Könyvtári események kategória bejegyzései

Csíkszeredától Dél-Koreáig

Tizenegy ország több mint 33 ezer felolvasója kapcsolódott be a 11. Nemzetközi Felolvasómaratonba 2019. február 19-én. E jeles mozgalomhoz csatlakozott Janikovszky Éva Könyvtárunk is. Egy héten keresztül érkeztek a lelkes olvasók az iskolai könyvtárba, ahol Radnóti Miklós alkotásait szólaltattuk meg a költő születésének 110., halálának 75. évfordulója alkalmából. A határokon átívelő program méretei, a felolvasók száma idén is bizonyították, hogy az olvasás, az irodalom, a kultúra egyetemes értékeket közvetít.

felolvasomaraton2019

A bejegyzés megosztása:

„Jár a zenevonat, ó, a zenevonat…”

„Retró utazáson” vettek részt felső tagozatosaink február 8-án délután. A diákönkormányzat szervezésében a ’60-as, ’70-es, ’80-as évekbe „repültünk” vissza. 12 produkción keresztül élhettük át az elmúlt évtizedek stílusát, zenei világát. Megidéztük az ABBA, a Boney M., a Bee Gees, a Hungária és Chubby Checker ismert slágereit, illetve újra együtt mozogtunk az Idősebbek is elkezdhetik esti tornára. Öröm volt látni a mosolygós gyermekarcokat, akik igazán élvezték az időutazást, ami a szülők, nagyszülők „bulizós” korszakára tekintett vissza. Az este házibulival zárult, ahol a fergeteges hangulatról a stúdiósok gondoskodtak, míg a finom ételeket a 7.c osztály szervírozta.

retro201901

1. hely: 5b; 2. hely: 7b; 3. hely: 7a

retro201903

Micsoda outfit!

retro201904

Burai Jimmy

retro201907

A Retro Zsüri

retro201905

A büfés Cowboyok és Cowgirlök

retro201906

Ha jól látom ez itt a Chubby Checker!?

A bejegyzés megosztása:

NyelvÉszjárás nyelvi vetélkedő 2019

A kultúra napja alkalmából január 22-én délután 14:30-tól a felső tagozatos diákokat NyelvÉszjárás nyelvi vetélkedő várta. Összesen 15 csapat mutatta meg kreativitását és ügyességét. Feladataik között szerepelt nyelvtörők elmondása, nyelvi rejtvények megfejtése, szólások, közmondások lerajzolása és kitalálása. A verseny két helyszínen zajlott. Az 5-6 évfolyamon Molnárné Pelei Andrea, míg a 7-8. évfolyamon Milotai-Kiss Ildikó vezette a megmérettetést. Két kategóriában jutalmazta a zsűri (Csúth Ildikó, Majoros Erzsébet, Neumayer Nóra, Oláh Ágnes) a legjobbakat. Minden résztvevőnek gratulálunk!

Eredmények:
5-6. évfolyam
I. „Mássalhangzók” 6.a: Apai Liliána, Balogh Lívia, Bozsóky Péter, Vlajk Johanna
II. „Nyelvész-lányok” 6.b: Bartos Eszter, Bátori Zita, Harmati Dorottya, Jónás Réka
III. „Nyelvtani zöngék” 5.c: Bertóthy Tamás, Guba Dávid, Oláh István, Szabó Gergő

nyelvesz201901

7-8. évfolyam
I. „#márkerek” 8.b: Nagy Viktória, Szabó Dorina, Szoták Viktória, Vásárhelyi
Amanda
II. „Létai Nyelvújítók” 7.c: Gyarmati Máté, Kiss Bence, Orvos Vanda, Vida Ferenc
III. „Nyelvész-mesterek” 8.c: Csák Dóra, Szabó Kamilla, Szabó Mihály

nyelvesz201902

A bejegyzés megosztása:

„Angyalok szárnyán”

„Kísérjen utadon béke és szeretet,
öröm ragyogja be egész életedet!
Nyomodban is mosoly, vidám jó kedv járjon,
ügyes kezed nyomát hagyd ott a világon!”

Iskolánkban már hagyomány, hogy az adventi időszakban kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek együtt készülődnek a karácsonyra. A diákönkormányzat meghitt, karácsonyi hangulatot varázsolt az iskola aulájába, ahol felső tagozatos diákjaink évfolyamonként közös versekkel, énekekkel gyújtották meg az adventi koszorún a várakozást jelképező gyertyákat.

Az ünnepi készülődés jegyében az iskolai könyvtárban megnyitottuk az „Angyalok szárnyán” időszaki kiállításunkat. Adomán Mónika kézműves alkotó gyűjteményéből összesen 129 különleges angyal és 4 kép került bemutatásra. December 15-én adventi bütyköldét tartottunk a 4-5. osztályos gyermekeknek. A jó hangulatú délelőtt folyamán Mónika segítségével megismertük a decoupage technika szépségeit-nehézségeit. Kreatív alkotóink egy csodálatos lovacskás dísszel tértek haza.

adventi20181201

adventi20181202

adventi20181203

adventi20181204

A bejegyzés megosztása:

HO-HO-HO-HÓ itt járt nálunk Télapó!

„Mikulás, Mikulás,
mindene de csudás:
Legszebb a puttonya, ajándékból
minden jóból
ki nem fogy soha!
Mikulás, Mikulás,
mindene de csudás:
legjobb a jó szíve,
ajándéknál
dúsgazdagabb
jósággal van tele!”

Az év utolsó hónapja tartogatja számunkra a legtöbb ünnepet. December 6. Miklós napja, Magyarországon Mikulás ünnepe. Ezen a napon a gyerekek szépen kitisztított cipőjükbe ajándékot kapnak. A jó gyerekek narancsot, diót, csokoládét, a "rosszak" krampuszt és virgácsot. Ennek jegyében felsős diákönkormányzatunk Mikulás Postát szervezett december 6-án. A Télapó és segítői a reggeli órákban körbejárták az osztályokat és megjutalmazták a jó gyerekeket és pedagógusokat. A diákok közös énekléssel köszönték meg az ajándékokat. Másnap december 7-én, táncos mulatságon vettek részt felső tagozatos diákjaink. Az ünnepi hangulatról a stúdiósok gondoskodtak Zsiros József tanár úr vezetésével. A 7. b osztály finom falatokkal várta a vendégeket.

miku201801

Miku Marci és a Krampi-Girl-ök

miku201802

A 7b-s Büfés csapat

A bejegyzés megosztása:

„Hegyek között, völgyek között zakatol a vonat…”

A Könyvkuckós és a 7.a osztályos gyerekekkel drótszamárra ültünk november 14-én délután és ellátogattunk a Rozsnyai Gyűjteménybe. „A vonat nem vár…” időszaki kiállításhoz kapcsolódóan játékos foglalkozáson vettünk részt. Csoportokban feldolgoztuk és előadtuk a vasút történetét, megnéztük a látványos vasútmodelleket és terepasztalokat. A kiépített KRESZ-pályán ügyességükről adtak számot diákjaink.

hegyekvolgyek201801

Ez a kép megy majd a facebookra

hegyekvolgyek201803

Mesi néni mesélt a mesés masinisztákról is

hegyekvolgyek201804

A csoportkép az kötelező

hegyekvolgyek201802

Az odaúton már bemelegítettünk…

Szervező és kísérő pedagógusok: Milotai-Kiss Ildikó, Milotai József

A bejegyzés megosztása:

Nemzetközi könyvjelzőcsere-program

Janikovszky Éva Könyvtárunk idén is csatlakozott az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szervezete (IASL) által meghirdetett nemzetközi könyvjelzőcsere-programhoz. Az olvasást és az iskolai könyvtárakat népszerűsítő programban az elmúlt évben is több tízezer diák vett részt szerte az egész világról. A projekt lényege, hogy a jelentkező iskolai könyvtárakat a résztvevő diákok számát figyelembe véve a nemzetközi szervezők összesorsolják. Könyvtárunk külföldi cserepartnere a portugáliai Escola Básica Maria Manuela de Sá lett. A kapcsolatfelvételt Szima Anikó és Bui Roland angol szakos tanárok segítették. Az 5.  osztályos és a könyvkuckós gyerekek nagy lelkesedéssel készítették el a könyvjelzőket. Az együttműködés sikeresen megvalósult a két csoport között. A gyerekek örömmel vették át a portugáliai ajándékokat.

konyvjelzo2019

Magyar könyvekhez, portugál könyvjelző dukál

A bejegyzés megosztása:

Erkel Ferenc Sakk Emlékverseny 2018 – „Egy sakkjátszma végkimenetele”

„Fekete-fehér mezőn furcsa figurák,
Egymással szemben állnak, nagy harc lesz, tudják.
A harcmező adva, szökni lehetetlen,
Alulmaradsz, vagy Te vagy, ki verhetetlen?”

 

Iskolánkban már hagyománnyá vált az Erkel Ferenc Sakk Emlékverseny megszervezése. Az idei tanévben november 21-én zajlott le a megmérettetés, melyet az iskolai könyvtárban tartottunk. A svájci rendszerű mérkőzések irányítója Bertóthy Tamás testnevelő tanár volt. Összesen 9 felső tagozatos diák vett részt a sakktornán.

sakk201802

Flach Úr és DJ Ye Xian

sakk201801

Oklevél, hogy emlékezzünk…

Díjazott versenyzők:
I. hely: Flach Márk 6.a
II. hely: Ye Xian 8.b
III. hely: Séber András 6.a

Szervező pedagógus: Milotai-Kiss Ildikó

A bejegyzés megosztása:

Benedek Elek rajzpályázat

A Városi Könyvtár a Népmese napjához kapcsolódóan Benedek Elek meséihez rajzpályázatot hirdetett 1. és 2. osztályos tanulóknak. Az ünnepélyes eredményhirdetésre október 18-án került sor.

Könyvjutalomban részesültek:
1.a osztályból: Kozma Dénes, Sós Laura, Toplak Mariann Adél;
Felkészítő: Tompáné Krizsanyik Orsolya
1.b osztályból: Horváth Zsanett, Karcza Attila, Szabó Hajnalka;
Felkészítő: Nagy Tamásné
2.a osztályból: Balogh József Benedek, Szentmiklósi Vanda;
Felkészítő.: Fazokán Jánosné

meserajz2018

A díjazottak

A bejegyzés megosztása:

„Légy egészséges, mint a makk!”

Iskolánk kiemelkedően fontosnak tartja az egészséges életmódra való nevelést. Ennek jegyében az Alapítvány Létavértesért támogatásával felsős Diákönkormányzatunk október 5-én Egészségnapot szervezett. A projekt a „Légy egészséges, mint a makk!” címet kapta. Előzetes feladatként plakátkészítő versenyt hirdettünk. Az 5-6. osztályos gyerekek az egészséges életmódra hívták fel a figyelmet, míg a 7-8. osztályosok a káros szenvedélyek ellen készítettek figyelemfelkeltő plakátot.

egeszsegnap201807

egeszsegnap201802

egeszsegnap201804

A Hajdú-Speciális Kutató-Mentő Egyesület segítségével a rendezvény több helyszínen zajlott, ahová forgószínpadszerűen érkeztek a csoportok. A közös „élő szív” kialakítása és a mentőkutyás bemutató után a következő programokon vettek részt tanulóink: mászófal, sérültellátás, újraélesztés, bűnmegelőzés, szűrővizsgálatok az iskolai védőnő Janka Sándorné segítségével.

egeszsegnap201806

Hippokratész bölcs mondása szerint „Amit eszel, azzá leszel”, ezért az egészséges ételek fogyasztását is hangsúlyoztuk. Kertészné Ferenczi Viktória a reformkonyha finom falataival készült erre az alkalomra. A nap végére hasznos információkkal gazdagodtunk, és még inkább tudatosult bennünk, hogy a legdrágább kincs az egészségünk.

egeszsegnap201803

Plakátkészítő verseny eredménye:
5-6. évfolyam:
I. hely: Bertóthy Tamás – Oláh István 5.c
II. hely: Bartos Eszter 6.b
III. hely: Bereczki Zsanett – Mezei Melissza – Szabó Anna 5.b

Különdíj:
Andrási Ramóna – Fehér Viktória 6.c

7-8. évfolyam:
I. hely: Adorján Zsófia – Balk Bianka 7.c
II. hely: 8.a: Hajkai Réka, Jónás Jázmin, Lázók Csaba, Mezei Roland, Rézműves Bence, Seress Edina, Tasnádi Ildikó
III. hely: 8.b: Kovács Krisztina, Krasznai Andrea, Szoták Viktória, Török Barbara

Különdíj:
Farkas Dominika – Farkas Dorina 8.c, Ágoston Dorottya – Koszta Panna 7.b

egeszsegnap201801

A bejegyzés megosztása: