2013. december havi bejegyzések

Utolsó hét eseményei 2013. decemberében

Az előző évet jó hangulatban zárta iskolánk. Az utolsó héten szinte minden napra jutott valami program. Az alsós és felsős diákok is kedves műsorral lepték meg egymást az adventi koszorúinknál gyertyagyújtás mellett.

utolsohet01A városi adventre is készültünk. A közös karácsonyfára díszeket készítettünk, melyet az ünnepség kezdetén fel is raktunk a mindenki karácsonyfájára. Nemcsak a fa díszítése sikerült jól, a műsor szintén magas színvonalról árulkodott. Először a Nagylétai Református Egyház énekkarának szépen csengő dalaiban gyönyörködtünk, majd a Görög Katolikus gyerekek színjátéka következett. Iskolánk énekkara karácsonyi hangulatú zenével járult hozzá a közös ünnepléshez, majd drámásaink betlehemes játéka következett. A gyerekek ajándékot is kaptak a Mikulás bácsitól, majd mindenki falatozhatott a sült tökből, kalácsból és finom tea, forralt bor is járt az ünneplőknek.

utolsohet02Köszönjük a jó hangulatot, s a felajánlásokat: a fenyőfától, a szőlősgazdák boráig!

Az évet másnap az iskolában is műsorral, játékokkal, filmezéssel zártuk, így jókedvvel töltöttük el az év utolsó tanítási napját.

A bejegyzés megosztása:

Betlehemezés

beth02Bizonyára sokan emlékeznek még azokra az időkre amikor Szenteste a sütés-főzéstől kipirulva, mosolygó arccal várták hogy megcsörrenjen az a csörgős bot és elkezdjék énekelni a Mennyből az angyalt. A mi műsorunk is valahogy így kezdődött…

elvalaszto

Kis csapatunk szorgosan tanulta a saját szövegét és hétről hétre egyre több próbára gyűltünk össze, mígnem már szó szerint mindenki tudta mindenki szövegét.

Continue reading

A bejegyzés megosztása:

Alsós Advenit készülődés

Karácsony előtti hetekben tartottuk az adventi gyertyagyújtó ünnepségeket az uszoda aulájában. Mély érzésű, színvonalas műsorokat adtak elő a 3. és 4. évfolyam tanulói, majd meggyújtották az alsó tagozat koszorúján a gyertyákat.

December 20-án az uszoda előtti téren feldíszítettük a város karácsonyfáját. Aztán hallhattuk a Református Énekkar szép karácsonyi énekeit, a katolikus gyerekek műsorát láthattuk, majd a drámaszakkör betlehemes játékát.

A szeretetteljes hangulat mellé sült krumplit, tököt és meleg teát kaptak a gyerekek.

A bejegyzés megosztása:

Karácsonyi készülődés

Karácsony közeledtével a tanulók sokféle színes papírdíszt készítettek a könyvtár, a faliújság és a karácsonyi ünnepség díszletének dekorálására. Többen térbeli csillagot is megtanultak hajtogatni. A könyvtárban és az egyik magyar teremben egy-egy fenyőfa-alakot is kiragasztottunk, melyet a gyerekek versidézetekkel ellátott díszekkel varázsoltak karácsonyfává. A foglalkozásokat könyvekből felolvasott karácsonyi versek és történetek, valamint CD lemezről lejátszott zene és mese színesítette.

A bejegyzés megosztása:

Alsós mikulás

December 6-án délután a Művelődési Házban, A három selyp lány című előadásával szórakoztatta az alsó tagozatot az óvónők Cifra palota bábcsoportja. A mese után megérkezett a várva várt Mikulás, aki az ajándékokkal együtt vidám hangulatot varázsolt. A 2. osztályos gyerekek versekkel köszöntötték a nagy szakállút és boldogan vették át az osztályok ajándékát.

Az óvónőknek köszönjük a színvonalas előadást.

A bejegyzés megosztása:

Mikulás-nap

Az ebben a tanévben elindított Mikulás-posta segítségével az iskola diákjai és tanárai Mikulás napon ajándékot küldhettek egymásnak, melyet a DÖK Mikulása vitt el az egyes osztályokba. A lehetőség nagy népszerűségnek örvendett, szinte minden osztályból akadt megajándékozott diák.

Ezen a napon került megrendezésre a Mikulás disco is, melyen a 7. b osztály biztosította a büfét. Az ő szervezésükben Hókirály és Hókirálynő megválasztására is sor került. Ezután tombolasorsolás is zajlott.

mikulas

 A DÖK rendezvényei ebben a félévben is igyekeztek színesebbé tenni az iskola hétköznapjait. Köszönöm a tanári karnak a rendezvények lebonyolításában nyújtott segítségét!

A bejegyzés megosztása:

Belle és Sébastien kreatív pályázat

Decemberben az 5. a osztály osztályfőnökük (Tarnainé Papp Anita) és magyar tanáruk (Molnárné Pelei Andrea) segítségével részt vett a  Móra Kiadó képeskönyv-készítő pályázatán, ahol tíz saját készítésű képpel illusztrálták Cécile Aubry művét. A rajzokat egybekötésével készült művön a könyvtárban is sokat dolgoztak a gyerekek.

belle01  belle02

A bejegyzés megosztása:

Nyílt nap az elsöknél (Óvoda-Iskola Átmenet)

December 12-én „Nyílt napot” tartottunk a szülők számára, ahol egy matematika és egy magyar nyelv és irodalom órán vehettek részt.

Az óvodából az iskolába lépő gyerekek beilleszkedését segíti az a munkacsoport, amelynek tagjai a mindenkori nagycsoportos óvó nénik és leendő első osztályos tanító nénik.

A célunk az, hogy minél több információt kapjunk az iskolába belépő gyerekek személyiségéről, képességeiről. Ennek érdekében évente többször is találkozunk a leendő elsősökkel illetve pedagógusaikkal.

Ez évben december 2-án az 1. c osztályban, 3-án az 1.b osztályban, 4-én az 1. a osztályban tartottunk bemutató órákat magyarból és matematikából. Az óvó nénik megfigyelhették hogyan tudtak a gyerekek beilleszkedni az iskolai életbe. Az órák után szakmai megbeszélést tartottunk, ahol megtárgyaltuk hogyan tudjuk még könnyebbé és gördülékenyebbé tenni a gyerekek számára az óvodából az iskolai életbe való átmenetet.

A bejegyzés megosztása:

3D origami foglalkozások

A tanulók türelmüket és kreativitásukat háromdimenziós origami technikával készült bagoly figurák megalkotásával is tesztelhették. A diákok közös munkájának eredményét képező több száz elem meghajtogatása után összesen öt figura készült el, melyek közül néhánnyal tanáraikat ajándékozták meg.

origami01  origami02

A bejegyzés megosztása: