Felsős kultúra kategória bejegyzései

Nemzetközi Betlehemes Találkozó, a Földre születés misztériuma

Idén, 27- alkalommal adott otthont Debrecen, a Nemzetközi Betlehemes Találkozónak. Iskolának dráma szakkörösei, a Nagylétai Csillagjárók harmadik alkalommal kaptak meghívást a rendezvényre. A Kárpát-medence minden tájáról érkező 21 csapat, több mint 300 betlehemező játékát szombaton a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában lehetett megtekinteni.

beth201801

A seregszemle célja, hogy fennmaradjon és minél több helyen újraéledjen a betlehemezés régi magyar népszokása. A nagylétai hagyományos alföldi pásztorjátékra épülő betlehemesünkkel ismét meghívást kaptunk szombaton, az ondódi adventi családi délutánra. Ismét nagyszerű délután tölthettünk el, ahol nem maradhatott el a közös mézes sütés sem. Elkészíthettük titkos karácsonyi ajándékainkat is. Vasárnap délután pedig, a Józsai Közösségi Ház meghívására a Karácsony kopogtat rendezvényükön hirdethettük Megváltónk születését. A héten útra kelve, tovább viszünk az örömhírt, hogy lelkiekben minél nagyobb szívvel fogadhassuk be a karácsony igazi üzenetét.

beth201802

A Nagylétai Csillagjárók tagjai, akikre büszkék lehetünk: Hermeczi Ivett, Mezei Patricia, Bozsóky Virág, Szoták Viktória, Fekete Barbara, Ágoston Dorottya, Ágoston Lilla, Bartos Eszter, Laczkó Fanni, Mezei Melissza, Szentmiklósi Vanda, Gyarmati Zalán, Szabó Márton, Gyarmati Máté, Hermeczi Balázs, Szabó János, Szoták Hunor, Gyarmati Áron, Kontor Milán, és Bartos Kristóf.

A dehir-en megjelent cikk: LINK

                                                                      Molnárné Pelei Andrea a csoport vezetője

A bejegyzés megosztása:

Betlehemezés Létavértesen

Immáron negyedik éve, a dráma szakköröseimmel november elején elkezdünk készülődni a betlehemezésre. A mi vidékünkre jellemző alföldi játék fő eleme a pásztorjáték, amely a pásztorok, köztük a nagyothalló öreg tréfás párbeszédére épül. Az angyalok viszik a templom alakú betlehemet, amiben a Szent Család látható. A mi betlehemünk a vértesi református templom mása, Jézus és szüleik pedig csuhéból készült bábok.

Nagy örömmel, izgatottan vártuk a XXVI. Nemzetközi Betlehemes Találkozót, ahova 2. alkalommal kaptunk meghívást. Fellépésünk előtt izgatottan telefonáltunk az itthon maradottaknak, hogy az élő közvetítésben az M5 csatornáján láthatnak is bennünket, mert „benne leszünk a tévében”. A szakmai zsűri biztató szavai után délután Ondódra mentünk, ahol az adventi karácsonyi programban is előadtuk műsorunkat. Részt vehettünk a családi délutánjukon, ahol mézeskalácsot sütöttünk és díszítettünk, asztali díszeket, mécses tartókat és gyöngyangyalkákat alkothattunk, így nemcsak élményekkel, hanem saját készítésű ajándékokkal jöhettünk haza.

beth201704

A XXVI. Nemzetközi Betlehemes Találkozón

Izgatottan készültünk a fellépéseinkre. Mosolyt csaltunk idősek és fiatalok arcára és gyakran könnyeket az idősebb korosztály szemébe, akik gyermekkorukban még látták, ezt a szép hagyományt. Előadtuk az iskolában, a szülői munkaközösség tagjainak, és sikerült az első és a negyedik évfolyamhoz is elmennünk, az óvodában, ahova mindig szeretünk visszamenni és nagyon nehezen tudunk eljönni, a református idősek otthonában, ahova mindig szeretettel hívnak bennünket, és a katolikus egyháznál is, ahol megállapíthattuk, Istennek hála a tavalyi tér kicsinek bizonyult annyian vagyunk együtt mi, karácsonyvárók. Ferenc atya megkért bennünket, hogy a vasárnapi mise után, a templomban is adjuk elő műsorunkat, amit örömmel és nagy izgalommal teljesítettünk. Tudjuk, hogy betlehemezés nem lehet Husztiné Irmuska néni és dolgozói nélkül, akik örömmel vették észre, hogy viccesebb, így hosszabb is lett a műsorunk. Meghívást kaptunk a Léta-Medhez is, ahol gyógyító mosolyt sikerült mindenki arcára varázsolni.

beth201702

A Kalmár családnál

Mégis legjobban akkor éreztük magunkat, amikor családokhoz mehettünk.  Nagyon köszönjük a Kalmár család meghívását és itt tényleg elmondhattuk sok jó gyerek kis helyen is elfér. Mindig csodás élmény betoppanni a családok életébe, s családtagjaikat, esetleg szomszédjainkat megajándékozni az örömhírrel.

beth201701

Az óvodában, ahova jó visszamenni.

Idén 22 drámás szerepelt a műsorban. Van, aki az első évtől, s van, aki először betlehemezett velünk. A legkisebb első osztályos, a legnagyobbak már középiskolások. De az együtt töltött órák, napok összekötnek minket. A csodavárás története örök. Nincs két egyforma előadásunk, mind más valamiért, más a helyszín, új nézők, de mind örök emlék. Szombati napon a betlehemünk velünk együtt hazatért a Rozsnyai Muzeális Gyűjteménybe, ahol az adventi kézműves délutánt nyitottuk meg. Hisz innen indult ez a szép gondolat, s a legtöbb biztatást bátorítást is innen kapjuk. Mindig örömmel megyünk, hiszen hagyományaink ápolásában a gyűjtemény élen jár.

beth201703

A Rozsnyai Muzeális Gyűjtemény Adventi Délutánján

Idei évben kis csapatunk utoljára Heit Lórándhoz, családjához és szomszédjaihoz ment Lóri bácsi belátogatott a próbánkra is, ahol énekeinket hegedűvel kísérte, mindig szeretettel mesél nekünk az örökítés fontosságáról.

Biztató szavai erőt adnak, hiszen a mai modern világunkban egyre nagyon szükség van a hagyományaink ápolására. De addig, amíg ilyen gyerekeink vannak, s ennyi helyen várnak minket addig mi jövőre is elindulunk.

Jövőre lehetünk a ti vendégetek is?

Szereplők: Laczkó Fanni, Bátori Zita,Bartos Eszter, Ágoston Dorottya, Szoták Viktória, Kovács Krisztina, Kalmár Barbara, Bozsóky Virág, Hermeczi Ivett, Mezei Patrícia, Gaál Bernadett, Papp Kíra, Szabó Vivien, Szoták Hunor, Gyarmati Áron, Hermeczi Balázs, Kis Bence, Gyarmati Máté, Vida Ferenc, Szabó Márton, Gyarmati Zalán, Gáspár Zoltán.

A Nagylétai Csillagjáró Betlehemesek és
Molnárné Pelei  Andrea a dráma tagozat vezetője

A bejegyzés megosztása:

Drámások jutalom táborozása Mórahalmon

Dráma szakköröseimmel tavalyi évben meghívást kaptunk a „ SzékelyKapuk-ZöldKapuk” programunkba,melynek célja a résztvevő iskolák, pedagógusok és gyerekek népművészeti hagyományokkal, közösségi kultúrával, környezeti neveléssel, társadalomépítő és humanitárius tevékenységgel kapcsolatos együttműködésének elősegítése és támogatása.

 A Nagylétai Betlehemesek csapata városunkban, Debrecenben és még Székelyhídon is járt a karácsony előtti időszakban, hogy csillagénekével hirdesse a megváltó megszületését. A pályázaton bronzminősítést értünk el, és így 27 diák, 6 kísérővel vehettünk részt az EMF Alapítvány Erdei iskolai táborában, egy 4 napos kedvezményes táborozáson.

Első nap túráztunk, megismertük a környéket. Láthattuk az országhatárt biztonságosan védő kerítést, hiszen táborunk pár km-re volt csak. Este tábortűznél meséltünk magunkról, iskolánkról és eddigi munkánkról, a pályázatban.

Második nap egy nagyszerű kerékpártúrán ellátogattunk a Bivalyrezervátumba, délután számháború csatákat vívtunk. A délutáni hatalmas felhőszakadás alatt bebizonyosodott, milyen jókat lehet társasjátékozni és internet és számítógép nélkül órákat, sőt napokat is el lehet tölteni a barátainkkal. Elkészítettünk egy plakátot is, melyre kézlenyomatunkkal, és üzeneteinkkel köszöntük meg, hogy itt lehettünk.

 Szerdai napunkat a mórahalmi élményfürdőben töltöttük. A csúszdát szinte egész napra kisajátítva tökéletesítettük a legkülönbözőbb csúszási technikáinkat. A búcsú esténken táborvezetőkkel, Józsi bácsival, összefoglaltuk az itt töltött három nap eseményeit. Nem is gondoltuk, hogy még olaszul is ilyen könnyen meg tudunk tanulni egy dalocskát:

Tutto vanita, solo vanita,
lodate il Signore con umilta,
a lui date tutto l’amore,
nulla piu vi manchera

A szöveg megtanulása után, ismerősen énekeltük együtt fogadalmunkat: Legyetek jók, ha tudtok! A többi nem számít!  Reggel útnak indultunk és a Mini Magyarországban bejártuk kis hazánk és elszakított részeinek ismerős helyszíneit. Örömmel ismertük fel híres épületeinket. Szegeden lesétáltunk a Dóm térre, itt a kézműves vásárban sikerült családunknak és magunknak vásárfiát vásárolni. A híres Kis Virág Cukrászdába is ellátogattunk, ahol nehezen, de mégis tudtunk választani a finomabbnál finomabb fagylaltok között. Fáradtan, de mosolyogva, élményekkel gazdagon érkeztünk haza az esti órákban.

Ez alatt a pár nap alatt igazi kis közösségé kovácsolódva térhettünk haza. Rengeteg élménnyel és fényképpel bizonyítva, az együtt egymással töltött idő milyen értékes és fontos.

Köszönjük mindenkinek, akinek része volt abban, hogy a pályázatunkat ilyen sikeresen tudtuk befejezni. Ebben az évben is meghívást kaptuk a pályázatba és már mentorként, sokszorozóként vehetünk részt. Immáron negyedik éve fogunk útnak indulni, hirdetni és vinni a ” Nagylétai betlehemest” újratanítva, s reméljük ebben az évben is részt vehetünk jutalomkiránduláson, egy kicsit távolabbi táborhelyen.

 Nagyon büszke voltam kis csapatomra táborvezetőként, mert mindenhol ahol jártunk megkérdezték honnan jöttünk. Szerencsére ez a kérdés nem ismeretlen számunkra, mert rendszerint ezután megdicsérik gyerekeinket viselkedésükért, fegyelmezettségükért.

Zárásul álljon itt néhány gondolat táborvezetőnktől Dr. Varga-Berta József elnöktől.

„ Legyed kapud székely kapu! Kicsit és nagyot. szegényt és gazdagot, állatot és embert és növényt, fiút és lányt, szomszédot és messzi vándort, bőséget és ínséget, múltat és jelent és jövőt, Földet és Eget tisztelettel köszöntő! Háromságos égi áldással áldó! Legszebb elhatározásaidnak szentelt emlékhely személyes és közösségi tereid peremén. Ott, ahol van még lehetőséged cselekedni. A halkan síró természetért a semmi felé száguldó dübörgésben.

Minden teremtett szép ajándékért! Mert téged is ajándékul küldtek. De vigyázz, erős kapudat zárd be vaslakattal a rontó elől, és nyisd nagyra az előtt, aki éltet. Légy Te magad Egeid dalos Csillagkapuja, a végtelenek és az örökkévalóságok metszéspontjain.”

Táborozó gyerekek: Apai Zsófia,  Apai Liliána, Bátori Zita, Laczkó Fanni, Vlajk Johanna, Ágoston Dorottya, Kovács Krisztina, Bozsóky Virág, Hermeczi Ivett, Gaál Bernadett,Papp Kíra, Szabó Vivien, Hermeczi Emese,Molnár Laura, Hermeczi Balázs,Kiss Bence, Gyarmati Máté, Gyarmati Zalán, Szabó Márton, Földi Erik, Szabó Péter,Józsa Norbert, Vida Levente, Vida Imre, Vida Csaba, Zurbó Benjamin, Szabó Dávid.

Kísérők: Papp Józsefné Edit néni, Pelei Józsefné Ica néni, Jenei Szabina Szabina néni, Kővári Emese Mesi néni és Molnárné Pelei Andrea Andrea néni

Molnárné Pelei Andrea 
dráma tagozat vezetője

A bejegyzés megosztása:

Kiteszik a szűrét

A hagyományok örökítése mai modern világunkban talán még fontosabb, mint régen.

Dráma szakköröseinkkel a Rozsnyai Muzeális Gyűjtemény “Szűrrózsa, szűrvirág” időszaki kiállítás megnyitóján vehettünk részt. Műsorunkban a Kiteszik a szűrét szólásunk eredetét jelenítettük meg. Örömmel szerepeltünk a Nagylétai Református Otthon idős lakóinak és a Gyermeksziget óvodásainak is.
Szereplőink: Bozsóky Virág, Kalmár Barbara, Kovács Krisztina, Gyarmati Zalán és Szabó Márton.

Felkészítő: Molnárné Pelei Andrea

A bejegyzés megosztása:

Tamási Áron és Wass Albert felolvasó maraton

Ebben az évben rendhagyó módon iskolánk nemcsak a székelyföldi Kájoni János könyvtár által felkínált író műveiből, hanem egy másik országos felolvasó maraton kapcsán Wass Albert műveiből is olvastunk részleteket az iskolai könyvtárban és külső helyszíneken is.

Már a 3-4. évfolyamos diákok is bekapcsolódtak a maratoni olvasásba, a felsősök pedig a felolvasás mellett megismerkedhettek az írók életének néhány fontos eseményével, s életművük jelentőségével.

Nagy örömünkre szolgál, hogy iskolánkból kb. 300 tanuló vett részt a felolvasó maratonon. Minden felolvasó diák emlék könyvjelzőt kapott ajándékba, így biztosan sokan megjegyzik a kisebbek közül is Tamási Áron és Wass Albert nevét.

A felolvasott művek:
Tamási Áron: Ábel a rengetegben, Bölcső és bagoly – részletek
Wass Albert: Virágtemetés, Adjátok vissza a hegyeimet, Mese az erdőről, A zenélő ezüstkecske, A békaporonty kalandjai – részletek; Üzenet haza, A szív

Örülünk, hogy idén is csatlakozhattunk ehhez az egész Kárpát-medencét átölelő megmozduláshoz!

A bejegyzés megosztása:

Zenei vetélkedő

Idén is megrendeztünk iskolánk felső tagozatában egy játékos vetélkedőt, ami megmozgatta zenekedvelő diákjainkat. A három fős csapatok tagjainak a verseny előtt plakátot kellett készíteniük, amelyen bemutattak egy-egy zenei korszakot. A vetélkedő elején minden csapat bemutatta a saját alkotását, majd zenével kapcsolatos rejtvényeket oldottak meg a gyerekek.

zenei201503

Az 5-6. évfolyamosoknak kendő alá rejtett hangszereket is fel kellett ismerniük, míg a 7-8. évfolyamosok egy zenei “ország-város” játékba kapcsolódtak be. A versengés során mindannyian tartalmas élményekkel gazdagodtunk, zenei műveltségünk is gyarapodott. A legügyesebbek ezen felül egy kis karácsonyi meglepetésben is részesültek:

5-6. évfolyam:
1. helyezett: “A zene hírnökei” 5.a Jónás Jázmin, Harkai Réka, Mezei Roland
2. helyezett: “A zene őrzői” 6.a Mezei Patrícia, Szabó Nándor
3. helyezett: “Létai zenészek” 5.c Szabó Mihály, Vida Csaba, Kovács Sándor

zenei201502

7-8. évfolyam:
1. helyezett: “Babócák” 7.a Séber Bianka, Tarnai Panna, Kelemen Panna
2. helyezett: “Királyok” 8.a Pongor József, Pongor Norbert, Papp Levente
3. helyezett: “Hangjegyek” 8.c Lukács Petra, Mihucz Ágnes, Hermeczi Emese

Minden kedves csapatnak szeretettel gratulálunk!

A verseny szervezői:
Zákányné Bogyó Anikó ének-zene szakos tanár,
Papp Zsoltné Kis Mónika pedagógiai asszisztens,
Tóth Zsuzsanna könyvtárostanár

A bejegyzés megosztása:

Nagylétai betlehemes

Amit két éve elkezdtünk, ma már nevezhetjük hagyománynak: összesen 3 karácsonyi várás, 42 fellépés szerepel iskolánk dráma szakkörös betlehemeseinek sikerlistáján. Köszönettel tartozunk Husztiné Irmuskának és Húsüzemének, valamint Heit Lórándnak és családjának, akik kezdetektől szeretettel várnak és fogadnak minket. Nélkülük már nem lenne teljes a mi karácsonyi készülődésünk sem.

betlehemes 3

Ebben az évben már részt vehettünk Debrecenben a Nemzetközi Betlehemes Találkozón is. A városban jártunkkor felkerestük a Debreceni Református Kollégiumot és a Vénkerti Általános Iskolát is, ahol szintén előadtuk műsorunkat.

Köszönjük, hogy a vértesi iskola ünnepségének is részesei lehettünk!

Idén első alkalommal voltunk részesei katolikusaink esti karácsonyvárásának, ahol mi lehettünk a “meglepetés” fellépők. Köszönet Máté Ilonának a szervezésért!

Már nemcsak kis városunkban és a közeli Debrecenben jártunk, hanem nagy örömünkre átléphettük a határt, és a Partiumban, Székelyhídon is volt alkalmunk hírét vinni őseink szép hagyományának. Itt a legmaradandóbb élményeket Böjte Csaba atyánál a Szent Ferenc Alapítvány Székelyhíd kis lakóitól kaptuk.

Ma is szeretettel és hálával gondolunk vissza, hogy hagyományaink felelevenítésének és betlehemes játékunk alapgondolata Simándi Lászlóé és Éles Gergő Péteré volt, akik mentorként ma is figyelemmel kísérik fellépéseinket. Köszönjük a sok magyarázatot és támogatást, biztatást!

Köszönjük mindenkinek, aki velünk volt, aki fogadott bennünket!
Jövőre újra útra kelünk!

Molnárné Pelei Andrea
A dráma szakkörösök vezetője

A bejegyzés megosztása:

Adventi gyertyagyújtások

Hagyomány iskolánk felső tagozatában is, hogy advent négy hetében mindig másik évfolyam gyújt meg eggyel több gyertyát a közös adventi koszorún. A gyertyagyújtásokhoz minden alkalommal kis műsor is társul: karácsonyi történetekkel, versekkel, zenével és közös énekléssel emlékeznek meg az évfolyamok az ünnepvárásról. Ez az alkalom nem csak a karácsonyra való hangolódásra alkalmas, hanem az egy évfolyamba járó gyerekek számára közös készülődést, közösségi élményt is jelent. Idén is a megszokott rendben: először az 5., 6., majd a 7. és 8. évfolyamosok kerültek sorra a karácsonyváró megemlékezésükkel.

A bejegyzés megosztása:

Virágos kenderem

2015 októberében és novemberében a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény munkatársai több osztályban is rendhagyó órát tartottak iskolánk tanulóinak. Korhű eszközökön mutatták be, hogyan dolgozták fel régen a kendert, s a vetést, aratást, nyűvést, áztatást, szárítást, törést, dörzsölést, gerebenezést hogyan lett fonál, majd szőttes belőle.

Az órák vezetői: Krajczárné Sándor Mária és Kővári Emese

A bejegyzés megosztása:

’56-os megemlékezés

Idén is megemlékeztünk az 1956. október 23-i forradalmi eseményekről iskolánkban. Ünnepi műsor keretében idéztük fel a korszak történéseit és kifejeztük tiszteletünket azok iránt a hősök iránt, akik tulajdon életüket sem kímélve küzdöttek Magyarország szabadságáért. Az ünnepi műsorról a 8. évfolyamosok gondoskodtak.

20151956

A műsort adó nyolcadikosok és felkészítőik

Felkészítőik: Létai Ilona, Zsírosné Czeglédi Erzsébet, Nagy Enikő, Milotai József

A bejegyzés megosztása: