2014. november havi bejegyzések

Lányok Kézilabda Körzeti Versenye 2014

2014 november 25-én rendezték meg iskolánkban a negyedik korcsoportos lány kézilabda körzeti versenyt. A megmérettetésen 6 csapat lépett pályára. Bár Esztár lehengerlő magabiztossággal nyert iskolánk csapata előtt, de ők a tényleges értékelésben nem szerepelhettek, mert körzeten kívülről érkeztek. Ennek oka, hogy a saját körzetükben nem találtak ellenfeleket. Természetesen teljesítményüket elismerés illeti. Gratulálunk nekik.

Eredmények:

Település Település Eredmény
Esztár Pocsaj 6-4
Kismarja Vértes 3-9
Esztár Léta 4-0
Pocsaj Kismarja 3-1
Esztár Vértes 8-0
Pocsaj Léta 4-5
Esztár Kismarja 6-0
Pocsaj Vértes 0-3
Kismarja Léta 0-2
Vértes Léta 1-2

Tabella:

1. Esztár* 4 0 0 24-4 8 pont
1. Létavértes Arany 3 0 1 8-10 6 pont
2. Létavértes Irinyi 2 0 2 13-13 4 pont
3 Pocsaj 1 0 3 11-15 2 pont
4. Kismarja 0 0 4 4-20 0 pont

* versenyen kívül

Írta: Bertóthy Tamás

A bejegyzés megosztása:

<19 Szabadfogású Számítógép Verseny 2014

Tavasszal már beszámoltunk arról, hogy iskolánk egyik lelkes tanulója, Madai Péter, korát meghazudtolóan belevette magát és elsajátította a 3D modellezés tudományát. Ezen ismereteit felhasználva aztán októberben be is nevezett az idei évben is megrendezésre kerülő országos megmérettetésre, a <19 Szabadfogású Számítógép Versenyre*.

*19 év alattiak informatika versenye

A C3 Alapítvány tizenkettedik alkalommal szervezte meg 19 év alatti, országos és határon túli fiatalokat megszólító számítógépes versenyét.

Nevezni lehetett bármivel, ami számítógéppel készült legyen az rajz, animáció, zene, játék, honlap, portál, kiegészítő alkalmazás, mobilkommunikációs fejlesztés, robot, saját készítésű szoftver vagy hardver, illetve bármilyen egyéb informatikai megoldás. A műnek csak a pályázó képzelőereje szabott határt.

Péter az általa használt Blender3D nevű programmal készítette el rövid “Space” című animációs filmjét, mely a zsűrizők körében nagy sikert aratott.

A verseny végén, 2014. november 22-én szombaton, közel 500 nevező közül a 12 legjobbat hívták be a budapesti eredményhirdetésre. Korosztályonként hirdettek eredményt, ahol Madai Péter a 13 éves versenyzők között nyert. Jutalma a dicsőség mellett egy verseny logójával ellátott póló és egy Nokia Lumia 630 okostelefon volt. Az eredményhirdetésen ráadásul még pár szavas, rövid előadás keretében prezentálnia kellett a pályamunkáját.

mpeter01

Péter bemutatja a kisfilmjét

mpeter02

A váratlanul jött előadás közben

A verseny rendkívül magas színvonalára jellemző, hogy a korábbi években ezen a versenyen győztek már pókerező robottal, intelligens kerékpáros ruhával, vagy itt fektették le a ma közkedvelt idokep.hu meteorológiai portál alapjait is. Továbbá az elismertségét tükrözi, hogy a versennyel és a díjazottakkal külön cikkben foglalkozik, Magyarország vezető hírportálja, az origo.hu, ahol Péter nevét is megemlítik és filmjét bemutatják, valamint az egyik legnagyobb magyarországi informatikai hírportál az itcafe.hu is leközölte Peti videóját. Origós cikk itt. ITCafe-s hír itt.

Kitartásához, szorgalmához és eredményéhez mindannyian gratulálunk.
Péter és családja pedig köszöni a létavértesi Önkormányzatnak az utazáshoz való hozzájárulást, Ibolya néninek pedig a közreműködést.

A bejegyzés megosztása:

Erkel Ferenc Sakkverseny 2014

Az idei Erkel Ferenc sakkversenyt 18 indulóval rendezték meg az iskolai könyvtárban Bertóthy Tamás bácsi vezetésével.  A 6 fordulós svájci rendszerrel lebonyolított versenyen az élen pontegyenlőség alakult ki, melyet a Bucholz-féle számítással döntöttünk el, az erősebb ellenfelek ellen szerzett másodlagos pontokon alapul véve. Ezek után a megmérettetést Papp Levente, 7. osztályos tanuló nyerte Szabó Bence, szintén 8. évfolyamos és nem kis meglepetésre Kanál Róbert 5. osztályos tanuló előtt. Dicséret illeti az egy szem lányt, Kovács Mónika 5.a osztályos tanulót és persze osztályfőnökét, aki vetélytárs híján a fiúk között állt helyt.

esakk201401

A második helyezett Szabó Bence

Sajnos a többiekről nem sikerültek a képek a fényképezőgép hibája miatt.

Szervező: Bertóthy Tamás

A bejegyzés megosztása:

Irinyi Teljesítmény Túra 2014

A Létafit SE szervezésében idén is megrendezésre kerül az Irinyi  Teljesítmény Túra.

Gyülekező 2014 december 6-án szombaton 7.30-9.30 óra között a  Sporttelepen (Létavértes Debreceni u. 1)

Útvonal 25 km: Sporttelep* – Sziget utca – Vizivágóhíd – Irinyi Síremlék*- Irinyi Arborétum- Nagy Móricz kripta Kepecs (Huszti) tanya*- Öreg kert (Papp S pajta)* -Kossuth Kert Úri dűlő– Scaler Ranch* –– Bocskai kert (Mészáros pajta)* Kossuth kert (Milbik pajta)* – Bika legelőFenyő tér –Móricz zs u. –  Sporttelep*  

*Pecsét szerző helyek
Szint idő: 8 óra  nevezési díj:1000 Ft

Útvonal 15 km: Sporttelep* – Sziget utca – Vizivágóhíd – Irinyi Síremlék*- Irinyi Arborétum- Nagy Móricz kripta Kepecs (Huszti) tanya*- Öreg kert (Papp S pajta)* – Kossuth Kert Úri dűlő – Kossuth kert (Milbik pajta)* – Bika legelő – Fenyő tér –Móricz Zs u. –  Sporttelep* 

*Pecsét szerző helyek
Szint idő: 5 óra  nevezési díj: 1000 Ft

A létavértesi általános iskolásoknak 50%-os nevezési díj kedvezmény!

Aki szintidőn belül ér a célba, megkapja a túra jelvényét és Irinyi gyufáját. A legjobbak serleg jutalomban részesülnek. A túra során forró tea, forralt bor, zsíros deszka, csoki, a végén meleg étel vár mindenkit!

Mindenkit szeretettel vár a Létavértesi Fitness És Szabadidősport Egyesület.

Szervező: Bertóthy Tamás

A bejegyzés megosztása:

Látogatás az Atommagkutató Intézetben

A múlt hét péntekén, vagyis november 21-én ismét meglátogattuk a debreceni székhelyű Atommagkutató Intézetet. A Magyar Tudomány Ünnepe keretében 1 hétre megnyitotta kapuit az intézet az érdeklődők előtt. Általános és középiskolásoknak szerveztek előadásokat, bemutatókat. Mi a „Hideg, hidegebb, leghidegebb” című rendhagyó fizika órán vettünk részt, ahol a gyerekek érdekes kísérleteket láthattak és végezhettek el.

atomki201401

„Hideg, hidegebb, leghidegebb”

Az Atomki elmúlt 6 évtizedét bemutató interaktív kiállítást is megtekintettük és megint sok érdekességet tudtunk meg. Nagyon örültek a létavértesi gyerekeknek, ugyanis a kiállítást Dr. Molnár József igazgató helyettes mutatta be, aki Létán járt általános iskolába és Tokai Gyula tanár bácsitól tanulta a fizikát.

atomki201402

Felhőkben jártam…

atomki201403

Ránézésre, itt valami keletkezet pár millió évvel ezelőtt…

atomki201404

“Lezúziusz”

Kísérők: Tarnainé Papp Anita
Fodor József

A bejegyzés megosztása:

Állatos vetélkedő 2014

Az idén is megrendezésre került a könyvtár életében már hagyománnyá vált állatos vetélkedő. Az 5-6. évfolyamos osztályok 4 fős csapatokkal vehettek részt az eseményen.

alatv201403

Ritkán látni ilyet: Rejtvényt fejtő Mókusok!

Ebben az évben a vízi és vízparti állatokról szóló feladatokkal mérhették össze ügyességüket a csapatok. Előre elkészített plakátjaikat együtt mutatták be, és elhangzottak a csatakiáltások is.

alatv201401

A Gólyák harcsával küzdenek.

Videó-részletek megfigyelése, furfangosságot igénylő rejtvények megoldása, gyorsasági képkirakás és az állatok leírás alapján való felismerése is a feladatok közé tartoztak.

 A legügyesebbnek bizonyultak:
1. helyezett: Vidrák csapat: Aranyosi Kristóf, Puskás Kornél, Szima Szebasztián,
Bodnár Gergő, 6.b

2. helyezett: Vidrák csapat: Dulacsi Olívia, Aranyosi Krisztina, Kovács Mónika,
Szabó Krisztofer 5.a

3. helyezett: Vízi Muskétások csapat: Pénzes Tekla, Józsa Norbert, Szabó Márton,
Gyarmati Zalán 5.c

alatv201402

Az első három helyezett.

Köszönet a zsűrizésben nyújtott segítségért Nagy Dezsőnének és Zsirosné Czeglédi Erzsébetnek! Reméljük, tovább gyarapítottátok az állatokkal kapcsolatos ismereteiteket és továbbra is szívesen olvastok majd róluk!

Minden résztvevőnek szeretettel gratulálunk!

Érdekességként a Bővebben>>> után megtekinthetők a csatakiáltások és a plakátok:

Continue reading

A bejegyzés megosztása:

Kirándulás Debrecenbe a magyar nyelv napja alkalmából

A magyar nyelv hazánkban csak 1844-ben lett államnyelvvé. Azelőtt az oktatás és a közigazgatás hivatalos nyelve is a latin, illetve a német volt. 2011 óta erre emlékezünk minden év november 13-án.

Idén ezen a napon iskolánk 51 tanulója és két tanára felkerekedett, hogy a magyar nyelv napja alkalmából felkeresse Debrecen néhány nevezetes helyét: a legrégebbi ma is működő közép-európai nyomdánkat: az Alföldi Nyomdát; és a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtárat.

nyomda201402

Gyuszi vajon nyomdász lesz?

A nyomdában nyomdatörténeti kiállításon ismerhette meg a csapat, hogyan nyomtattak 453 évvel ezelőtt, s hogyan fejlődött a könyvnyomtatás a későbbi évszázadokban. A ma működő nyomdában is körbevezettek bennünket, ahol saját szemünkkel láthattuk, hogyan készülnek a gyerekek kedvencei: a Geronimo Stilton vagy a Magyar népmesék sorozat kötetei.

nyomda201401

Igazán érdekes a nyomdatörténeti kiállítás

A Méliusz Könyvtárban érdekes anyanyelvi feladatokkal tették próbára a létavértesi gyerekek kreativitását és nyelvismeretét.

nyomda201404

“Fejtörő megoldás” a Méliusz könyvtárban

nyomda201403

A nagyfiúk is gőzerővel “oldanak”, de nem kereket  🙂

Mindnyájan értékes élményekkel és szép emlékekkel gazdagodtunk.
Ízelítő a Méliusz Könyvtár fejtörőiből:

Milyen az, akire ezt mondják?
Az orráig sem lát.
Jól felvágták a nyelvét.
Messze elér a keze.
Minden hájjal megkent.

Melyik állat neve hiányzik az ismert szólásokból, közmondásokból?
Kerülgeti, mint ……………. a forró kását.
Ha ló nincs, ……………. is jó.
……………. melenget a keblén.
Előre iszik a ……………. bőrére.

Kísérők: Molnárné Pelei Andrea, Tóth Zsuzsanna

A bejegyzés megosztása:

Színházban jártunk

Az őszi szünetben nagyon izgatottan vártuk a színházlátogatást. Hamarosan el is érkezett csütörtök, amikor is mind a 30-an az iskola előtt vártunk Balázs Gabi bácsi buszára. Először a Debreceni Református Kollégiumba mentünk, ahol múzeumpedagógiai foglalkozásokon vetünk részt. Egy játékos séta keretében felfedezhettük a kollégium történetét, a híres diákjait. Megismerhettük a régi diákok mindennapjait, és ráhangolódhattunk Nyilas Misi történetére is.

A főtéren kisebb csapatokat alkottunk, ahol egy-egy feladatlapot kaptunk, és elkezdődhetett a Debrecen, szeretlek! vetélkedő. A kvízt mindenki nagyon élvezte, és főleg az a feladat nyerte el mindenki tetszését, amikor selfiezni kellett a Szabó Lőrincz szoborral, és a szökőkúttal is.

Mikor már kezdett besötétedni, akkor elsétáltunk a plázáig, ahol egy nagyon kellemes órát tölthettünk el, és itt került sok a verseny eredményhirdetésére is.

Ezek után indultunk el a Csokonai Színházba, ahol is megnézhettük a „Légy jó mindhalálig” c. darabot, amiben iskolánk volt tanítványa, Kulcs Dávid is szerepelt akinek ezúton is gratulálunk.

A musical betétdalai még sokáig a fülünkben fognak csengeni, és egy ideig még biztos hogy „tízperc”-nek fogjuk hívni a szünetet. Ebből is látszik hogy a darab nagy hatással volt ránk.

Köszönjük az iskolánknak hogy fedezték a színház költségeit, hogy egy ilyen csodálatos délutánt tölthettünk el így, együtt.

Továbbá szeretnénk megköszönni Molnárné Pelei Andreának és Kissné Medve Anitának a szervezést.

Készítették: Hadházi Zsófia, Molnár Laura, Szilágyi Réka

A bejegyzés megosztása:

Márton-napi mulatság 2014

Iskolánk felső tagozatában már hagyománnyá vált, hogy évről-évre megünnepeljük Szent Márton napját. Idén november 7-én, pénteken került megrendezésre a szokásos Márton-napi vetélkedő és sulidisco.

martonnap05

A verseny pillanatai

A vetélkedő során különböző versenyszámokban mérték össze az osztályok képviselői ügyességüket. Ezek között szerepelt tojásváltó; tojásból, illetve lúdból vagy tökből készült ételek gyűjtése, gyufásskatulyás páros tánc és egy holt-versenyt eldöntő székfoglaló játék.

martonnap04

A zsűri

Continue reading

A bejegyzés megosztása: