Felsős sport kategória bejegyzései

Alapszintű Mezeifutó Verseny 2019

Létavértesen került megrendezésre a 2019/2020 tanévi alapszintű mezei futóverseny, melyet a sporttelepen bonyolítottunk le.

4 iskola részvételével, mintegy 80 gyerek állt rajthoz a különböző (1000, 1500, 2000, 2500 méteres) távokon. Az első három helyezett tanuló részt vehet a megyei versenyen, melyet október 9-én rendeznek Debrecenben a Nagyerdőn.

mezeifuto2019

Eredmények:
eredmenyek2019futo

A bejegyzés megosztása:

Aranyos természetjárók a bükki látóköveken

Sok készülődés után, október 28-án az időjárás végül a kegyeibe fogadott bennünket, és 46 fős lelkes csapatunkkal nekivágtunk a Bükknek.

Az autóbusz reggel 7-kor vett fel bennünket az iskolánál, és miután átvergődtünk a debreceni reggeli csúcsforgalmon, jó tempóban haladtunk Miskolcig, ahonnan a hegyek közé vezető szerpentinen néhány társunknak sajnos felkavarodott a gyomra. A ragyogó napsütésben megcsodáltuk a lillafüredi Palotaszállót és a gyönyörű Hámori tavat, majd fél órás kanyargózás után megérkeztünk Szentlélekre. Itt mindenki megkönnyebbülésére friss levegőt tudtunk venni és néhány perces gyaloglás után megostromoltuk az első látásra félelmetesnek tűnő szentléleki látókövet, melyről csodálatos panoráma nyílt az őszi ruhájába öltözött Bükk keleti lejtőire. A távolban láttuk Nagyvisnyó templomtornyát és a Lázbérci víztározó csillogó víztükrét is. Miután leereszkedtük a látókövekről elsétáltunk az apátság romjaihoz is, de ezt csak kívülről tudtuk megnézni, mert éppen helyreállítási munkálatokat végeznek rajta.

termeszetbukk2016okt

Következő célpontunk Bánkút volt, ahova busszal mentünk tovább. A hegycsúcson található pihenőpadoknál megterítettünk és erőgyűjtés céljából jó étvággyal elfogyasztottuk az Kati néni és Mónika néni által készített zsíros kenyereket. Egy körtúrával megmásztuk a Bálványost, felmentünk a szépen felújított kilátóba, ahol ismételten megállapítottuk, hogy ha valaki szépet akar látni, nem kell feltétlenül külföldre utaznia. Miután mindenki jól elfáradt, visszamentünk az autóbuszhoz és célba vettük a miskolci Lidl áruházat, ahol elköltöttük a jól megérdemelt zsebpénzünket.  Hazafelé nem látszott a társaságon a fáradtság, jó hangulatban telt az idő, és kicsit késve, fél nyolc körül érkeztünk meg az iskola elé, ahol szülők sokasága várta a csemetéket. A kiránduláson mindenki jól érezte magát, és izgalommal várjuk, hogy leessen a hó, mert a következő célpontunk egy szánkótúra lenne szintén a hegyek közé.

Koroknai Tibor
testnevelő tanár

A bejegyzés megosztása:

„Tekergők a kecskelyukban”

2015 október 20-án (többszöri  halasztás után) az Arany János Ált. Isk. természetjáró szakköre barlangász kirándulást szervezett.  A „TEKERGŐK”  (mert ez a szakkörösök hivatalos neve) meglátogatták a Lillafüred közelében található Kecskelyuk nevezetű barlangot, mely egyébként szabadon látogatható. A barlang vízszintes irányú, változatos formájú és bizony (amint a fényképeken is látható) több denevérnek is biztonságos otthont nyújt.

A 43 tanuló (és kísérőik)  három kisebb csoportban fedezték fel a barlangot,  amely néhol 30 cm-re zsugorodó átjárókkal lepte meg a kíváncsiskodókat. (néhányan át sem fértek rajta). A kicsit magasabbaknak meg a fejük búbjára kellett vigyázniuk nehogy jókora köveket törjenek le vele a barlang mennyezetéről. A talpunk alatt csordogáló patak is feladta leckét, néhol csak „spárga-gyanús” lépésekkel lehetett átkelni rajta. Akik végigmentek, elmondhatják, hogy egy komoly akadálypályát teljesítettek a hegy gyomrában. Jutalmul aztán a Mályi cukrászda összes gesztenye püréjét megkapták, de az sajnos kifogott rajtuk…

barlang201502

Még kint…

barlang201501

Már bent..

barlang201503

Vajon ide bejönnek utánunk a tanárok?

barlang201504

Batman “ölebe”

Köszönet a túra vezetőjének (Koroknai Tíbornak) és a kísérőknek (Nagy Dezsőné Andrea néninek és Bertóthy Tamásnak)  a túra megszervezéséért, lebonyolításáért.

A TEKERGŐK legközelebbi programja helyben az Irinyi Teljesítmény túra (december elején), majd egy fergeteges szánkózás a Bánkúti sí centrumban.

Készítette: Bertóthy Tamás

A bejegyzés megosztása:

Sportnap 2015

Az idei felsős Sportnapon igazán jó időnek örvendhettünk. Az akadályverseny állomásai (menetlevél és zászló bemutatása és a csatakiáltás elmondása, gránátdobás, lajhármászás, célbalövés, szókereső játék, iskolaismereti kvíz) a nagy meleg ellenére sem okoztak gondot a felsős csapatoknak.

Minden osztály két csapatra osztva vett részt a megmérettetésen, ahol a legügyesebbnek a következők bizonyultak

5-6. osztály:
1. Red Bull csapat (6.c) – 67 pont
2. Gengszterek csapata (6.a) – 64 pont
3. Szupercsajok csapata (5.a) – 63 pont

sport201501

Az első helyezett 6.c-s csapat a Red Bull

7-8. osztály:
1. Ratyi Kommandó (8.a) – 73 pont
2. Léta Ördögei (7.a) – 72 pont
3. Tini Ninja Teknőcök (8.b) – 72 pont
(a 2. és 3. helyezett között a pálya végigjárásával töltött idő döntött)

sport201502

A 7-8. évfolyamon a Ratyi Kommandó diadalmaskodott

A győztesek jutalma egy-egy ajándékutalvány a Stefánia Cukrászdában.

Mindenkinek szeretettel gratulálunk! Köszönjük a felsős pedagógusoknak a verseny lebonyolításában nyújtotta segítséget!

A bejegyzés megosztása:

Megyei Atlétikai Verseny 2015

Idén a befolyásolhatatlan körülmények miatt május 19-én rendezték meg Debrecenben a Gyulai István atlétikai stadionban a megyei atlétikai versenyt. Az Arany János Iskolát négy tanuló képviselte az egyéni küzdelmekben. A sok versenytárssal szemben szép eredményeket értek el a gyerekek és még dobogós helyezést is sikerült elérnünk. A dobogó harmadik fokára Pongor Norbert állhatott fel kislabdában szerzett eredményéért.

atlatika2015_01

Még a lelátón

Eredmények:
III. korcsoport fiú:
600 méter: Bodnár Levente (1:59,1) 6. hely
60 méter: Mezei Benjámin (9,0 sec.) 10. hely

IV. korcsoportos fiú:
100 méter: Mihucz Kristóf (13,4 sec.) 9. hely
Kislabda: Pongor Norbert (62,56 méter) 3. hely

atlatika2015_02

Bronzérmesünk Norbert

Pongor Péter
testnevelő

A bejegyzés megosztása:

Körzeti Atlétikai verseny 2015

Jól indult az idei Körzeti Atlétikai verseny, hiszen a legfontosabb és talán a legörömteljesebb hír az volt, hogy az iskolák régi időket idézően nagy létszámmal képviseltették magukat az idei versenyen. Visszatért az „élők sorába” a Monostori a Pocsaji és a Bagosi iskola is. Utóbbiak ráadásul nem is szerepeltek rosszul, de a másik legfontosabb hír az, hogy a létaiak újra elfoglalták a nekik legmegfelelőbb helyet, a dobogó legfelső fokát. A tavalyi, Hosszúpályi iskola brutális győzelme már a múlté, olyannyira, hogy idén iskolai szinten még a dobogóra sem fértek fel. A Létavértesi iskola versenyzői, mind az alsó, mind a felső tagozat kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, így összetettben megérdemelten utasította maga mögé a körzet összes iskoláját.

Egyéni eredmények:
1.helyezett: Papp Kira, Pongor Norbert
2. helyezett: Szabó Laura, Orvos Vanda

Csapat eredmények:
1. helyezett: Lány II. korcsoport (Papp Kira, Vásárhelyi Amanda, Szabó Kamilla,Varga Ramóna,Balogh Nóra, Kovács Krisztina)
1. helyezett: Fiú IV. korcsoport (Pongor Norbert,Mihucz Kristóf,Mezei Kálmán,Lázók Roland,Mezei Szilveszter,Pongor József)

2. helyezett: Fiú III. korcsoport(Oláh Mihály, Veress László, Pankotai Zoltán, Mezei Benjámin, Szabó Dániel, Bodnár Levente)
2. helyezett: Lány III. korcsoport(Szabó Laura, Papp Kira, Borbély Evelin, Pósa Mónika, Szilágyi Nikolett, Szabó Virág)

3. helyezett: Fiú I. korcsoport (Szima Gergő, Huszti János, Bora Dávid, Horváth Sándor, Hermeczi Balázs, Zámbó Márk)
3. helyezett: Lány I. korcsoport (Orvos Vanda, Orvos Kitti, Laczkó Fanni, Jenei Kamilla, Baktos Eszter, Balogh Olivia)
3. helyezett: Lány IV. korcsoport (Rost Dorka,Hadházi Zsófia, Kalmár Gabriella, Szima Panna, Szabó Brigitta, Kovács Nikolett)

4. helyezett: Fiú II. korcsoport (Ágoston Ákos, Zurbó Benjámin, Vida Csaba, Tarnóczki Milán, Mezei Roland, Tóth Imre)

Felkészítők: Balogh Józsefné, Nyakné Hevesi Judit, Bertóthy Tamás, Kőszegi Péter, Pongor Péter

Készítette: Bertóthy Tamás

A bejegyzés megosztása:

Megyei Úszóverseny Debrecen

Február 6-án a Zákány utcai sportuszodában rendezték az idei megyei úszódöntőket, ahol az Arany J. iskola immár nyolcadik éve vesz részt. Iskolánkat 22 tanuló képviselte, akik tudásuknak megfelelően, lelkesen versenyeztek. A kicsiknél Harmati Dorottya (2007) szenzációs versenyzéssel lett második 50 háton, majd negyedik 50 gyorsoson,  a felsős fiú gyorsváltók pedig  egyaránt bronz érmet hoztak haza. (III. kcs.: Gáspár Zoltán, Oláh Mihály, Papp Zétény, Turucz Szabolcs. IV. kcs.: Mihucz Kristóf, Mihucz Csaba, Szima Csaba, Pongor Norbert) A III. kcs-os lány váltónk (Tarnai Panna, Szilágyi Nikolett, Földi Judit, Borbély Evelyn) IV. helyezést ért el, ötödik lett 100 háton Papp Zétény, ill. Szima Bence 100 pillangón. Hatodik lett Borbély Evelyn és  Szabó Bence100 háton, valamint Szima Bence 100 gyorson.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

uszo201502

Sajnos a IV. korcsoportos lányok csapatát „érdeklődés hiányában” ezúttal sem tudtuk elindítani. További résztvevők: Balogh Dominik, Fülöp Csenge, Bakó Tamás,Szabó Dávid, Jónás Péter, Szima Gergő, Szabó Gergő, Felkészítők: Pongor Péter, Kőszegi Péter, Bertóthy Tamás, Mányi Csaba. Gratulálunk.

Szerző: Bertóthy Tamás
testnevelő

A bejegyzés megosztása:

Lányok Kézilabda Körzeti Versenye 2014

2014 november 25-én rendezték meg iskolánkban a negyedik korcsoportos lány kézilabda körzeti versenyt. A megmérettetésen 6 csapat lépett pályára. Bár Esztár lehengerlő magabiztossággal nyert iskolánk csapata előtt, de ők a tényleges értékelésben nem szerepelhettek, mert körzeten kívülről érkeztek. Ennek oka, hogy a saját körzetükben nem találtak ellenfeleket. Természetesen teljesítményüket elismerés illeti. Gratulálunk nekik.

Eredmények:

Település Település Eredmény
Esztár Pocsaj 6-4
Kismarja Vértes 3-9
Esztár Léta 4-0
Pocsaj Kismarja 3-1
Esztár Vértes 8-0
Pocsaj Léta 4-5
Esztár Kismarja 6-0
Pocsaj Vértes 0-3
Kismarja Léta 0-2
Vértes Léta 1-2

Tabella:

1. Esztár* 4 0 0 24-4 8 pont
1. Létavértes Arany 3 0 1 8-10 6 pont
2. Létavértes Irinyi 2 0 2 13-13 4 pont
3 Pocsaj 1 0 3 11-15 2 pont
4. Kismarja 0 0 4 4-20 0 pont

* versenyen kívül

Írta: Bertóthy Tamás

A bejegyzés megosztása:

Erkel Ferenc Sakkverseny 2014

Az idei Erkel Ferenc sakkversenyt 18 indulóval rendezték meg az iskolai könyvtárban Bertóthy Tamás bácsi vezetésével.  A 6 fordulós svájci rendszerrel lebonyolított versenyen az élen pontegyenlőség alakult ki, melyet a Bucholz-féle számítással döntöttünk el, az erősebb ellenfelek ellen szerzett másodlagos pontokon alapul véve. Ezek után a megmérettetést Papp Levente, 7. osztályos tanuló nyerte Szabó Bence, szintén 8. évfolyamos és nem kis meglepetésre Kanál Róbert 5. osztályos tanuló előtt. Dicséret illeti az egy szem lányt, Kovács Mónika 5.a osztályos tanulót és persze osztályfőnökét, aki vetélytárs híján a fiúk között állt helyt.

esakk201401

A második helyezett Szabó Bence

Sajnos a többiekről nem sikerültek a képek a fényképezőgép hibája miatt.

Szervező: Bertóthy Tamás

A bejegyzés megosztása:

Sportnap 2014

Idén is elérkezett az egész évben várva várt sportnap. Várva várt, hiszen a tanulók számára az utolsó napokat jelzi ez a rendezvény és várva várt, mert egy rendkívül izgalmas feladatokkal tarkított vetélkedő játssza ezen a napon a főszerepet.

A versengés 4 féle megpróbáltatásból állt, melyek a következők voltak: gránátdobás, nyomozás, lajhármászás a folyó felett (idén víz nélkül) és légpuskával célba lövés. Az idei évben is előzetes munkára volt szükség a versenyen való sikeres részvételhez, hiszen az első állomáson induláskor be kellett mutatni a csapatzászlót, a menetlevelet és a tanulók elszavalták a csapatindulót is. Az egyes helyszínek településünk Újléta felé eső bel- és külterületén voltak megtalálhatóak. Tájékozódás térkép segítségével történt.

Eredmények:
Fiúk:
1. Léta Ördögei 6a – 60,5 pont
2. Nyágicok 8b – 52 pont
3. Reál Madrid 6c – 51 pont

Lányok
1. Csak Csajok 5a – 56,5 pont
2. Tigris Lányok 5c – 49 pont
3. Teletabik 8c – 49 pont

IMG_0772

“Álló palack és doboz” lövészet a régi lőtéren

IMG_0778

Kötél híd séta a kiszáradt és beaknásított Konyári Kálló felett

A bejegyzés megosztása: