

Idén is megrendezték a tankerületi rajzversenyt, ahol élő gitárzenére kellett képeket alkotni.

Eredmények:
5-6.-os kategóriában Justyák Brigitta II. hely, felkészítő Máté József
7-8.-os kategóriában Gyöngyösi Katalin II. hely, felkészítő Máté József

A bejegyzés megosztása:

Őztestvérek

Jól indult a májusa annak a 44 létavértesi gyereknek, akik velünk tartottak május 4-én a debreceni Vojtina Bábszínház Őztestvérek című előadására. A báb-színdarab Benedek Elek: Szép Cerceruska című népmeséjét dolgozta fel. Az is különlegessé tette, hogy a játszószínház részben, szinte testközelben, a mese részeseként élvezhettük a történetet. A négy fős bábszínész csapat díszleteikkel és bábjaikkal olyan mély emberi érzéseket jelenítettek meg, mint a félelem, gyengeség, gonoszság, irigység – valamint a testvéri, anyai, hitvesi szeretet és hűség – melyek a történet végén diadalt aratnak. A mesét különböző pengetős hangszerek kísérték és a bábszínészek gyönyörű hangja tette még feledhetetlenebbé az előadást.

A bábszínházi élmény után a Debreceni Református Gimnázium Állatgyűjteményét tekintettük meg, ahol Dr. Buró Botond kalauzolt minket. A körülbelül 150 éves preparátumok közül az 1855-ből származó kanalasgém preparációja számít a legöregebb darabnak, de láthattunk számos növényevő és ragadozó állatot, valamint rovarokat is.

Köszönjük a szervezést Molnárné Pelei Andreának és Csúth Ildikónak!

Kísérőtanárok voltak még: Létai Ilona és Tóth Zsuzsanna.

Örülünk, hogy iskolánk tanulói ilyen tartalmas élménnyel gazdagodhattak! Ajánljuk minden diákunknak, hogy aktívan vegyenek részt az iskolánk által szervezett kirándulásokon, hiszen a személyes élmények nem csak tudásukat, hanem élményeiket és ezeken keresztül jellemüket is gazdagítják!

A bejegyzés megosztása:

Kirándulás a Vekeri Tónál

Az Arany János Általános Iskola 5.a-s tanulói, április első igazi tavaszias napján kerékpárra ültek és elbicikliztek a 20km-re lévő Vekeri tóhoz. A megérkezést követően a lányok rögtön hozzáfogtak a kakas pörkölt (!) elkészítéséhez, míg a fiúk előbb a rőzsét gyűjtötték össze, majd ők is hozzáláttak a legényes slambuc elkészítéséhez. A horgászat szerelmesei leültek pecázni, a kincskeresők pedig megkeresték az elrejtett geoládát. Ebéd előtt az év focimeccsét játszották a fiúk a lányok ellen (az eredmény nem publikus), majd a szülői segédlettel elkészült ételt  gyűrték be az „éhenkórászok”. Hazafelé csak arra kellett vigyázni, hogy a temérdek törpeharcsa ne szökjön meg a vizes zacskókból…  sorsukról azóta sem lehet tudni…

vekeri201501

Jó étvágyat a kakas pörkölthöz

vekeri201502

Tele vagyunk

vekeri201503

Hosszú még az út haza felé

Az osztály ezúton szeretne köszönetet mondani dr Illés Árpádnak a Vekeri tó tulajdonosának a szíves vendéglátásért és az ingyenes horgászási lehetőségért. Köszönjük!

Készítette: Bertóthy Tamás

A bejegyzés megosztása:

Körzeti Atlétikai verseny 2015

Jól indult az idei Körzeti Atlétikai verseny, hiszen a legfontosabb és talán a legörömteljesebb hír az volt, hogy az iskolák régi időket idézően nagy létszámmal képviseltették magukat az idei versenyen. Visszatért az „élők sorába” a Monostori a Pocsaji és a Bagosi iskola is. Utóbbiak ráadásul nem is szerepeltek rosszul, de a másik legfontosabb hír az, hogy a létaiak újra elfoglalták a nekik legmegfelelőbb helyet, a dobogó legfelső fokát. A tavalyi, Hosszúpályi iskola brutális győzelme már a múlté, olyannyira, hogy idén iskolai szinten még a dobogóra sem fértek fel. A Létavértesi iskola versenyzői, mind az alsó, mind a felső tagozat kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, így összetettben megérdemelten utasította maga mögé a körzet összes iskoláját.

Egyéni eredmények:
1.helyezett: Papp Kira, Pongor Norbert
2. helyezett: Szabó Laura, Orvos Vanda

Csapat eredmények:
1. helyezett: Lány II. korcsoport (Papp Kira, Vásárhelyi Amanda, Szabó Kamilla,Varga Ramóna,Balogh Nóra, Kovács Krisztina)
1. helyezett: Fiú IV. korcsoport (Pongor Norbert,Mihucz Kristóf,Mezei Kálmán,Lázók Roland,Mezei Szilveszter,Pongor József)

2. helyezett: Fiú III. korcsoport(Oláh Mihály, Veress László, Pankotai Zoltán, Mezei Benjámin, Szabó Dániel, Bodnár Levente)
2. helyezett: Lány III. korcsoport(Szabó Laura, Papp Kira, Borbély Evelin, Pósa Mónika, Szilágyi Nikolett, Szabó Virág)

3. helyezett: Fiú I. korcsoport (Szima Gergő, Huszti János, Bora Dávid, Horváth Sándor, Hermeczi Balázs, Zámbó Márk)
3. helyezett: Lány I. korcsoport (Orvos Vanda, Orvos Kitti, Laczkó Fanni, Jenei Kamilla, Baktos Eszter, Balogh Olivia)
3. helyezett: Lány IV. korcsoport (Rost Dorka,Hadházi Zsófia, Kalmár Gabriella, Szima Panna, Szabó Brigitta, Kovács Nikolett)

4. helyezett: Fiú II. korcsoport (Ágoston Ákos, Zurbó Benjámin, Vida Csaba, Tarnóczki Milán, Mezei Roland, Tóth Imre)

Felkészítők: Balogh Józsefné, Nyakné Hevesi Judit, Bertóthy Tamás, Kőszegi Péter, Pongor Péter

Készítette: Bertóthy Tamás

A bejegyzés megosztása:

Mesés Tornácgaléria

“Könyv vigasztal bajban,
Ha beteg vagy, gyógyít,
Jót tesz azzal, ki kínlódik.

Megnevettet a könyv
S néha könnyre indít,
Ez is gyönyörűség mindig.

Olyan jó pajtásunk,
Hogy ott lakik nálunk,
Tőle soha el nem válunk.”

Szép Ernő: Könyv

 “Mesés Tornácgaléria” címen került meghirdetésre az iskolai könyvtár rajzpályázata, ahol a gyerekek kedvenc olvasmányélményüket vagy Szép Ernő: Könyv c. versét illusztrálhatták. Diákjaink több, mint 30 rajzban tettek tanúságot arról, hogy valóban szeretnek különböző történeteket, meséket olvasni – s ezeket saját alkotásokban meg is tudják jeleníteni.

A díjazott alkotások készítői:
Alsós:
1. Hermeczi Balázs 2.a
2. Kiss Gabriella 2.a
3. Kiss Bence és Vida Ferenc 3.c és Balogh Lívia 2.a

Különdíj:
Apai Liliána 2.a

Felsős:
1. Hadházi Panna 5.b
2. Dulacsi Olívia 5.a
3. Dienes Dóra 6.a

Különdíj:
Csák Annamária és Andirkó Renáta 8.c
Besztercei Róbert 7.c

tornacgaleria01

A rajzverseny díjazottjai

Gratulálunk a legaktívabban részt vevő osztályoknak: a 2.a és 3.c-nek is! Köszönjük szépen Máté József rajztanárnak a rajzok zsűrizésében nyújtotta segítségét!

A bejegyzés megosztása:

Dráma VAN

A Magyar Drámapedagógiai Társaság idén először rendezte meg A dráma hetét, melynek célja a dráma népszerűsítése és a dráma szakkörök életének bemutatása.

Iskolánk dráma szakköröseivel az AranyosKoméDIÁsoK-kal örömmel vettünk részt a rendezvényen, hiszen Hajdú-Bihar megyei koordinátoraink Végh Veronika és Csáky Szabolcs, a Zenetheátrum művészeti vezetői voltak, akiket személyesen is ismerünk.

drama201503

Lufi üzenetek

Az első napon 2015.március. 20-án délelőtt országszerte flashmobokkal indítottunk. Mi a pénteki nagyszünetben lufikat dobáltunk ki az ablakon, amelyekre csütörtök délután kis szövegekben megfogalmazva írtunk rá: miért is jó drámásnak lenni.

Meglátogattuk a második évfolyamosokat is, akiket egy rendhagyó rövid drámaórára hívtunk az udvarra. Öröm volt látni a gyerekek arcán, hogy mennyire boldogok, ha együtt játszhatnak. A későbbiekben a többi évfolyamra is szeretnénk ellátogatni.

drama201501

Dráma a második osztályosoknál

drama201502

Nagyon lelkesek voltak a kicsik

Rendezvényünk egy rendhagyó pizsamapartys párnacsatázással zárul majd az iskolában.

Az óráinkon kis drámásaink megismerhetik a dráma örömét, hogy milyen jó belebújni mások bőrébe, ha csak percekre is, s de élhetik mások életét. A színjátszással nem csak a szókincsük bővül, hanem az önbizalmuk is növekszik. Új barátokra lelnek, sok érdekes témáról beszélgetünk, kitombolhatják magukat egy nehéz nap után, vagy megismerhetnek új városokat egy fellépés alatt.

Ha majd továbblépnek, és középiskolába fognak felvételizni, bizony könnyebb dolguk lesz mint másoknak. Tudják majd, hogyan beszéljenek érthetően, leplezni tudják izgalmukat. Egy egykori drámást bármelyik iskolában szívesen látnak.

Várunk jövőre is mindenkit dráma szakkörre, akit egy kicsit is érdekel a színjátszás! A szakkör vezetője, Molnárné Pelei Andrea

A bejegyzés megosztása:

Alapműveleti Matematika Verseny 2015 eredményhirdetés

Szerencsére az idei év sem múlt el kiemelkedő szereplés nélkül az országos Alapműveleti Matematika Verseny megyei fordulóján. Mint már korábban beszámoltunk róla, idén is iskolánk adott otthont (Létai Ilona vezénylésével) a körzeti fordulónak. A verseny lebonyolítása után Hajdúszoboszlón megtörtént a megyei összesítés. Legnagyobb örömünkre az idei évben már két tanulót hívtak be a megyei eredményhirdetésre.

Eredmények:
Megyei 5. hely – Zurbó Benjámin (4.c) Felkészítője: Albert Mártonné
Megyei 6. hely – Turucz Szabolcs (6.c) Felkészítője: Létai Ilona, Zsíros József

alapmuv2015szob01

Turucz Szabolcs, Zurbó Benjámin

Mindkettejüknek gratulálunk!

A bejegyzés megosztása: